“Παρατηρητής της Γειτονιάς”: Ξεκινάει στον Δήμο Διονύσου – Πώς λειτουργεί ο θεσμός στην Κύπρο

Ο Δήμου Διονύσου ζητά από τους πολίτες να γίνουν «τα μάτια και τα αυτιά» της αστυνομίας ενημερώνοντας για ό,τι «ασυνήθιστο» βλέπουν στην γειτονιά τους, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα που έχει παρατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Κι αυτό βάζοντας σε εφαρμογή το Πρόγραμμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς», μια στρατηγική Πρόληψης του Εγκλήματος.

Νωπές άλλωστε είναι ακόμα οι μνήμες από την κινηματογραφική ληστεία στον Διόνυσο που ήταν σχεδιασμένη στην εντέλεια από τους δράστες, που «σήκωσαν» 200.000 ευρώ, 30 πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα και έγγραφα της εταιρείας του ιδιοκτήτη.

Ο Δήμος έδωσε αναλυτικές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του Προγράμματος το οποίο εμπλέκει ενεργά τους πολίτες στο να ενημερώνουν για οποιαδήποτε κίνηση κρίνουν ως «ύποπτη». Ένα Πρόγραμμα το οποίο βέβαια έφερε αντιδράσεις, αν κρίνει κανείς τα σχόλια που έχουν ήδη αναρτηθεί κάτω από την επίσημη ενημέρωση του Δήμου σε γνωστό Μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Κυρίως για το πόσο εύκολα μπορεί το εν λόγω Πρόγραμμα να καταστήσει έναν πολίτη εγκεκριμένο να αποφασίζει ποια ενέργεια είναι εγκληματική και ύποπτη… Αντιδράσεις υπήρξαν επίσης για το πως ένα Πρόγραμμα μπορεί να εμπλέκει ενεργά τους πολίτες σε δουλειές της αστυνομίας, ζητώντας τους να καταδώσουν ουσιαστικά οποιαδήποτε κίνηση κρίνουν ως «ύποπτη».

 

 

Πως λειτουργεί ο “Παρατηρητής της Γειτονιάς” στην Κύπρο

Ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς εφαρμόζεται από το 2011 στην Κύπρο και αποτελεί μια σύγχρονη στρατηγική πρόληψης του εγκλήματος, η οποία εφαρμόζεται με τη συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά ως Παρατηρητές της Γειτονιάς.

Το πρόγραμμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς» εφαρμόζεται για πρόληψη του εγκλήματος και αύξηση της ασφάλειας σε Δήμους και Κοινότητες.

Στηρίζεται στην άμεση συνεργασία της Αστυνομίας με τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν ενεργό ρόλο στην εφαρμογή του. Προστατεύει το κοινό από τη δράση εγκληματικών στοιχείων, υποβοηθά στη δραστική μείωση των κλοπών, των διαρρήξεων, της καταστροφής περιουσιών, της διακίνησης παράνομων ουσιών.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής που αναπτύχθηκε μεταξύ των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Πολιτών και της Αστυνομίας, είναι η επίτευξη υψηλών επιπέδων ασφάλειας στη χώρα μας, αφού σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες και στατιστικές, έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση στο έγκλημα.

«Σέντρα» από τον Δήμο Ιδαλίου

Αν δεις το ματάκι αυτό σε μια από τις γειτονιές σου, να ξέρεις πως εκεί λειτουργεί ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ένας θεσμός που ξεκίνησε από το Δήμο Ιδαλίου και κρατάει τις γειτονιές ασφαλείς!

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Δήμο Ιδαλίου και λειτουργεί από τις 4 Ιουλίου 2011, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.  Μετά από τους πρώτους 5 μήνες εφαρμογής του και ενώ παγκύπρια παρουσιαζόταν μια αύξηση 10% στην εγκληματικότητα, στο Δάλι υπήρξε μείωση 50%. Μετά την επιτυχή του εφαρμογή, υιοθετήθηκε και από πολλούς δήμους και κοινότητες σε όλη την Κύπρο.

Από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού έχουν αποτραπεί στο Δήμο εκατοντάδες παραβάσεις ή εγκληματικές ενέργειες όπως κλοπές οχημάτων, σπιτιών, καταστημάτων, κακόβουλες ενέργειες, νεανική παραβατικότητα, έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί παραβάτες, έχουν εντοπιστεί κλοπιμαία, κ.ά.

Το πρόγραμμα «Παρατηρητές της Γειτονιάς» συνεχίζει να λειτουργεί στο Δήμο Ιδαλίου με επιτυχία και σήμερα αριθμεί περίπου 5000 παρατηρητές.

Ο «Παρατηρητής της Γειτονιάς» εξιχνίασε την απαγωγή των δύο 11χρονων στην Κύπρο

Η απαγωγή δύο 11χρονων παιδιών στην Κύπρο το 2018 είχε αίσιο τέλος εξαιτίας του θεσμού του «παρατηρητή της γειτονιάς».

Ο τότε αρχηγός της κυπριακής αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου ανέφερε ότι την πληροφορία για το σημείο που βρισκόταν ο 36χρονος άγνωστος που απήγαγε τα παιδιά, έδωσε πολίτης χαρακτηρίζοντας άκρως ωφέλιμο τον θεσμό τού παρατηρητή της γειτονιάς.

Πως λειτουργεί στον Δήμο Μέσα Γειτονιάς

Πως όμως λειτουργεί ο θεσμός αυτός σε έναν από τους δεκάδες Δήμους στην Κύπρο; Ας δούμε το παράδειγμα του Δήμου Μέσα Γειτονιάς. Η Μέσα Γειτονιά είναι Δήμος της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ»
Μαζί για ένα πιο ασφαλή Δήμο Μέσα Γειτονιάς

Το Πρόγραμμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς» είναι μια στρατηγική Πρόληψης του Εγκλήματος

  • Όπου η Αστυνομία ενημερώνει τους πολίτες για τα εγκλήματα που γίνονται στην περιοχή τους ή που μπορεί να την επηρεάσουν.
  • Όπου η Αστυνομία συμβουλεύει εσάς τους πολίτες σε τεχνικές πρόληψης του εγκλήματος όπως:
  1. Πώς να κάνετε τα σπίτια και την περιουσία σας λιγότερο ελκυστικά στους εγκληματίες.
  2. Πώς να είστε σε εγρήγορση για ύποπτες/ εγκληματικές δραστηριότητες στην περιοχή σας.
  • Όπου η Αστυνομία δεν ενθαρρύνει εσάς τους πολίτες να παίρνετε το νόμο στα χέρια σας.
  • Όπου η Αστυνομία δεν ζητά από κανένα σας να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του για πρόληψη του εγκλήματος και σας καλεί να αφήνετε την ευθύνη για τη σύλληψη των εγκληματιών εκεί που ανήκει, δηλαδή στην Αστυνομία.
  • Όπου οι πολίτες παρατηρούν και ενημερώνουν την Αστυνομία για ασυνήθιστες/ύποπτες/εγκληματικές δραστηριότητες που γίνονται στην περιοχή τους

Ο ρόλος των Παρατηρητών της Γειτονιάς

Εσείς οι Παρατηρητές της Γειτονιάς προτρέπεστε να είσαστε σε εγρήγορση, είστε τα μάτια και τα αυτιά της Αστυνομίας η οποία δεν μπορεί να είναι συνεχώς σε κάθε γωνιά μέρα και νύκτα.

Συνεργαστείτε με τους γείτονες σας, με άλλους συμπολίτες σας και με την Αστυνομία, για τη δική σας ασφάλεια, την ασφάλεια της οικογένειας και περιουσίας σας και του χώρου που κατοικείτε και εργάζεστε.

Ο ρόλος του Συντονιστή

Ο Συντονιστής είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της Αστυνομίας και των παρατηρητών της γειτονιάς και μερικές από τις ευθύνες του είναι οι ακόλουθες:

  • Οργάνωση συναντήσεων των Παρατηρητών της γειτονιάς
  • Συχνή επαφή με την Αστυνομία/ Αστυνομικό της Γειτονιάς
  • Προώθηση δράσεων ενδυνάμωσης του Προγράμματος
  • Προσέλκυση νέων Παρατηρητών της γειτονιάς  

Πως επικοινωνείτε με την Αστυνομία

Εάν έχετε την εντύπωση ότι γίνεται ένα έγκλημα, βλέπετε ή ακούτε οτιδήποτε το ύποπτο, τηλεφωνήστε στο 112.  Αν έχετε αμφιβολία κατά πόσο είναι ή όχι κάτι επείγον, τηλεφωνήστε στο 112.  Δεν έχει σημασία αν κάνατε λάθος εκτίμηση, εκείνο που έχει σημασία είναι το ότι έχετε ενημερώσει την Αστυνομία.

Σε μη επείγοντα περιστατικά να επικοινωνείτε με τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό της Λεμεσού (25805050)

Ποιά ενημέρωση χρειάζεται η Αστυνομία

Περιγραφή ενός ύποπτου οχήματος :

  • Αυτοκίνητο/ φορτηγό/ λεωφορείο κλπ
  • Μάρκα
  • Χρώμα
  • Αριθμό εγγραφής
  • Άλλες λεπτομέρειες , κάποια ζημιά, κλπ
  • Κατεύθυνση

Περιγραφή ενός ύποπτου προσώπου:

  • Άνδρας / γυναίκα
  • Σχήμα και χαρακτηριστικά προσώπου
  • Χρώμα δέρματος
  • Σημάδια, ουλές,  ταττού, κλπ
  • Ύψος και σωματική διάπλαση
  • Σχήμα και χρώμα ματιών
  • Ηλικία
  • Χρώμα, μέγεθος και τύπος μαλλιών
  • Ενδυμασία : χρώματα κλπ
  • Εθνικότητα
  • Γλώσσα

 

Recommended For You

About the Author: efoni