ΠΟΥ: Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να τελειώσει φέτος

Την πιθανότητα η πανδημία του κορονοϊού να φτάσει στο τέλος της κατά τη διάρκεια του 2023 και να υποβιβαστεί σε επιδημία με τοπικές μόνο εξάρσεις και μικρότερο κίνδυνο για την ανθρωπότητα ανέφερε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγεσούς σε ομιλία του τη Δευτέρα.

Απευθυνόμενος σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αιθίοπας αξιωματούχος δήλωσε πως παγκοσμίως «για πρώτη φορά, ο εβδομαδιαίος αριθμός των αναφερόμενων θανάτων είναι χαμηλότερος από ό,τι πριν από τρία χρόνια, όταν χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά τη λέξη “πανδημία”. Η βελτίωση είναι σημαντική. Είμαι βέβαιος ότι κάποια στιγμή φέτος θα μπορέσουμε να πούμε ότι η COVID-19 έληξε ως έκτακτη κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος και ως πανδημία», δήλωσε ο κ. Γκεμπρεγεσούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο σημαντικό τώρα είναι να πάρουμε όλοι τα μαθήματα της πανδημίας. Το πρώτο είναι η σημασία της δημόσιας υγείας. Το δεύτερο μάθημα είναι η σημασία της επιστήμης και το τρίτο είναι η σημασία της συνεργασίας.

Το περασμένο Σάββατο, 11 Μαρτίου, συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τότε που ο ΠΟΥ δήλωσε για πρώτη φορά ότι η παγκόσμια έξαρση της COVID-19 θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως πανδημία.

 

«Ωστόσο, από την άποψη του ΠΟΥ, μια πολύ πιο σημαντική στιγμή ήρθε έξι εβδομάδες πριν, στις 30 Ιανουαρίου 2020, όταν κήρυξα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Πρόσθεσε ότι εκείνη την εποχή, λιγότερα από 100 κρούσματα COVID-19 είχαν αναφερθεί εκτός Κίνας και κανένας θάνατος δεν είχε αναφερθεί εκτός Κίνας. Τρία χρόνια αργότερα, έχουν αναφερθεί σχεδόν 7 εκατομμύρια θάνατοι από COVID-19, αν και ο πραγματικός αριθμός θανάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Ωστόσο, είμαστε τώρα σε πολύ καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Recommended For You

About the Author: efoni