Παρέμβαση Σωτήρη Τσιόδρα: Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις

Παρέμβαση για την πανδημία του κορονoϊού έκανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών το απόγευμα της Δευτέρας. Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca, o καθηγητής τόνισε πως «στο χειρότερο σενάριο τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000».

«Η Covid-19 είναι μία πολυσυστημική νόσος που ιστολογικά χαρακτηρίζεται από θρόμβους, αιμοπετάλια και ινική. Άρα είναι μία νόσος που κάνει θρόμβους», τόνισε σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μίλησε για τον κορονοϊό με θέμα: «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο λοιμωξιολόγο τόνισε πως τα εμβόλια «δεν έχουν ζωντανό ιό», παρά «διδάσκουν την άμυνα μας πώς να τον σκοτώσει», πρόσθεσε επίσης πως «οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου και των θανάτων που αποδίδονται σε αυτή».

Αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του Ισραήλ, λέγοντας «πως στη γειτονική χώρα εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι, με αποτέλεσμα η υγειονομική κρίση να περιοριστεί» και πρόσθεσε πως «η πανδημία παραμένει ελεγχόμενη» στο Ισραήλ.

Ο καθηγητής, τον οποίο είχαμε να δούμε από τις 5 Νοεμβρίου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο, όπως είπε, «γίνεται λόγος ότι συνδέεται με περιστατικά θρομβόσεων».

Ο κ. Τσιόδρας, παρουσιάζοντας τον παρακάτω πίνακα τόνισε πως τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με αυτό αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, «στο χειρότερο σενάριο», ενώ οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου Covid-19 αγγίζουν το 69%.

Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι ο κορονοϊός είναι μια τοπική επιδημία που δεν πορεύεται πάντα με τον ίδιο αριθμό τονίζοντας ότι την τελευταία εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

Σχετικά με την ανοσία και πότε θα επιτευχθεί στη χώρα μας, τόνισε πώς «όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα». Πρόσθεσε δε ότι η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85% σε μια κοινωνία, όπου δεν εμβολιάζονται τα παιδιά, ενώ πια ο ιός χτυπά τις ηλικίας 20 με 50 ετών.

Για τα μέτρα περιορισμού, ο καθηγητής Τσιόδρας δήλωσε πως «τα lockdown είναι σφυριά στο κεφάλι» και υπογράμμισε τις συνέπειες σε όλους του τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πνευματικούς.

Αναφορικά με το ξέσπασμα της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν αβεβαιότητες σε σχέση με την επιδημιολογία της νόσου, για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της αλλά και για τον ίδιο τον ιό, με τους ειδικούς να ερευνούν την εποχικότητά του, τις μεταλλάξεις.

Σχετικά με την πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του νέου κορονοϊού, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι δεν μέχρι στιγμής έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια από ποιο ζώο έφτασε στον άνθρωπο, αν ήταν από τις νυχτερίδες ή τους παγκολίνους.

Recommended For You

About the Author: efoni