Παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, Χρήστος Τζανερίκος, μετά τις επικρίσεις που προκλήθηκαν από τη δημόσια δήλωσή του με την οποία ασκούσε σκληρή κριτική σε διάταξη της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη.
Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, που επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος, το οποίο θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές όλων των κομμάτων, αλλά και του κόμματος «Ελληνες» που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, προχώρησε σε παραίτηση, ύστερα από αντιδράσεις, καθώς πήρε δημοσίως θέση για τη ρύθμιση της κυβέρνησης ενώ ο ίδιος επρόκειτο να κρίνει και να ψηφίσει επ’ αυτής.
Ειδικότερα, ο Χρήστος Τζανερίκος, με δήλωσή του, χαρακτήρισε τη ρύθμιση της κυβέρνησης που ανέθετε στο σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου την κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη – και τα άλλα κόμματα ως πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ ανέφερε ότι η εν λόγω ρύθμιση ήταν δηλωτική δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.
Η απάντηση στη δήλωσή του ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Βουλή νομοθετεί και όχι οι δικαστές, ενώ σκληρή υπήρξε η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που κάλεσε τον ανώτατο δικαστικό σε αποχή από το καθήκοντά του και μάλιστα σε άμεσο χρόνο.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, την προεδρία του Α1 Τμήματος θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης, Ευδοξία Κιουπτσίδου, η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές και πρωτίστως για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.
Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, που παρέλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου, θα την κρατήσει, καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία ενός μηνός εάν ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστικός θελήσει να ανακαλέσει.
Πάντως, στο τέλος Ιουνίου ο Χρήστος Τζανερίκος συνταξιοδοτείται.