ΠΟΥ: Ο κορονοϊός πλέον απειλεί όσο η γρίπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ελπίζει να μειώσει φέτος το μέγιστο επίπεδο συναγερμού για την Covid-19, εκτιμώντας ότι η επιδημία βρίσκεται στα πρόθυρα του να αντιπροσωπεύει πλέον μια απειλή παρόμοια με αυτή της εποχικής γρίπης.

«Εκτιμώ ότι φτάνουμε στο σημείο να μπορούμε να θεωρούμε την Covid-19 με τον ίδιο τρόπο που θεωρούμε την εποχική γρίπη, η οποία συνιστά απειλή για την υγεία, ένας ιός που θα συνεχίσει να σκοτώνει, αλλά είναι ένας ιός που δεν διαταράσσει την κοινωνία μας ή τα υγειονομικά μας συστήματα», δήλωσε ο επικεφαλής προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή (17/03/2023).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πριν από δύο μήνες περίπου εφιστούσε την προσοχή, ότι η Covid-19 εξακολουθεί να συνιστά μια κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης, στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του Οργανισμού. Η πανδημία πιθανόν να βρίσκεται σε ένα «μεταβατικό σημείο» που συνεχίζει να χρειάζεται προσεκτική διαχείριση για να «περιορίσει τις πιθανόν αρνητικές επιπτώσεις», τόνιζε τότε.

Οι περισσότερες χώρες, πάντως, έχουν άρει τα μέτρα έναντι της πανδημίας, βήμα στο οποίο προχώρησε και η Ελλάδα. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης εισηγήθηκε στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων την άρση όλων των μέτρων που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα, με εξαίρεση τις δομές υγείας. Η Επιτροπή έκανε δεκτή την εισήγηση του Υπουργείου στη συνεδρίαση της Τρίτης (14/03/2023).

Recommended For You

About the Author: efoni