Ποιες τροφές τονώνουν τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια ;

Της Χριστίνα Μουστάκη Σύμβουλος διατροφής/Υγείας

Απαιτητικές και στρεσογόνες ημέρες , αποδυναμώνουν τη διάθεση αλλα και την ψυχολογία σας . Ποιές τροφές να επιλέξετε ώστε να μείνετε συγκεντρωμένοι και όσο το δυνατόν πιο ανεπηρέαστοι,καθώς και να προλάβετε μια πιθανή εμφάνιση του Αλτσχάιμερ ;

Ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος ακόμη και σε μικρής διάρκειας διαταραχές της αιμάτωσης του . Η παρουσία ή η απουσία θρεπτικών συστατικών επηρεάζουν την λειτουργία και τη διατήρηση της ισορροπίας του.

Ας δούμε λοιπόν τις τροφές που μπορείτε να επιλέξετε για να τον βοηθήσετε.

Θα ξεκινήσω με την αγαπημένη σας ,μαύρη σοκολάτα , η οποία στη σωστή ποσότητα και χωρίς υπερβολές βοηθά τη μνήμη και τη συγκέντρωση καθώς βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Ένα ακόμη μυστικό βρίσκεται στην καφεΐνη , η οποία με μέτρο φυσικά , μπορεί να σας κάνει πιο ενεργούς καθώς διεγείρει το νευρικό σύστημα.

Επίσης ,τα δημητριακά ολικής αλέσεως ,αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας και είναι απαραίτητα για την λειτουργία του εγκεφάλου . Λόγω του υψηλού τους περιεχομένου σε φυτικές ίνες, απορροφούν περισσότερο νερό, καθώς διαπερνούν τον πεπτικό σωλήνα, με αποτέλεσμα να σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι γρηγορότερα και να τρώτε λιγότερο.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts, τα μύρτιλα, γνωστά ως και blueberries ,περιέχουν τις ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι αρκετά ωφέλιμες για τον εγκέφαλό . Προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου από την οξείδωση και ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου.

Σημαντική δράση έχει κ η μαύρη σταφίδα , που είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης C και του γάμα-λινεολικού οξέως και καθυστερεί τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τέλος , το ελαιόλαδο ,τα ψάρια , τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βοηθούν σημαντικά στη σωστή λειτουργία του οργανισμού αλλά και της μνήμης σας.

Μην ξεχνάτε , νους υγιής εν σώματι υγιεί!

Recommended For You

About the Author: efoni