Παρουσιάστηκε το δίτομο έργο του Δήμου Παλλήνης, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Παρουσία Υπουργών, Βουλευτών, Δημάρχων, εκπροσώπων Κομμάτων, Φορέων και Συλλόγων αλλά και πλήθους πολιτών που γέμισαν την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Παλλήνης στον Γέρακα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, η επίσημη παρουσίαση του επετειακού δίτομου έργου του Δήμο Παλλήνης που εξέδωσε στο πλαίσιο των εορτασμών, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με το Αθλητικό Επιστημονικό Πολιτιστικό Σωματείο ΑΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ.

Το έργο φέρει τον τίτλο «Το μυστικόν [σύνθημα] θέλει το έχομεν: «Καστρινοί και Λογγίσιοι», εμπνευσμένο από την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμο Παλλήνης για την πρωτοβουλία της έκδοσης, με γραπτό μήνυμα.

Ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος, άνοιξε την εκδήλωση καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους και τους ευχαρίστησε θερμά, για την ανταπόκριση τους.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου καθώς και ο εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, βουλευτής, Πάνος Σκουρολιάκος, οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος και Μαρία Αμπατζίδου, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Νικόλαος Κουλοχέρης, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εκπροσωπήθηκε από τον περιφερειακό σύμβουλο, Γιάννη Σμέρο.

Το παρών έδωσαν επίσης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων καθώς και ο ιστορικός τέχνης, Λεόντιος Πετμεζάς, ο οποίος προλόγισε τον Β τόμο της έκδοσης ενώ η ακαδημαϊκος και καθηγήτρια Ιστορίας, Μαρία Ευθυμίου, που προλόγισε τον Α τόμο, απέστειλε χαιρετισμό δια αντιπροσώπου.

 

Η έκδοση παρουσιάστηκε από εξαμελή αντιπροσωπεία εκ των 78 συνολικά, συγγραφέων, επιστημόνων και καλλιτεχνών του έργου, που αποτελούνταν από τη φιλόλογο Νικελίνα Γαλανοπούλου, τον γιατρό Νικόλαο Σταμέλο, τον οικονομολόγο-κοινωνιολόγο, Νεκτάριο Καλαντζή, τη νομικό Γεωργία Μπέη, τον μαθηματικό Δημήτρη Μπαξεβάνη και τον διεθνολόγο, Κωστή Σμέρο.

Παρουσιάστρια-συντονίστρια της βραδιάς, ήταν η γνωστή ηθοποιός, Θεοδώρα Σιάρκου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «είναι τιμή να βρίσκομαι στον Δήμο Παλλήνης που με την ενεργητική συμβολή της κοινωνίας των πολιτών, καταφέρνει να κρατά ενεργή και ζώσα την πολιτιστική ζωή ενός μεγάλου Δήμου και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η πρόσκληση συνδέεται με τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής
Επανάστασης, που ο Δήμος σας τιμά, με δυο αφιερωματικούς τόμους, οι οποίοι αποσκοπούν στην υψηλή εκλαΐκευση και διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύτερο κοινό». Ο Υπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν υπάρχει πιο εμπνευσμένος τίτλος για μια τέτοια έκδοση, από την αναφορά που προέρχεται από το ιστορικό κείμενο της φρουράς του Μεσολογγίου για την έξοδο. Είναι στοίχημα για όλους μας, να εμβαθύνουμε στις αξίες που μας παραδόθηκαν και να μεγαλώσουμε ηθικά και πνευματικά τη χώρα».

Ως «σπουδαία πρωτοβουλία που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές» και «πολύτιμο εργαλείο, ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να κάνουμε την απαραίτητη σύνδεση με τα μηνύματα της Επανάστασης του 21 και να τα μεταφέρουμε σε αυτούς που πρέπει να τα λάβουν, δηλαδή τα παιδιά», χαρακτήρισε την έκδοση, η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη η οποία συνεχάρη τον Δήμο Παλλήνης για την πρωτοβουλία, ενώ επισήμανε την «παρουσία πολυδιάστατων, πολυσήμαντων και πολυεπίπεδων κειμένων που μεταξύ άλλων θα ξυπνήσουν και το
συναίσθημα».

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Δήμο Παλλήνης για την πρωτοβουλία η οποία όπως είπε, «ειδικά τώρα με τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, υπενθυμίζει σε εμάς τους νεοέλληνες την υποχρέωση για εθνική ομοψυχία και ενότητα. Με αφορμή αυτή την εκδήλωση πρέπει να στείλουμε όλοι ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι Έλληνες, ενωμένοι μεγαλουργούν και εμείς και να δώσουμε υπόσχεση ότι θα τιμήσουμε τους αγώνες των προγόνων μας».

«Το έργο αυτό θα αποτελέσει προίκα για όσους μελετούν την Ιστορία, κάνουν έρευνες και επιστημονικές εργασίες και ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Παλλήνης, για αυτή τη σπουδαία κατάθεση. Αποτελεί μια από τις ελάχιστες πρωτοβουλίες στον χώρο του Πολιτισμού με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση» και «είναι σημαντικό ότι αναδεικνύει τον ρόλο του απλού
λαού», είπε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Πάνος Σκουρολιάκος, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

«Το έργο αυτό, αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση αφιερωματικής πρωτοβουλίας γιατί προκύπτει από τη συνεργασία του Δήμου Παλλήνης με την Κοινωνία των Πολιτών. Ο στόχος μας ήταν να συμβάλλουμε στη διατήρηση της εθνικής μνήμης και η έκδοση αυτή, να αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», είπε μεταξύ άλλων, στο καλωσόρισμα του, ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος ενώ συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του ΑΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ για την επιστημονική επιμέλεια του έργου και τους ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία με τον
Δήμο Παλλήνης, στον οποίον εμπιστεύτηκαν την έκδοση.


Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «η αφιερωματική έκδοση στέλνει ένα μήνυμα συνεργασίας των Δήμων και των ενεργών πολιτών, όπως η αυτή μεταξύ του ΑΘΛΕΠΟΛΙΣ και της Ένωσης Καλλιτεχνών Λογοτεχνών Ηλιούπολης, που συνεργάστηκαν για τα δυο βιβλία».

«Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό απηχεί την ιστορική αλήθεια, φωτίζει πτυχές λιγότερο γνωστές ενός κοσμοϊστορικού γεγονότος, μα πρωτίστως αποτελεί σεμνή υπόμνηση προς όλους μας ότι η ελευθερία είναι αγώνας ατελεύτητος, μοναχικός και συνάμα ομόθυμα λαϊκός» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΑΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ, Μιχάλης Μεταξάς, τονίζοντας ότι «αποτελεί συνέχεια της πλούσιας και ποικίλης δράσης μας στο χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού.

Ο κ. Μεταξάς ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Παλλήνης, Θανάση Ζούτσο, «για την αμέριστη συμπαράσταση, το αληθινό ενδιαφέρον και την αψεγάδιαστη συνεργασία για το έργο, το οποίο από την πρώτη στιγμή στήριξε και έθεσε υπό την αιγίδα του Δήμου Παλλήνης».

Recommended For You

About the Author: efoni