Παπακώστας: Το TikTok «πόλος έλξης για παιδόφιλους»

Σήμα κινδύνου για τα σκοτεινά σημεία και τις παγίδες που κρύβουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ιδιαίτερα για τα παιδιά εκπέμπουν οι Αρχές.

Ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Βασίλης Παπακώστας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τους γονείς ενώ έκανε ειδική αναφορά στο Tik Tok το οποίο όπως είπε «αποτελεί πόλο έλξης για παιδόφιλους».

«Η Ελληνική Αστυνομία εκσυγχρονίζει συνεχώς το προσωπικό της με εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κατασκευάστηκαν για καλό σκοπό. Έχουν ιδιαίτερα στοιχεία που σου δίνουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσεις με άλλους χρήστες. Εκεί όμως είναι το κρίσιμο σημείο όπου μπορεί να υπάρξει κίνδυνος. Το Tik Tok αποτελεί πόλο έλξης για παιδόφιλους, και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί», δήλωσε ο κ. Παπακώστας, μιλώντας στην εκπομπή «Socialnet» του Action24.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο αστυνομικός διευθυντής έδωσε πολύτιμες συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση, και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά περιστατικά διότι τα παιδιά ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τα διαδίκτυο και συζητάνε με τους γονείς τους.

«Ευτυχώς τα περιστατικά στη χώρα μας είναι λίγα. Τα παιδιά μας ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά δίκτυα. Όμως πολλά παιδιά κάτω των 13 ετών έχουν κάνει εγγραφή στο Tik Tok χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία. Οι γονείς πρέπει να συζητάνε με τα παιδιά. Εάν εντοπίσουν κάποιο περιστατικό παρενόχλησης τους συμβουλεύω να απευθυνθούν στην Υπηρεσία ώστε να βοηθηθεί το παιδί. Όσα περισσότερα στοιχεία μάς προσκομίσουν τόσο καλύτερα θα είναι», τόνισε ο κ. Παπακώστας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχεδιάζουν εκδόσεις για ανηλίκους

Μία νέα έκδοση του Instagram ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά κάτω των 13 ετών, την οποία θα μπορούν να διαχειρίζονται και οι γονείς τους, αναπτύσσει το Facebook.

Προς το παρόν oι ανήλικοι χρήστες απαγορεύεται να δημιουργούν λογαριασμούς στην εν λόγω εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, στόχος του Facebook όμως είναι να δημιουργήσει μία ασφαλή έκδοση που θα μοιάζει με την εφαρμογή Messenger Kids και θα απευθύνεται σε παιδιά μεταξύ 6 και 12 ετών.

Η ανακοίνωση για το νέο κατάλληλο για ανηλίκους Instagram έγινε πρόσφατα μια εσωτερική ανακοίνωση του κολοσσού. «Όλο και πιο συχνά τα παιδιά ζητούν από τους γονείς τους να συμμετάσχουν σε εφαρμογές που τους βοηθούν να ακολουθούν διαδικτυακά τους φίλους τους. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τους γονείς, οπότε εργαζόμαστε για τη δημιουργία επιπλέον εφαρμογών, οι οποίες θα είναι κατάλληλες για παιδιά και θα μπορούν να τις διαχειρίζονται οι γονείς τους» είπε εκπρόσωπος του Facebook στην εφημερίδα Guardian.

Και πρόσθεσε: «Εξετάζουμε πώς οι γονείς θα μπορούν να προσφέρουν μια περιορισμένη εμπειρία στο Instagram για να βοηθήσουν τα παιδιά να συνεχίσουν να αλληλεπιδρούν με τους φίλους τους και να ανακαλύπτουν νέα χόμπι και ενδιαφέροντα»

Στην παρούσα εκδοχή του το Instagram δεν επιτρέπει τη δημιουργία λογαριασμών σε χρήστες κάτω των 13 ετών, ωστόσο ο περιορισμός αυτός δεν εμποδίζει όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία να δημιουργήσουν λογαριασμό εγγραφή τους. Το Facebook προσπαθεί να ελέγξει τις εγγραφές με πλαστά στοιχεία.

Η εταιρία ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει νέες λειτουργίες ασφαλείας, για να αποτρέψει μεταξύ άλλων την αποστολή μηνυμάτων σε άτομα κάτω των 18 ετών από ενήλικες που δεν τους ακολουθούν, ειδοποιήσεις ασφαλείας για εφήβους που δέχονται μηνύματα από ανθρώπους που προσεγγίζουν συχνά άτομα κάτω των 18 ετών αλλά και νέους περιορισμούς στις αναζητήσεις

Το Facebook -όπως και το Instagram- θα προτρέπει στο εξής τους έφηβους χρήστες κατά την εγγραφή τους να επιλέξουν το ιδιωτικό προφίλ παρά το δημόσιο. To Ιnstagram ανήκει στην εταιρεία Facebook από το 2012.

Recommended For You

About the Author: efoni