Παγώνη για την ευλογιά των πιθήκων: «Πιθανό να έρθει στην Ελλάδα, πώς αντιμετωπίζεται»

«Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πανδημία, είναι ενδημική νόσος στην Αφρική και ιδιαίτερα στο Κονγκό, τη γνωρίζαμε από παλιά» τόνισε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

«Στον κόσμο εκτός από Αφρική που είναι πολλά τα περιστατικά, είναι περίπου 100 κρούσματα, είναι δηλαδή διαχειρίσιμα» σημείωσε.

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη. Πολύ πιθανόν να έρθει και στη χώρα μας τη στιγμή που έχει έρθει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, γνωρίζουμε πλέον ότι είναι ένας ιός., ξέρουμε τα συμπτώματα, πως ξεκινά και μεταδίδεται μέσω αναπνευστικής οδού και από επαφές από δερματικές βλάβες».

Τα συμπτώματα, εξήγησε η γιατρός, είναι πυρετός, μυαλγίες, αδυναμία, πονοκέφαλος, διόγκωση λεμφαδένων και δερματικές εκδηλώσεις που ξεκινάνε από το κεφάλι και καταλήγουν στο σώμα, δηλαδή οι χαρακτηριστικές φουσκάλες.

«Όλες οι νόσοι που μπορούν να γίνουν θανατηφόρες, αλλά τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ιδιαίτερη θεραπευτική οδό πήγαν σπίτι τους» σημείωσε η κ. Παγώνη.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο, «αλλά είμαστε μακριά, θα δούμε την εξέλιξή της, και αν έχουμε περιστατικά στην Ελλάδα».

«Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά προσοχή στην υγιεινή, πλύσιμο χεριών» υπογράμμισε η Ματίνα Παγώνη.

Recommended For You

About the Author: efoni