Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος στο efoni.gr: Eγκαταλείπω νοοτροπίες, όχι ανθρώπους ή δημάρχους

Εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2010 και πολύ γρήγορα έδειξε ότι σκέφτεται όχι με τον κλασσικό τρόπο. Το 2020 ως επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης, μαζί με μια ομάδα «τολμηρών» εκλεγμένων, έκαναν το σπάνιο στην Αυτοδιοίκηση και συνέπραξαν με την Δημοτική αρχή σε μια προσπάθεια σύγκλισης στην αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, αντί να αναλωθεί σε μια συνεχή αντιπαράθεση, όπως υποστηρίζει. Πριν λίγες ημέρες, αποτόλμησε τον «απεγκλωβισμό» του από την θέση του Αντιδήμαρχου Συντονισμού Δημοτικού Έργου και Πολεοδομίας, πράξη που συζητήθηκε και τάραξε τα νερά…

Το μόνο που έμενε ήταν να μας απαντήσει στα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν με αυτή την «φυγή».

Συνέντευξη στην Άρτεμις Γκούρλια

 

 

-Κύριε Αναγνωστόπουλε, στην ανακοίνωσή με την οποία κοινοποιήσατε την παραίτησή σας από τη θέση του Αντιδημάρχου Συντονισμού Δημοτικού Έργου και Πολεοδομίας, κάνετε λόγο για αντιξοότητες και εμπόδια που ξεφύτρωναν από παντού λες και κάποιοι πριν φρόντιζαν να ρίξουν το σπόρο. Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;

Κοιτάξτε, η Τοπική αυτοδιοίκηση σε πολύ μεγάλο βαθμό, πάσχει από σοβαρές παθογένειες! Είναι βαθιά άρρωστη και το κακό είναι ότι, ενώ το ξέρουμε, το προσπερνάμε. Οι αντιξοότητες και τα εμπόδια, δεν έχουν απαραίτητα προσωπική αφετηρία από συγκεκριμένους ανθρώπους γιατί είναι «κακοί», αλλά είναι μια κυρίαρχη αντίληψη στην καθημερινότητα του Δήμου.

Κι εκεί που βρίσκεις λύση, ξεκινάει ένα πρόβλημα πολλές φορές φανταστικό ή μεγεθυμένο. Έχουμε δηλαδή πρόβλημα για κάθε λύση, μα απλά  λόγια.

Αυτό δεν κουράζει μόνο εμάς, αλλά επιβραδύνει την πρόοδο και απογοητεύει τους ανθρώπους που περιμένουν λύσεις και οδηγούνται στην απαξίωση της πολιτικής και πολιτικών.

Αυτό που περιγράφω είναι μέρος της μετριότητας που με έπνιγε το προηγούμενο διάστημα, γιατί ακριβώς με κάνει να νοιώθω ότι είναι σαν να απευθυνόμαστε σε μέτριους δημότες.

Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η ανόητη ίντριγκα για την οποία σπαταλάται τελικά περισσότερος χρόνος από αυτόν που θα έπρεπε να δαπανούμε για να λύσουμε τα προβλήματα των δημοτών μας.

Προτιμώ λοιπόν εδώ να μην προσωποποιήσω σε αυτές τις γραμμές ή να εξειδικεύσω τις «κατηγορίες» όχι για να στρογγυλέψω τις γωνίες, αλλά γιατί θα δώσω τροφή για αυτό που θέλω να αποφύγω.

 

-Όπως αποφασίσατε το 2020 την συμφωνία για την σύμπραξη με την δική σας δημοτική ομάδα, ως επικεφαλής, η τωρινή σας απόφαση βρήκε ενήμερους τους συναδέλφους σας; Υπάρχουν αντίστοιχοι προβληματισμοί και σκέψεις από τους υπόλοιπους συναδέλφους σας;

Η απόφαση ήταν προσωπική ως προς το χρόνο και τον τρόπο γιατί σε μεγάλο βαθμό υπήρχαν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την υπηρεσία μου και τις πρωτοβουλίες που επιθυμούσα να προωθηθούν ως μέρος της πολιτικής της δημοτικής αρχής.

Φυσικά είχα και έχω καθημερινή επικοινωνία με τους συναδέλφους με τους οποίους αναπτύσσουμε τους προβληματισμούς μας. Κρατήστε αυτό.

Ωστόσο επιτρέψτε μου να μην μπορώ – αλλά και να μπορούσα δεν θα το έκανα – να μιλήσω για το τι σκέπτονται ή τι νοιώθουν άλλοι συνάδελφοι. Ακόμα και αν πρόκειται για συνοδοιπόρους μου με κοινές αγωνίες.

Και να σας πω και κάτι: τιμάω την συνεργασία αυτών των δύο χρόνων, με συναδέλφους αιρετούς από όλες τις παρατάξεις – και από την παράταξη του Δημάρχου – σε ανθρώπινο και φιλικό επίπεδο. Μην περιμένετε να ακούσετε από εμένα «λάσπη και θυμό». Τι είπαμε; Να αλλάξουμε πολιτική γιατί είναι θέμα αρχής! Άλλωστε ο κόσμος  ξέρει και βλέπει πολλά περισσότερα από όσα φανταζόμαστε. Από την ώρα της δήλωσης ανεξαρτητοποίησής μου μου έχω ειλικρινά εκπλαγεί!

 

-Πολλοί λένε, κρίνοντας από το παρελθόν του Δήμου Αχαρνών, ότι τον τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές, όσοι εγκαταλείπουν τον Δήμαρχο, έχουν άλλες πολιτικές φιλοδοξίες. Ισχύει κάτι τέτοιο και στη δική σας περίπτωση;

Καταλαβαίνω τι λέτε, γιατί είναι μια συνηθισμένη πρακτική. Και στον δικό μας Δήμο έχει συμβεί αυτό, όπως και αλλού βέβαια και μάλιστα χρονικά πολύ πιο κοντά σε εκλογές. Τώρα δεν είμαστε και τόσο κοντά.

Το σίγουρο είναι ότι εγώ δεν εγκαταλείπω ανθρώπους ή δημάρχους. Νοοτροπίες ναι τις εγκαταλείπω, όπως αυτές που προανέφερα γιατί έχει αποδειχθεί ότι δεν δουλεύουν.

Τώρα, αν το ερώτημα σας επιζητεί  απάντηση στο αν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος, δεν είμαι σε θέση να σας το απαντήσω. Άφησα θέση Αντιδημάρχου σε περιβάλλον εγκλωβισμού για να λειτουργήσω τουλάχιστον στο εξής ως Δημοτικός Σύμβουλος με ανεξαρτησία για να μπορώ να ελέγχω όσα δεν με εκφράζουν και να προτείνω παράλληλα λύσεις. Αυτή είναι η αρχική μου σκέψη και πλέον νοιώθω πολύ καλά.

Recommended For You

About the Author: efoni