Τα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία που αναπτύσσει το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συνδράμει την Αυτοδιοίκηση στον κρίσιμο ρόλο της για την ενίσχυση του σύγχρονου πλαισίου της Πολιτικής Προστασίας, ανέπτυξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια της τοποθέτησης του, στο πλαίσιο του Forum του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), με θέμα: «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας».
«Η μεγαλύτερη απογοήτευση που εγώ, προσωπικά, βίωσα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο της Αυτοδιοίκησης που μου εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός, ήταν ο τρόπος που έχουμε διαχειριστεί, διαχρονικά, τα δάση μας. Η κουλτούρα που διαμορφώθηκε δεκαετίες πριν, στα χρόνια της αστικοποίησης, οδήγησε στην περιφρόνηση απέναντι στα δάση μας, αυτόν τον πλούτο που μας παρέχει το περιβάλλον. Καμία πρόληψη. Μόνο καταπάτηση. Και μέχρι να αλλάξουμε αυτή την κουλτούρα, είναι ευθύνη της Πολιτείας –σε συνδυασμό με δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως αυτή, σήμερα, του Σ.Π.Α.Υ.– να κάνουμε αυτό που χρειάζεται από το δικό μας μετερίζι, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους άλλους συμπολίτες μας», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Πέτσας τόνισε τη σημασία να εμπλουτιστούν οι δράσεις ενημέρωσης, σε επίπεδο επικοινωνίας και ανέπτυξε το πλέγμα των πρωτοβουλιών που έχουν αναπτυχθεί σε θεσμικό επίπεδο, το τελευταίο διάστημα, από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέδειξε τον τρόπο που ο ρόλος των εθελοντριών και των εθελοντών ενισχύεται μέσα από το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών –που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση– για τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση. «Βάζουμε ένα καινούριο πλαίσιο, πιο διαφανές, πιο λειτουργικό και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα το αγκαλιάσουμε», σημείωσε ο κ. Πέτσας. Μιλώντας δε σε πιο προσωπικό τόνο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην εμπειρία από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, το καλοκαίρι: «Ο ίδιος εμπλέκομαι στο θέμα του εθελοντισμού, ιδίως στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής: στον Άγιο Στέφανο, στη Ροδόπολη και στην Άνοιξη. Έχω δει τη δουλειά τους, και φέτος και το 2009, στην προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή. Και σίγουρα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους αξίζουν συγχαρητήρια και αμέτρητα “ευχαριστώ” για το έργο τους».
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κ. Πέτσας στάθηκε στην οικονομική ενίσχυση προς την Αυτοδιοίκηση για υλοποίηση δράσεων πρόληψης και πυροπροστασίας, τόσο μέσω της τακτικής χρηματοδότησης των 16,9 εκατ. ευρώ –για τους Δήμους– από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, του 1,5 εκατ. ευρώ –για τους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής– για αντίστοιχες δράσεις και της παρότρυνσης για πιο ενεργή εμπλοκή των εθελοντών σε επίπεδο ΟΤΑ Α’ βαθμού, όσο και μέσω της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών και των καταστροφών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές. «Ως προς το τελευταίο, θα ήθελα να σημειώσω ότι μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσά, που –στο άμεσο μέλλον– θα θέλαμε να δούμε να κατευθύνονται περισσότερο στην πρόληψη και όχι τόσο στην αποκατάσταση», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας: «Ενδεικτικά, μόνο μέχρι τον Αύγουστο –πριν προχωρήσουμε στην τελευταία κατανομή που είχαμε για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας– είχαμε δώσει 29 εκατ. ευρώ φέτος για δράσεις κοινωνικής προστασίας –ενισχύοντας τις πληγείσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά– και 160 εκατ. ευρώ σε Δήμους και Περιφέρεις για αποκατάσταση υποδομών».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε τη σημασία που έχει, σε τοπικό επίπεδο, η συνεχής αναβάθμιση των έργων και των υποδομών που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και έκανε ξεχωριστή αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία έχει στα χέρια της η Αυτοδιοίκηση –έπειτα από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση– για τον σκοπό αυτό. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, μάλιστα, έφερε την πρόσφατη ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών της πρότασης του Σ.Π.Α.Υ. για δράσεις θωράκισης και ανάδειξης του Υμηττού, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, καθώς και των άλλων δύο υποέργων του Συνδέσμου για υλοποίηση ψηφιακών δράσεων προστασίας, έργων ανάπλασης και αναβάθμισης εξοπλισμού, οι οποίες –όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών– θα ενταχθούν στο «Αντώνης Τρίτσης», το αμέσως επόμενο διάστημα. «Πρόκειται για ένα πλέγμα –συνολικού ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ– στο οποίο περιλαμβάνονται δράσεις πυροπροστασίας, δράσεις πρόληψης με σύγχρονα μέσα –από αισθητήρες μέχρι τη διασύνδεση όλων των πυροφυλακίων που έχετε στον Υμηττό και στους 11 Δήμους– αλλά και δράσεις καλύτερης πρόσβασης, ανάπλασης και εξοπλισμού. Πρόκειται, δηλαδή, για όλα εκείνα τα οποία θέλουμε να βλέπουμε σε ένα δάσος που είναι επισκέψιμο και που θα το καθιστούν, ταυτόχρονα, προστατευμένο», ανέφερε ο κ. Πέτσας, προαναγγέλλοντας συνέργειες και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία –όπως το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης– προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
«Μιλάμε με πράξεις και όχι με λόγια. Η πολιτική βούληση υπάρχει. Και τα δάση τα έχουμε στην καρδιά μας. Γιατί στην καρδιά μας έχουμε τον άνθρωπο. Και χωρίς δάσος δεν υπάρχει άνθρωπος. Δεν υπάρχει κοινωνία που να προοδεύει. Και για αυτό, θέλουμε να χτίσουμε μαζί σας μία σχέση εμπιστοσύνης ότι, πράγματι, αυτή η απογοήτευση –στην οποία αναφέρθηκα στην αρχή της τοποθέτησής μου– θα μετατραπεί, σιγά-σιγά, σε ελπίδα και, πολύ σύντομα, σε χαρά», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.