Περιφέρεια Αττικής: Εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΠΕΣΔΑ

Στη νέα εποχή της «πράσινης» διαχείρισης των απορριμμάτων, εισέρχεται η Περιφέρεια Αττικής καθώς ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της 3ης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) από το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ).

Εμφανώς ικανοποιημένος από την απόφαση ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης τονίζει πως «πρώτη και μεγάλη αλήθεια είναι ότι η Αττική Αλλάζει» όπως και  η «φιλοσοφία για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μας», Προσδιορίζει ότι η διαφοροποίηση της Περιφερειακής Διοίκησης από τις παρελθούσες είναι η προώθηση ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων λύσεων ενώ «χωρίς να είμαστε δογματικοί, αξιοποιούμε ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια το προσαρμόζουμε στα σημερινά δεδομένα που είναι εντελώς διαφορετικά, και ακολουθούμε όλες τις νέες εθνικές και ευρωπαϊκές οδηγίες».

 

Δίμηνη διαβούλευση

Η διαδικασία για την υλοποίηση του νέου ΠΕΣΔΑ προβλέπει δίμηνη διαβούλευση και έγκριση του, από το ΠΕΣΥ εφόσον προηγηθεί η σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης επί της χθεσινής γνωμοδότησης της ΣΜΠΕ. Το περιεχόμενο της οποίας ανέπτυξαν οι αρμόδιοι μελετητές δίνοντας διεξοδικές απαντήσεις στα επίμονα ερωτήματα αναφορικά με: Την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων (καύση), την χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας και των πράσινων Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας, τα ποσοστά  της ανακύκλωσης που έχουν σημειωθεί, την δυνατότητα επίτευξης του στόχου της διάθεσης  των προς ταφή απορριμμάτων σε ποσοστό 10% έως το 2030. Συνοπτικά στην πορεία υλοποίησης των προβλεπόμενων έργων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης .

 

Επτά βήματα

Όπως αναδείχθηκε στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ, από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, έγιναν επτά σημαντικά βήματα, για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, τα οποία είναι :

-Σύγχρονος εξοπλισμός ανακύκλωσης για τους Δήμους, με  100% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 93 εκ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθούν υποδομές ανακύκλωσης,  σε 56 μέχρι σήμερα δήμους, με την τοποθέτηση 14 Πολυκέντρων Ανακύκλωσης και 7 Υπόγειων Γωνιών ανακύκλωσης. σε 11 Δήμους

–  60 Κινητά Πράσινα Σημεία που κυκλοφορούν συλλέγοντας υλικά και αντικείμενα προς ανακύκλωση με πάνω από 700 δρομολόγια το μήνα και εγγραφή 200.000 πολιτών – χρηστών της κάρτας επιβράβευσης.

-Παράδοση εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων στους Δήμους : 126 υπερσύγχρονα «καφέ» σε 55 δήμους και άλλα 74 τους επόμενους μήνες

•      Πάνω από 30.000 καφέ κάδους και  15.000 τους επόμενους μήνες

•      40 από τους  66 δήμους της Αττικής έχουν προγράμματα διακριτής συλλογής βιοαποβλήτων και οι εκτρεπόμενες από την ταφή ποσότητες έχουν 8πλασιαστεί , σε σχέση με το 2019.

– Έχουν δρομολογηθεί οι υποδομές για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων για την εκτροπή 150.000 τόνους οργανικών από τη Φυλή σε  10 αποκεντρωμένες  μονάδες διαχείρισης.

Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μονάδα της Ραφήνας, του Λαυρίου και προσεχώς για του Κορωπίου ενώ έως τέλος του 2022 θα προχωρήσουν οι μονάδες στις Σπέτσες, την Αίγινα, την Τροιζηνία και  οι υπόλοιπες θα ωριμάσουν εντός του 2023.

–      Υποστήριξη των Δήμων μέσω ΕΔΣΝΑ τόσο στην κατάρτιση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, όσο και στη δημιουργία Help Desk  για την υποστήριξη τους σε θέματα αναζήτησης χρηματοδοτήσεων.

–      Κατασκευή 2 μεγάλων υποδομών κόστους Π/Υ 130 εκ. ευρώ με τη μέθοδο των κλασσικών δημόσιων έργων κι άλλα 2 έργα, 640 εκ. ευρώ με τη διαδικασία των  ΣΔΙΤ. Στο πλαίσιο αυτό :

•      Δημοπρατήθηκε: Ο  εκσυγχρονισμός του ΕΜΑΚ ‘Ανω Λιοσίων και η μετατροπή του σε Πράσινο Εργοστάσιο και η μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων του Γραμματικού

•      Προχωρά η  υλοποίηση του ΣΔΙΤ που θα εξυπηρετεί την περιοχή του Πειραιά ενώ έχει κατατεθεί η ΜΠΕ του έργου στο ΥΠΕΝ και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης.

•      Προχωρά και η Β1 φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη μονάδα που θα εξυπηρετεί τον Κεντρικό Τομέαμε τη δέσμευση ότι θα είναι εκτός της ΟΕΔΑ Φυλής.

•      Αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών αναζήτησης χώρων για τη Νοτιοανατολική Αττική και το Βόρειο Τομέα Αθηνών

•      Θα δημοπρατηθεί εντός του επόμενου μήνα το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ύδρας, προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ.

–      Τέλος με τη λειτουργία του Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης εφεξής θα υπάρχει «καθαρή» εικόνα πόσο ανακυκλώνει κάθε Δήμος.

Διάψευση για καύση  απορριμμάτων

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση περί της προώθησης της καύσης των απορριμμάτων μέσα από τον ΠΕΣΔΑ, η Διοίκηση της Περιφέρειας απάντησε ξεκάθαρα πως το σχέδιο της, δίνει προτεραιότητα στην ανακύκλωση , την  επαναχρησιμοποίηση και τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων. Και ότι « πουθενά στον ΠΕΣΔΑ δεν προβλέπεται μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης στην Αττική.Η πρόβλεψη για αυτού του είδους τις μονάδες υπάρχει στο νέο Εθνικό Σχέδιο, την οποία οφείλουμε να  λάβουμε υπόψη». Διευκρινίζει ότι «Η πρόβλεψη για αυτού του είδους τις μονάδες υπάρχει στο νέο Εθνικό Σχέδιο», όμως η αρμοδιότητα για χωροθέτηση και λειτουργία τους ανήκει στο ΥΠΕΝ και σε καμία περίπτωση δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ. Προσθέτει δε πως σε πρόταση του ΥΠΕΝ για μελλοντική χωροθέτηση τέτοιας μονάδα στην Αττική, το ζήτημα θα έρθει «ξανά σε διαδικασία διαβούλευσης κι έγκρισης τόσο τον ΠΕΣΔΑ όσο και την ΣΜΠΕ, οι οποίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν».

Επίσης στον “ψευδέστατο”- όπως τον χαρακτηρίζει η Διοίκηση  «ισχυρισμό της κυρίας Δούρου ότι οι εργολάβοι θέλουν αδιέξοδο για να κάνουν μονάδα καύσης», η απάντηση είναι  πως «η δική της αδράνεια την περίοδο που ήταν περιφερειάρχης , όσον αφορά την μη επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης, είναι  αυτή που έφερε την Αττική προ αδιεξόδου και άνοιξε την όρεξη σε όσους προωθούν ως λύση, την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων. Και δική της αντιπεριφερειάρχης ήταν αυτή (η Βασιλική Λάσκαρη), η οποία μίλησε για «ενεργειακή αξιοποίηση» το Φεβρουάριο του 2015.  Ως περιφερειάρχης η κυρία Δούρου δεν έκανε τίποτα για την ανακύκλωση, δεν χωροθέτησε  καμία νέα μονάδα επεξεργασίας, ούτε ένα πράσινο σημείο, δεν προχώρησε ούτε ένα έργο ώστε να μην θάβονται σκουπίδια στη Φυλή. Το μόνο έργο που δρομολόγησε ήταν η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής τον οποίο κατά τα άλλα ήθελε να κλείσει ».

Επίσης, από πλευράς Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής τονίστηκε χαρακτηριστικά πως «εμείς δεν ψάξαμε να βρούμε λύσεις με μεταφορά σκουπιδιών στην Κίνα, όπως έκαναν στελέχη της παράταξης της κας Δούρου, την εποχή που ήταν περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ».

Τέλος στο ερώτημα που τέθηκε αναφορικά με την έλλειψη χωροθετήσεων των νέων μονάδων που προβλέπεται να κατασκευαστούν στον νέο ΠΕΣΔΑ, τόσο  ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Κόκκαλης, διευκρίνισαν  ότι :

•      Ούτε στον ΠΕΣΔΑ του 2016 υπήρχαν οι χωροθετήσεις για τις τέσσερις μονάδες που προέβλεπε (δυο για τον Κεντρικό Τομέα  κι από μια σε Πειραιά και Νότια Αττική).

•      Το ΠΕΣΔΑ εκ του νόμου δεν κάνει χωροθετήσεις σε συγκεκριμένα «οικόπεδα», αλλά αυτές έπονται και γίνονται με βάση, τις προτεινόμενες διαχειριστικές ενότητες που ορίζονται στο ΠΕΣΔΑ, τα κριτήρια προτίμησης που θεσμοθετούνται στο ΠΕΣΔΑ, καθώς και τις δυναμικότητες σχεδιασμού πο προκύπτουν.

•      Το ΠΕΣΔΑ δημιουργεί το πλαίσιο με βάση το οποίο θα γίνουν στη συνέχεια οι χωροθετήσεις και ορίζει ευρύτερες περιοχές εξυπηρέτησης .

•      Η σημερινή Διοίκηση εκπονεί τέσσερις μελέτες αναζήτησης χώρων , για τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας σε Πειραιά, Κεντρικό Τομέα, Βόρειο Τομέα και Νοτιοανατολική Αττική.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «τα σκουπίδια δεν έχουν κόμμα και χρώμα» και απηύθυνε κάλεσμα ενότητας  για την προώθηση της ανακύκλωσης, ζητώντας από τους συμβούλους όλων των παρατάξεων να ενώσουν τις δυνάμεις τους,  προκειμένου το επόμενο διάστημα να ενισχυθεί το μήνυμα προς τους πολίτες να ανακυκλώνουν περισσότερο.

Recommended For You

About the Author: efoni