Με ταχύ ρυθμό συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος της Omicron 2 στη χώρα μας.
Με φόντο τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα και ενόψει του Πάσχα, που θα εορταστεί μεν όπως πριν από το 2020 που ενέσκηψε η πανδημία κορωνοϊού, αλλά με μέτρα προστασίας και της επιστροφής στην νέου τύπου κανονικότητα, σε πρώτη φάση από τον Μάιο και σε δεύτερη από τον Ιούνιο με αναστολή μέτρων, πραγματοποιείται σήμερα συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου και επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, θα παρουσιάσουν όλα τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας αλλά και την άρση των μέτρων.
Η καλή επιδημιολογική εικόνα και οι θετικές προγνώσεις σε συνδυασμό με την ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη και τη φυσική ανοσία του πληθυσμού (μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν νοσήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα) σταθμίστηκαν με προσοχή από τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το προηγούμενο 15νθήμερο. Οι επιστήμονες είχαν κληθεί να εγκρίνουν την κυβερνητική πρόταση για την απελευθέρωση όλων των δραστηριοτήτων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους για εμβολιασμένους και μη. Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα στο οποίο συμφώνησε η Επιτροπή παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη. Ουσιαστικά οι ημέρες του Πάσχα αποτελούν ένα άτυπο ορόσημο για τη μετάβαση στη νέα περίοδο, καθώς από την Κυριακή του Θωμά που συμπίπτει με την Πρωτομαγιά θα ανασταλούν βασικά μέτρα που μας συνόδευαν επί μήνες, όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και το συστηματικό testing.
Σήμερα αναμένεται να γίνει μια ενδελεχής παρουσίαση του Οδικού χάρτη προς την κανονικότητα, με τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Μαϊου καθώς και εκείνα που θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου. Η αναστολή – και όχι η κατάργηση- όλων των μέτρων όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Υγείας θα ισχύσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου.
Πως κινούνται οι δείκτες της επιδημίας
Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού έχει υποχωρήσει στα 10.000 με 11.000, με τα προγνωστικά μοντέλα να «δίνουν» σταθερά τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων από τα μέσα Μαϊου και μετά.
Ανάλογη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τους, πιο σημαντικούς, «σκληρούς δείκτες»,δηλαδή τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις ασθενών. Χθες οι νοσηλευόμενοι με covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχονταν σε 1.763, έχοντας μειωθεί κατά 60% σε σχέση με τον αριθμό τους στην αρχή του μήνα. Το 80% των νέων εισαγωγών αφορά άτομα άνω των 60 ετών, ενώ 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.
Σε ό,τι αφορά δε τους διασωληνωμένους, μέσα στο τελευταίο επταήμερο έχει καταγραφεί μείωση κατά 20%, από 356 υποχώρησαν στους 298 – αριθμός διασωληνωμένων που απαντάται για τελευταία φορά πριν από οκτώ μήνες, τον περασμένο Αύγουστο, στα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
«Σκληρός» και άκαμπτος παραμένει ο δείκτης των θανάτων. Μέσα στον Απρίλιο έχουν χάσει τη ζωή τους στις κλινικές covid 1.191 ασθενείς. Ενώ από την αρχή του έτους οι νεκροί ανέρχονται σε 7.852. Οι ειδικοί της Επιτροπής συζήτησαν, μάλιστα, το θέμα που δίνει αρνητική ευρωπαϊκή «πρωτιά» στη χώρα μας, αναζητώντας απαντήσεις για τις τόσες απώλειες. Σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς της Επιτροπής, μεγάλο μέρος όσων χάνουν τη ζωή τους είναι είτε άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είτε υπερήλικες με πολλές συννοσηρότητες που βρίσκονται σε νοσηλεία για το υποκείμενο νόσημά τους και μολύνονται με κορωνοϊό. Παράλληλα, σημαντικός παράγοντας θανάτου για τους ενήλικες άνω των 75 ετών είναι η σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, η οποία μειώνεται αρκετά τέσσερις με έξι μήνες μετά την τρίτη δόση.