Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού είτε αυτό αφορά τους μεικτούς κλειστούς χώρους, είτε αφορά το φάρμακο με χάπι για την Covid-19, είτε αφορά τη λειτουργία του ΕΣΥ αναφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Όπως ξεκαθάρισε «δεν υπάρχει συζήτηση από το υπουργείο Υγείας για «μωβ» περιοχές, δεν ξέρω τι γίνεται στην επιτροπή. Εμείς δεν συζητάμε αλλαγή του μοντέλου που ανακοινώσαμε (σ.σ. στις 6 Οκτωβρίου)». Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη αυτό που συζητείται είναι να απλοποιηθούν τα μέτρα και να γίνουν κοινά τα μέτρα στους μεικτούς χώρους για να γίνονται πιο κατανοητά. «Να μην ισχύουν, δηλαδή, διαφορετικοί κανόνες σε σούπερ μάρκετ, σε κομμωτήρια κ.α.» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA.
Πλεύρης για φάρμακο κατά του κορονοϊού
O υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις όσον αφορά τη θεραπεία του κορονοϊού με χάπια κάνοντας λόγο για «ελπιδοφόρες θεραπείες» για τις οποίες, όμως, όπως είπε «αξιόπιστα στοιχεία δεν θα έχουμε πριν την έναρξη του 2022». «Άρα το επόμενο 4μηνο η μοναδική θωράκιση είναι πέραν των μέτρων υγιεινής το εμβόλιο» τόνισε ο Θάνος Πλευρής εξηγώντας ότι «το 70% (σ.σ. του εμβολιασμού) στον ενήλικο πληθυσμό είναι ικανοποιητικό αλλά θα πρέπει να φτάσει ο γενικός πληθυσμός σε αυτό το ποσοστό και στους ενήλικες να φτάσει το 80%». Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι πρώτες δόσεις που θα εξασφαλιστούν απ΄το φάρμακο κατά του κορονοϊού «θα απευθυνθούν στους πιο ευάλωτους, δεν ξέρουμε αν θα είναι μαζική η παραγωγή».
Πλεύρης για ΕΣΥ
Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε, ακόμα, ότι ενώ το 2020 δεν υπήρχε το εμβόλιο και γι’ αυτό το ΕΣΥ ήταν μονοθεματικό πλέον οι κλίνες στα νοσοκομεία είναι 50% για ασθενείς με Covid και 50% για ασθενείς με άλλα νοσήματα. «Δεν έχουμε επιλογή να κάνουμε το ΕΣΥ μονοθεματικό εφόσον έχουμε το εμβόλιο. Δικαίωμα έχουν και άλλοι άνθρωποι που νοσούν από άλλες αιτίες και δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί» συμπλήρωσε ο Θάνος Πλεύρης.
Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμα και μεγαλύτερα κίνητρα για να καλυφθούν τα κενά με αναισθησιολόγους που για την ώρα ανέρχονται σε «2.000 ευρώ για να μπεις στο σύστημα για να εργαστείς και 250 ευρώ αν έρχεσαι απλώς να μπεις σε εφημερία. Τα κίνητρα θα συνδυάζονται με πληρωμή».
Πλεύρης για εμβολιασμούς
Μιλώντας, τέλος, για τους εμβολιασμούς είπε ότι με τις εξορμήσεις που έγιναν σε απομακρυσμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας «ενώ εμβολιάστηκε αρκετός κόσμος με τρίτη δόση δεν είχαμε την ίδια προσέλευση για πρώτη δόση σε περιοχές στις οποίες το ποσοστό εμβολιασμού είναι κάτω του 60%».
Όπως είπε «αυτό που γίνεται είναι μια προσπάθεια να πειστούν άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, ειδικά οι άνω των 60 ετών καθώς υπάρχουν περίπου 600.000 συμπολίτες αυτής της κατηγορίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι στην ομάδα που παράγει πιο βαριές νοσηλείες». Σημείωσε, στο πλαίσιο αυτό, ότι το 87%-90% ασθενών στις ΜΕΘ προέρχεται από μη εμβολιασμένους καθώς και ότι ένα άτομο άνω των 60 ετών αν είναι εμβολιασμένο έχει 94% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά».