Παύλος Πολάκης σε νέες περιπέτειες: Πώς ένα περιστατικό σε ταβέρνα προκάλεσε πολιτική σύγκρουση

Δίχως τέλος είναι η πολιτική κόντρα που ξέσπασε το σαββατοκύριακο ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το περιστατικό που συνέβη σε ταβέρνα στο Μοσχάτο το βράδυ της Παρασκευής, με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη και αστυνομικούς που έκανε έλεγχο για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό και επέβαλαν πρόστιμο σε εργαζόμενο, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή. Το θέμα έφτασε στα σόσιαλ μίντια με πρωτοβουλία του κ. Πολάκη, ο οποίος έκανε εκτενή ανάρτηση, δίδοντας τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα, ενώ την Κυριακή το πρωί διέρρευσε η σχετική έκθεση της αστυνομίας, με την αντίθετη περιγραφή των όσων συνέβησαν. Κι έτσι, την ώρα που η χώρα μετρούσε το Σάββατο 78 νεκρούς από τον κορωνοϊό και την Κυριακή άλλους 95, η πολιτική συζήτηση περιστράφηκε στο εάν έπρεπε και γιατί να επιβληθεί ένα πρόστιμο σε μία ταβέρνα κάπου στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αντάλλασαν όλο το διήμερο ανακοινώσεις, επιβεβαιώνοντας το βαθύ χάσμα που έχουν στο θέμα με τη διαχείριση της πανδημίας, το οποίο έχει αναδειχθεί αυτό τον καιρό στο πιο καυτό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο κ. Πολάκης, επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι αποτελεί μόνιμο πρωταγωνιστή τουλάχιστον αμφιλεγόμενων καταστάσεων, δίδοντας πολλές φορές την εντύπωση ότι η συμπεριφορά του είναι βούτυρο στο ψωμί της επικοινωνιακής τακτικής της ΝΔ. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο σάλος ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφύγει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα και ονομαστικά για ένα ολόκληρο 24ωρο, αφού θεωρούσε το θέμα αποπροσανατολιστικό – προφανώς βλέποντας σε αυτό και μία κάποια αφελή ευθύνη του ίδιου του βουλευτή του. Από την άλλη η ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση, την ώρα που τα δεδομένα της πανδημίας πιέζουν την κατάσταση και την ίδια, ιδίως που η σημερινή μέρα είναι η πρώτη που ισχύει ότι οι άνω των 60 ετών, οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι χρεώνονται με πρόστιμα 100 ευρώ μηνιαίως. Κι όλα αυτά παρόλο που εκτιμάται ότι σύντομα φτάνουμε στην κορύφωση του νέου κύματος με την Όμικρον και θα υπάρξει στη συνέχεια μία σημαντική βελτίωση για την έξοδο από την μεγάλη κρίση.

Τι συνέβη σύμφωνα με τις δύο πλευρές

Για την ιστορία η αστυνομική έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στις 11 το βράδυ της 14η Ιανουαρίου στην ψαροταβέρνας «Ψαρομεζές», διαπιστώθηκε ότι υπάλληλος δεν φορούσε μάσκα. Την ώρα της σύνταξης της πράξης επιβολής προστίμου, καθήμενος πελάτης ο οποίος τυγχάνει και βουλευτής εν ενεργεία της Ελληνικής Βουλής κύριος ΠΟΛΑΚΗΣ Παύλος (τον οποίο αναγνώρισα λόγω της ιδιότητάς του καθώς και ότι η Υπηρεσία μου έχει αναλάβει την φρούρηση της οικίας του) μας προσέγγισε και μας δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά να σταματήσουμε τον έλεγχο και την επιβολή προστίμου και να αποχωρήσουμε. Άμεσα του εξηγήθηκε ότι κάτι τέτοιο αντικρούεται στο αστυνομικό μας καθήκον και ότι ο έλεγχος θα συνεχιστεί».

Αναφέρεται δε να ζήτησε «ρητά και κατηγορηματικά να σταματήσουμε τον έλεγχο και την επιβολή προστίμου και να αποχωρήσουμε» και ο αστυνομικός, του απάντησε ότι «κάτι τέτοιο αντικρούεται στο αστυνομικό μας καθήκον και ότι ο έλεγχος θα συνεχιστεί». Σύμφωνα με την αστυνομική έκθεση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του είπε: «Τώρα θα πάρω τον Αρχηγό σας κ. Καραμαλάκη, να σβηστεί η κλήση κ να δεις που θα σε στείλω».

Κατά τον κ. Πολάκη το περιστατικό συνέβη ως εξής:

«Χθες βράδυ πήγα να φάω οικογενειακώς στο γνωστό και εξαιρετικής ποιότητας μαγαζί “Ψαρομεζέδες” στο Μοσχάτο. Εκεί έγινα μάρτυρας του εξής απαράδεκτου και ελεεινού περιστατικού:

Το εστιατόριο έχει 5-6 γκαρσόνια ευγενέστατα, τα οποία τηρούσαν κατά γράμμα όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας έναντι του κορωναιου. Μας έλεγξαν τα πιστοποιητικά όπως μπήκαμε να καθίσουμε ,όλα τα τραπέζια είχαν αντισηπτικά και το προσωπικό φορούσε διαρκώς τη μάσκα του κατά το σερβίρισμα και την κυκλοφορία τους στους δυο χώρους του εστιατορίου.

Κάποια στιγμή ένα από τα γκαρσόνια ,αδελφός μάλιστα του ιδιοκτήτη ,κατέβασε τη μάσκα του ,όχι στο χώρο των πελατών αλλά πίσω από το γκισέ του ταμείου για να φάει κάτι.

Εκείνη τη στιγμή ακριβώς δυο τύποι που ήταν έξω από το μαγαζί μπήκαν μέσα κατευθύνθηκαν προς αυτόν και του είπαν να τους δώσει τα στοιχεία του γιατί «παρεβη τα μέτρα έναντι του κοβιντ» για να του κόψουν πρόστιμο!

Επειδή από εκεί που καθόμουν είδα τη σκηνή, σηκώθηκα αμέσως και πήγα στους δυο αστυνομικούς ,ο ένας μάλιστα ήταν και υποδιοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μοσχάτου και τους είπα πως αυτό που κάνουν είναι ΕΛΕΕΙΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ,πως όλο το προσωπικό του μαγαζιού τηρεί μέχρι κεραίας τα μέτρα και να ρωτήσουν τις 7-8 παρέες που ήταν μέσα για επιβεβαίωση και πως το να του κόψουν πρόστιμο είναι απλά επίδειξη αυταρχισμού και τίποτα δεν προσφέρει στην πανδημία!!!

Ο υποδιοικητής του τμήματος μου είπε πως εμποδίζω τον έλεγχο και τον ρώτησα αφού του επανέλαβα πως είδα τη σκηνή και πως αυτό που κάνουν είναι ΣΤΗΜΕΝΟ, αν έχει εντολή να κόψει πρόστιμα. Η απάντηση του ήταν «ΝΑΙ ΕΧΩ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΚΟΨΩ ΠΡΟΣΤΙΜΑ» !
Τότε του είπα πως είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ πως έχει και αυτός προσωπική ευθύνη για αυτήν την παράνοια που κάνουν και πως θα ενημερώσω τη διοικηση της ελληνικης αστυνομίας για αυτό που έκαναν και πως αυτό το πρόστιμο των 300 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ.
Αυτοί έκοψαν το πρόστιμο, εγώ πήρα τηλέφωνο τη διοίκηση της Ελληνικής αστυνομίας τους ενημέρωσα τι ΑΚΡΙΒΩΣ έγινε, τους είπα πως δεν πρόκειται να το αφήσω να περάσει έτσι, γιατί είναι ΑΔΙΚΟ και ΣΤΗΜΕΝΟ και μάλιστα με στυλ αυταρχισμού άλλων εποχών και μου είπαν πως θα το δουν!».

Η κόντρα των κομμάτων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως είναι γνωστή η καθεστωτική συμπεριφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως το σοβαρό πρόβλημα δεν είναι ο Πολάκης, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξελίσσεται μια ενορχηστρωμένη επίθεση, την οποία υποστηρίζει και ο Τσίπρας».

Η ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως το περιστατικό «δείχνει για άλλη μια φορά το πώς αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της πολιτείας και του κράτους δικαίου. Προφανώς αυτά που τους συνδέουν με τον συνεργάτη και φίλο του, είναι τόσα πολλά ώστε όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο κ. Πολάκης είναι η άλλη όψη του κ. Τσίπρα».

«Είναι απαράδεκτο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δια της σιωπής του, να καλύπτει την ανεπίτρεπτη σε δημοκρατική χώρα παρέμβαση βουλευτή του που ζητούσε από πρόσωπο επιφορτισμένο με την εφαρμογή του νόμου, να παραβεί τα καθήκοντά του. Δείχνει για άλλη μια φορά το πώς αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της πολιτείας και του κράτους δικαίου. Προφανώς αυτά που τους συνδέουν με τον συνεργάτη και φίλο του, είναι τόσα πολλά ώστε όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο κ.Πολάκης είναι η άλλη όψη του κ.Τσίπρα» σημείωσε μεταξύ άλλων η ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για απόπειρα φθηνής προβοκάτσιας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «επιχειρεί μεθοδευμένα, με μπαράζ ανακοινώσεων, να στρέψει τη προσοχή της κοινής γνώμης στον απείθαρχο Πολάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που τον καλύπτει. Ωστόσο, όσο επιμένει τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται και εκτίθεται». Τόνισε δε ότι η ΝΔ «επιλεκτικά διαρρέει μόνο το αφήγημα της αστυνομίας για το συμβάν και όχι τις δημόσιες δηλώσεις των αυτοπτών μαρτύρων – ένας από αυτούς μάλιστα και δημοσιογράφος – οι οποίοι επώνυμα καταθέτουν τα πραγματικά γεγονότα και την πιστή τήρηση των μέτρων στο συγκεκριμένο κατάστημα. Και ότι ο αστυνομικός που επέβαλε πρόστιμο χωρίς να έχει προηγηθεί παράβαση, όταν ρωτήθηκε αν έχει εντολή για κάτι τέτοιο, δήλωσε : “Ναι, έχουμε εντολή να κόψουμε πρόστιμο”». Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και το ερώτημα πώς ο βουλευτής της ΝΔ Χριστόφορος Μπουτσικάκης είχε πρόσβαση στα αστυνομικά αρχεία και δημοσιοποίησε την έκθεση των αστυνομικών για το συμβάν.

Απαντώντας δε στον κ. Οικονόμου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πάει πολύ ο εκπρόσωπος του ανθρώπου που παραβίασε κάθε περιοριστικό μέτρο που είχε ο ίδιος επιβάλει με τα κορωνογλέντια στην Ικαρία και τις ποδηλατάδες στην Πάρνηθα, να κουνάει το δάκτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία».

Recommended For You

About the Author: efoni