Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και οι Δήμοι Αττικής αναλαμβάνουν «δράσεις»

Με δράσεις που αφορούν τη φύση και την προστασία της, αλλά και με πρωτοβουλίες ανακύκλωσης, τιμούν αυτό το σαββατοκύριακο οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6). Σε όλες τις περιπτώσεις οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες που ανέλαβαν την οργάνωση, έχουν φροντίσει ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας από τον κορωνοϊό.

Ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού ανοίγει και πάλι τις πόρτες του ανανεωμένου Οικολογικού Πάρκου (έκτασης 2.500 στρεμμάτων) 29 χρόνια μετά τα εγκαίνιά του και καλεί τους δημότες να γεμίσουν μια τσάντα με εφημερίδες, μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά και να τα πάνε στους κάδους ανακύκλωσης εντός του πάρκου. Στη συνέχεια θα προωθηθούν στη «Γωνία των κατασκευών» για δημιουργίες με ανακυκλωμένα υλικά.

Ειδικά τα παιδιά θα μπορέσουν παίζοντας να ενημερωθούν για διάφορες δραστηριότητες, όπως το πρόγραμμα «Νερό», όπου θα παίξουν και θα μάθουν για τη σπουδαιότητα του νερού, «Δάσος και Ζώα» με κουκλοθέατρο για τα ζώα του δάσους, «Ενέργεια» με πειράματα για το τι είναι ενέργεια και πως επιτυγχάνεται η αειφόρος ανάπτυξη, «Ανακύκλωση – Επαναχρησιμοποίηση – Κομποστοποίηση», όπου θα ενημερωθούν σχετικά με ανακύκλωση υλικών, ένα διαδραστικό πρόγραμμα ζωγραφικής για το περιβάλλον και Έκθεση έργων με θέμα το περιβάλλον, από τους μαθητές που συμμετέχουν στα προγράμματα ζωγραφικής της ΔΗ.ΚΕ.ΦΙ.Ψ.

Ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας διοργανώνει την Κυριακή εθελοντικό καθαρισμό του Άλσους της πόλης και της λίμνης του.

Ο δήμος Παπάγου-Χολαργού διοργανώνει διήμερο δράσεων σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες και με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών. Το Σάββατο καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου στο Αθλητικό Κέντρο Παπάγου και καθαρισμό του Υμηττού στο ύψος της Αγίας Ελεούσας. Την Κυριακή καθαρισμό στα άλση «Οδυσσέα Ελύτη» και «Γεωργίου Σεφέρη» και στον χώρο πίσω από το σχολικό συγκρότημα Παπάγου.

Ο δήμος Αγίας Παρασκευής και η Ομάδα Εθελοντών Νεολαίας θα προβούν την Κυριακή σε μια συμβολική δράση. Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της πλατείας Αγίου Ιωάννη θα φυτεύσουν καλλωπιστικά λουλούδια, ενώ θα βαφτούν σε έντονα χρώματα οι κερκίδες και το σιντριβάνι και θα γίνει τοποθέτηση νέων καθιστικών.

Ο δήμος Χαλανδρίου γιορτάζει την ημέρα στη Ρεματιά με την εικαστική παρέμβαση-δρώμενο «Ελεύθερος ως Ποταμός» της δημιουργού Ειρήνης Παγώνη. Η δράση θα ξεκινήσει από το πλάτωμα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και θα επεκταθεί στην κοίτη της Ρεματιάς, όπου οι συμμετέχοντες θα τοποθετήσουν χίλιες μπλε παπαρούνες στα δέντρα, συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου.

Ο δήμος Βριλησσίων διοργανώνει σήμερα πεζοπορία φροντίδας του δάσους Θεόκλητου και στην παραρεμάτιο διαδρομή. Αυτή τη νέα πεζοπορική διαδρομή στα Άνω Βριλήσσια σηματοδότησαν και κατέγραψαν ψηφιακά, μέλη της φυσιολατρικής κίνησης «ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ» και η διάρκειά της υπολογίζεται στις 2,5 ώρες.

Στον δήμο Αμαρουσίου και με τη στήριξη της δημοτικής Αρχής, η εθελοντική ομάδα «Save Your Hood» διοργανώνει δράσεις καθαρισμού σε έξι γειτονιές. Στο δάσος Συγγρού, στο κτήμα Καρελά, στα Ηπειρώτικα και την παραρεμάτιο περιοχή, στο Άλσος Παραδείσου, στην παραρεμάτιο Κορυτσάς και στο πάρκο Τσαρούχη. Παράλληλα, διοργανώνεται και δράση εθελοντικού καθαρισμού με το σύνθημα «Γνωρίζω, Φροντίζω, Καθαρίζω τη γειτονιά μου».

Και στον δήμο Κηφισιάς διοργανώνεται δράση εθελοντικού καθαρισμού στα δάση του Κεφαλαρίου και του Οικολογικού Πάρκου Νέας Ερυθραίας, με τη συμμετοχή εθελοντών και δημοτών.

Κοινή δράση πραγματοποιούν ο δήμος Ιλίου και ο δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» και είναι προσανατολισμένη στην αναγκαιότητα αποκατάστασης των οικοσυστημάτων.

Στον δήμο Αιγάλεω θα πραγματοποιηθεί στο Άλσος της πόλης καθαρισμός και καλλωπισμός του, με την εθελοντική συμμετοχή προσκόπων, μαθητών και πολιτών.

Ο δήμος Αγίας Βαρβάρας διοργανώνει την Κυριακή μία εκστρατεία φροντίδας του αστικού περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή εθελοντών για τον καθαρισμό και την περιποίηση του περιβάλλοντος χώρου των πολυκατοικιών, με στόχο την ανάδειξη της αξίας των δημόσιων χώρων ως καταφύγια αναψυχής και χαλάρωσης, κάτι που στις ημέρες της πανδημίας βρέθηκε στο επίκεντρο.

Ο δήμος Βύρωνα οργανώνει καθαρισμό και απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών στην περιοχή του Κουταλά, με τη συμμετοχή μαθητών, προσκόπων, αθλητικών σωματείων και φορέων της πόλης.

Ο δήμος Νέας Σμύρνης και με όραμα μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, οργανώνει την δράση «Ο κύκλος των χαμένων πλαστικών», καλώντας τους δημότες να επισκεφτούν το Άλσος της πόλης από σήμερα έως και τις 11 Ιουνίου και να ρίξουν όλα τα πλαστικά μπουκάλια σ’ ένα μεγάλο γαλάζιο «ψάρι» που έχει τοποθετηθεί εκεί. Θα γίνεται ενημέρωση των επισκεπτών για όλα τα συστήματα ανακύκλωσης και θα διανέμονται οικολογικές τσάντες.

Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου με επίκεντρο τα παιδιά διοργανώνει τριήμερο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων με εργαστήρια, κατασκευές, κουκλοθέατρο, παιχνίδια, βιβλία και αφηγήσεις, ενώ θα πραγματοποιηθεί και καθαρισμός της παραλίας Μπάτη.

Ο δήμος Αγίου Δημητρίου οργανώνει την Κυριακή τον καθαρισμό του ρέματος της Πικροδάφνης.

Ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης διοργανώνει Εβδομάδα Περιβάλλοντος (έως και τις 11/6), με μια καινοτόμα δράση ανίχνευσης και συλλογής αποβλήτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα της παραλίας του Αγίου Νικολάου (μικρό Καβούρι) και της Β’ Πλαζ Βούλας. Και καλεί δημότες και επισκέπτες που θα κάνουν το μπάνιο τους, να συνδράμουν έμπρακτα και εθελοντικά.

Στην ανατολική Αττική, ο δήμος Παιανίας οργανώνει την Κυριακή ποδηλατική βόλτα από τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής μέχρι το παλαιό Δημαρχείο Γλυκών Νερών και επιστροφή στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στον δήμο Κρωπίας, οι μαθητές όλων των σχολείων συμμετέχουν σε τριήμερη δράση συλλογής μπαταριών, που τις παραδίδουν για ανακύκλωση.

Ο δήμος Σαρωνικού διοργανώνει δράση παράκτιου καθαρισμού στην παραλία Γλύστρα Λαγονησίου, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, στην οποία παρέχει ειδικό όχημα και προσωπικό για την αποκομιδή των συλλεχθέντων απορριμμάτων.

Στη δυτική Αττική, ο δήμος Ελευσίνας μοίρασε χτες (4/6) σε όλα τα σχολεία της πόλης και της Μαγούλας, χάρτινες οικολογικές τσάντες με ενημερωτικό υλικό για την ανακύκλωση, ενώ για τα παιδιά των νηπιαγωγείων οι τσάντες περιείχαν και σπόρους φύτευσης. Ακόμη, στις δύο κεντρικές πλατείες, έχει σταθμεύσει ένα απορριμματοφόρο υψηλής τεχνολογίας, όπου γίνεται μικρή παρουσίαση της χρήσης των καφέ κάδων για τη συλλογή των βιοαποβλήτων.

Λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς στα Γεράνεια όρη, ο δήμος Μεγαρέων αναγκάστηκε φέτος να μην οργανώσει κάποια δράση, όμως με μήνυμά του λόγω της ημέρας ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης, αφού αναφέρθηκε τόσο στην καταστροφή που επήλθε, όσο και στην κλιματική αλλαγή, ζήτησε από την Πολιτεία να λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος και να προστατευθεί το πράσινο, να ενισχύσει με πόρους, μέσα και εφόδια τις εθελοντικές ομάδες για την πυροπροστασία και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης στις καμένες περιοχές, καθώς και αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Τέλος, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) διοργανώνει σήμερα στην Πλατεία Νέας Πεντέλης μια δράση, που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιηθούν τα μικρά παιδιά, αλλά κυρίως να μάθουν και να διασκεδάσουν δημιουργώντας κατασκευές, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στο περιβάλλον. Ακόμη θα παρακολουθήσουν επίδειξη πυρόσβεσης με Πυροσβεστικό όχημα του ΣΠΑΠ.

Και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), τιμώντας την ημέρα, θέτει σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό σχέδιο που έχει στόχο να γίνει ο Υμηττός το πρώτο «Zero Plastic» βουνό της χώρας, μέσω της «Πράσινης Συμμαχίας» όπως την έχει ονομάσει, ανάμεσα στον Σύνδεσμο, τους δήμους που έχουν μέτωπο στο βουνό και τις εθελοντικές ομάδες. Ως πρώτη δράση του εγχειρήματος αυτού είναι ο καθαρισμός 365 επιλεγμένων σημείων του βουνού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Recommended For You

About the Author: efoni