«Χαίρομαι που βλέπω έναν θεσμό να καθιερώνεται, ο οποίος αποτελεί την όσμωση μεταξύ τεχνοκρατών και αιρετών, προκειμένου να πάει μπροστά η Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στο Επιστημονικό Συνέδριο για Αιρετούς, Τεχνοκράτες & Στελέχη Οικονομικής Διοίκησης ΟΤΑ που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ‘ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ’, σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Πέτσας εστίασε στο τι πρέπει να περιμένει η Αυτοδιοίκηση από την Κυβέρνηση, αλλά και τις αξιώσεις της Κυβέρνησης από την πρώτη, με αφορμή τις ευκαιρίες που ξεδιπλώνονται και τους τρόπους αξιοποίησής τους, βάσει του κεντρικού άξονα του συνεδρίου, που αφορά στις αναπτυξιακές προοπτικές και τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία, για ένα πιο φωτεινό μέλλον στην Αυτοδιοίκηση, μέσα σε ένα σύνθετο περιβάλλον, γεμάτο τα τελευταία χρόνια από σημαντικές προκλήσεις.
Ο κ. Πέτσας επεσήμανε την εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης. Και «αυτό», τόνισε, «είναι μια κατάκτηση της Ελληνικής Δημοκρατίας –όχι μόνο της Κυβέρνησης– και αντανακλά τις πολύ θετικές προοπτικές της οικονομίας την επόμενη δεκαετία».
Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέπτυξε το δίπτυχο: τι πρέπει να περιμένει η Αυτοδιοίκηση από την Κυβέρνηση, αλλά και το αντίστροφο.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, ο κ. Πέτσας έθιξε αρχικά το ζήτημα της αναπροσαρμογής των ΚΑΠ το 2023 με διεύρυνση του χρηματοδοτικού φακέλου για την Αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι «θα πρέπει ν’ ανασχεδιάσουμε τα κριτήρια, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ αστικών και περιφερειακών δήμων, μεταξύ ορεινών και νησιωτικών δήμων, ώστε ν’ αντανακλούν την νέα πραγματικότητα».
Στη συνέχεια, ως προς το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους, τόνισε ότι «Χρειάζονται γενναία εργαλεία και να παραδεχθούμε ότι εκεί που δε λειτούργησε κάτι στο παρελθόν, θα πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο», είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Εμείς έχουμε αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, αντλώντας εμπειρία από τις διεθνείς πρακτικές και σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, με έναν μόνιμο μηχανισμό είσπραξης αυτών των οφειλών, που θα μπορέσει να φέρει και ένα επιπλέον έσοδο στην Αυτοδιοίκηση, το αργότερο μέχρι το 2023, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα στα ταμεία των Δήμων και των ΔΕΥΑ».
Επιπροσθέτως, για τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, υπογράμμισε: «Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια που στο χρηματοδοτικό επίπεδο η Ελλάδα έχει 77 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν στον συνδυασμό των πόρων του παραδοσιακού εργαλείου (ΕΣΠΑ) και του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και στη μόχλευση αυτών των πόρων μέσα από τη συνεργασία του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα». Αναφερόμενος ειδικότερα στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Πέτσας, υπογράμμισε την αξιοποίηση συνεργειών με τα δύο παραπάνω προγράμματα και τόνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα αξιοποιήσει την υπερδέσμευση του εν λόγω Προγράμματος, προκειμένου να επιταχυνθούν οι εντάξεις έργων για τους Δήμους σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
«Αλλά, από την άλλη πλευρά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, «περιμένουμε και από την Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στα παραπάνω θέματα με εποικοδομητικές προτάσεις. Στο θέμα των ΚΑΠ, με συζήτηση για τον ανασχεδιασμό των κριτηρίων. Στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με διαβούλευση για την ολοκληρωμένη πρόταση ενός μόνιμου μηχανισμού είσπραξης. Και στο κομμάτι των αναπτυξιακών εργαλείων, όχι μόνο με χρηματοδότηση έργων για τους Δήμους, αλλά και με την δημοπράτηση και συμβασιοποίηση των έργων αυτών σε εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου αφενός ν’ απορροφηθούν οι πόροι από την Αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών και αφετέρου να εξοικονομηθούν, μέσω των εκπτώσεων, και άλλα χρήματα για εντάξεις νέων έργων».
Ειδική αναφορά έκανε στο φλέγον ζήτημα της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης, που επηρεάζει τα οικονομικά των Ο.Τ.Α.: «Προχωράμε μέσα στον Ιούνιο σε μία νέα έκτακτη χρηματοδότηση στους Δήμους, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, για ν’ αντεπεξέλθετε στο αυξημένο ενεργειακό κόστος και αν χρειαστεί στην πορεία της χρονιάς κάτι πρόσθετο, θα είμαστε εδώ να στηρίξουμε»
Επίσης, για το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης, ο κ. Πέτσας, υπογράμμισε ότι «μόλις χθες εκδόθηκε η απόφαση χρηματοδότησης ύψους ύψους 7 εκατ. ευρώ σε Δήμους της χώρας, για την κάλυψη δαπανών παροχής υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης σε οργανωμένες ή μη παραλίες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και βάσει συγκεκριμένης πρότασης της ΚΕΔΕ. Και όπως συζητήθηκε με τον κ. Κωνσταντέλλο, Δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξει συμπληρωματική χρηματοδότηση για Δήμους που έχουν δημοτικά λιμενικά ταμεία, τα οποία χειρίζονται τέτοιου είδους παραλίες. Και σε συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις συμβάσεις που τελικά θα υπογραφούν, θα καλύψουμε απολογιστικά το όποιο πρόσθετο σχετικό κόστος και για όσους δήμους χρειάζεται».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ζώα συντροφιάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε, από τον Σεπτέμβριο έχουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Από τότε, προχωρήσαμε σε διάφορες απαραίτητες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η έκδοση της πρόσκλησης για το Πρόγραμμα “Άργος”, ύψους 40 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση καταφυγίων και πάγιου εξοπλισμού». Επίσης, ο κ. Πέτσας, υπενθύμισε ότι έχει εκδοθεί πρόσκληση ύψους 5 εκατ. ευρώ για ένα «μέγα πρόγραμμα στειρώσεων», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει υπάρξει προηγούμενο τόσο μαζικής χρηματοδότησης των Δήμων για στειρώσεις ζώων συντροφιάς, και σας παρακαλώ να το αγκαλιάσετε». Επιπλέον, προσέθεσε ότι έχει εκδοθεί η ΚΥΑ με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και τέλος, ότι επίκειται η στελέχωση του αρμόδιου Τμήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών. «Αλλάζουμε πράγματα που δεν είχαν αλλάξει για δεκαετίες», τόνισε.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, κ.κ. Παντελεήμονα.
Επίσης, επισκέφθηκε την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννη Ζαμπούκη και τον Δήμαρχο Ξάνθης, κ. Εμμανουήλ Τσέπελη. Συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ξάνθης, με τον Δήμαρχο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, για τα τρέχοντα θέματα. Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο, όπου συζητήθηκαν θέματα της Περιφέρειας.