Ηρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τον ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, Ίβαν Γκερσκόβιτς, για κατασκοπεία προς όφελος της Ουάσιγκτον. Ο δημοσιογράφος που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών, κρίθηκε νωρίτερα σήμερα, προφυλακιστέος για τους επόμενους δύο μήνες.
Ο 32χρονος έγκριτος δημοσιογράφος συνελήφθη στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων και κατηγορείται από τις ρωσικές αρχές ότι είχε επιφορτιστεί «από την αμερικανική πλευρά» με τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με «τις δραστηριότητες μιας επιχειρήσης του στρατιωτικοαμυντικού συμπλέγματος».
Ωστόσο η FSB δεν προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.
Από την πλευρά της, η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε ότι ο δημοσιογράφος «πιάστηκε στα πράσα».
Όπως έγραψε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι ενέργειες του δημοσιογράφου της Wall Street Journal «δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία».
Το κινητό τηλέφωνο του Γκερσκόβιτς δεν ήταν προσβάσιμο σήμερα και, σύμφωνα με την υπηρεσία μηνυμάτων Telegram, τελευταία φορά που ήταν online ήταν χθες Τετάρτη στις 13:28 ώρα Μόσχας.
Ποιος είναι ο 32χρονος Γκερσκόβιτς
Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της αμερικανικής εφημερίδας το 2022, ο Γκερσκόβιτς ήταν ανταποκριτής του AFP στη Μόσχα και πριν από αυτό της αγγλόφωνης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Moscow Times.
Γνωρίζει άπταιστα ρωσικά καθότι είναι ρωσικής καταγωγής και είχε εγκατασταθει με τους γονείς του στις ΗΠΑ στην παιδική του ηλικία.
Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα, ότι ο Γκερσκόβιτς έκανε έρευνα για την Wagner, την παραστρατιωτική οργάνωση μισθοφόρων που πολεμά στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία.
Άλλοι ξένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν ειδησεογραφικά τη Ρωσία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Γκερσκόβιτς στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι ήταν επαγγελματίας δημοσιογράφος, όχι κατάσκοπος.
Ο Αντρέι Σολντάτοφ, συγγραφέας και ειδικός στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος βρίσκεται εκτός της χώρας, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Ο Ιβαν Γκερσκόβιτς είναι ένας πολύ καλός και γενναίος δημοσιογράφος, όχι κατάσκοπος, για τον Θεό. Είναι (η σύλληψή του) μια κατά μέτωπο επίθεση σε όλους τους ξένους ανταποκριτές που εξακολουθούν να εργάζονται στη Ρωσία»
Το μέλλον του «κατάσκοπου»
Η ρωσική εφημερίδα Kommersant έγραψε ότι ο Γκερσκόβιτς θα μεταφερθεί στη Μόσχα και θα κρατηθεί στη φυλακή Λεφόρτοβο της πρωτεύουσας, ένα κέντρο προσωρινής κράτησης της FSB.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε ότι το ζήτημα πιθανής ανταλλαγής του Γκερσκόβιτς δεν είναι της παρούσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA .
Ανταλλαγές κρατουμένων στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί για πρόσωπα ήδη καταδικασμένα, μετέδωσε το IFX. «Ας δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», σχολίασε ο Ριαμπκόφ στο πρακτορείο.
Οπως έγραψε στο Facebook η ρωσίδα πολιτική αναλύτρια, Τατιάνα Στανόβαγια, «η FSB θεωρεί κατάσκοπο όποιον ενδιαφέρεται απλώς για στρατιωτικά θέματα και αυτός κινδυνεύει να φυλακιστεί για 20 χρόνια»
Η ίδια προσθέτει μάλιστα ότι η Ρωσία έχει πρόσφατα αυστηροποιήσει τους νόμους της κατά της κατασκοπείας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ σημειώνει ότι η FSB μπόρεσε να έπιασε «όμηρο» τον δημοσιογράφο με σκοπό μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων.
Διεθνής ανησυχία
Η σύλληψη του Γκερσκόβιτς είναι σοβαρότερη δημόσια ενέργεια της Μόσχας εναντίον ξένου δημοσιογράφου μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Wall Street Journal – σε σύντομη ανακοίνωσή της – εξέφρασε την «βαθιά της ανησυχία για την ασφάλεια» του δημοσιογράφου της.
Από την πλευρά της η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα δήλωσε θορυβημένη από την ενέργεια που μοιάζει με «αντίποινα».
Η Γαλλία εξέφρασε την ανησυχία της, καλώντας τη Μόσχα να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου.
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και καταδικάζουμε την κατασταλτική στάση της Ρωσίας» είτε όσον αφορά τον ρωσικό Τύπο είτε τον ξένο, δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζόντρ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.
Αμερικάνοι στις ρωσικές φυλακές
Πολλοί αμερικανοί πολίτες κρατούνται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία και τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Μόσχα έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι πραγματοποιηθούν συλλήψεις με πολιτικά κίνητρα.
Τον Ιανουάριο η FSB άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον ενός αμερικανού πολίτη που κατηγόρησε για κατασκοπεία, αλλά δεν τον κατονόμασε.
Ο Πολ Γουίλαν, ένας αμερικανός πρώην πεζοναύτης, συνελήφθη στη Ρωσία το 2018 και καταδικάστηκε σε 16ετή ποινή κάθειρξης με κατηγορίες για κατασκοπεία. Κρατείται σε μια σωφρονιστική αποικία νοτίως της Μόσχας.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ιδιώτη, ο οποίος επισκεπτόταν τη Μόσχα για επιχειρηματικούς λόγους και έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του.
Έχουν υπάρξει πολλές ανταλλαγές κρατουμένων, που έλαβαν δημοσιότητα, μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον κατά τον περασμένο χρόνο.
Τον Δεκέμβριο, η Μόσχα απελευθέρωσε την αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία είχε συλληφθεί επειδή είχε περάσει έλαιο κάνναβης στη χώρα, σε αντάλλαγμα με τον ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ.
Οι ρωσικές αρχές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει κατηγορίες για κατασκοπεία εις βάρος ρώσων δημοσιογράφων.
Τον περασμένο χρόνο η Ρωσία φυλάκισε έναν πρώην δημοσιογράφο θεμάτων άμυνας, τον 22χρονο Ιβάν Σαφρόνοφ, με κατηγορίες για προδοσία.
Ο Σαφρόνοφ εργαζόταν για την εφημερίδα Kommersant και ήταν ένας από τους πιο προβεβλημένους δημοσιογράφους στο ρεπορτάζ άμυνας στη Ρωσία.
Η σύλληψη του Γκερσκόβιτς σημειώνεται καθώς δυτικοί δημοσιογράφοι στη Ρωσία αντιμετωπίζουν αυξανόμενους περιορισμούς.
Το προσωπικό των δυτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης συχνά αναφέρει ότι παρακολουθείται, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ταξιδιών εκτός των μεγάλων αστικών κόμβων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.
Πολλοί Ρώσοι φοβούνται να μιλήσουν σε ξένα μέσα ενημέρωσης, λόγω των αυστηρών νόμων λογοκρισίας που υιοθετήθηκαν στον απόηχο της επίθεσης στην Ουκρανία.
Αμερικανική διπλωματική πηγή είπε ότι η πρεσβεία δεν είχε ενημερωθεί για το περιστατικό και αναζητούσε πληροφορίες από τις ρωσικές αρχές για την υπόθεση.