Ο οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα – Πότε θα σταματήσει η αποστολή SMS στο 13033

Μετά την πρεμιέρα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα που είχε κατεβάσει ρολά για έξι μήνες, θα ακολουθήσουν κι άλλες δραστηριότητες που θα επαναλειτουργήσουν μέσα στον μήνα.

Παράλληλα από προχθές έχει αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, το οποίο ξεκινά από τις 23.00 αντί για 22.00. Το 13033 παραμένει για όλες τις μετακινήσεις, ενώ για την εστίαση απαιτείται η αποστολή SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στις τάξεις τους οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων. Βασικό εργαλείο για την επαναλειτουργία όλων των σχολικών βαθμίδων θα είναι τα self test καθώς τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό θα πρέπει να διενεργούν τεστ αυτοδιάγνωσης. Σημειώνεται πως την Τετάρτη θα παραλειφθούν 2,5 εκατομμύρια self test και 2 εκατομμύρια το Σάββατο.

Εν τω μεταξύ στις 15 Μαΐου θα γίνει η πρεμιέρα του τουρισμού που θα λειτουργήσει με αυστηρά πρωτόκολλα τόσο για τους εμβολιασμένους επισκέπτες όσο και για εκείνους που θα ταξιδεύουν με διαγνωστικά τεστ.

Την ίδια ημερομηνία θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις και οι πολίτες θα μπορούν ελεύθερα να κινούνται από νομό σε νομό, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν και οι οργανωμένες παραλίες.

Με το άνοιγμα του τουρισμού και την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων είναι πιθανό να σταματήσει η υποχρέωση αποστολής ειδικού SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Βασικό όπλο ο εμβολιασμός

Φαίνεται λοιπόν πως ο Μάιος θα είναι ο μήνας επιστροφής στην κανονικότητα, με την κυβέρνηση πάντως να υπογραμμίζει πως είναι απαραίτητη η τήρηση των μέτρων και η υπευθυνότητα από την πλευρά των πολιτών. Και φυσικά, το βασικό όπλο για την επανέναρξη της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και το ενδιαφέρον από τις μικρότερες ηλικίες είναι ιδιαιτέρως έντονο.

Με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα, όπου δεν πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί στην Ελλάδα, το σχέδιο «Ελευθερία» έχει φουλάρει τις μηχανές για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας στη χώρα. Το άνοιγμα της πλατφόρμας και για τις νεαρότερες ηλικίες, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών στη χώρα, βοήθησε στο να επιταχυνθεί η διαδικασία. Αυτή η επιτάχυνση, μάλιστα, αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερη τα επόμενα 24ωρα καθώς θα μπουν σε λειτουργία και άλλα εμβολιαστικά κέντρα, για να φτάσουν στα 1.500 στο σύνολο ενώ αναμένονται και νέες παραδόσεις εμβολίων.

Την Τρίτη (04.05), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 64.421 εμβολιασμοί στη χώρα. Οι 23.200 από αυτούς αφορούσαν εμβολιασμό πρώτης δόσης ενώ οι 41.221 εμβολιασμό πολιτών με τη δεύτερη δόση κάποιου από τα διαθέσιμα εμβόλια.

Τα στατιστικά του εμβολιασμού

Από τον Ιούνιο οι εμβολιασμοί των ενηλίκων κάτω των 30 ετών

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, από τον τρέχοντα μήνα σε επίπεδο ρεκόρ θα κινηθούν οι εμβολιασμοί αγγίζοντας τα 2,7 – 2,8 εκατ. τον μήνα, καθώς και διαθέσιμα εμβόλια υπάρχουν και η εμβολιαστική αλυσίδα λειτουργεί άψογα.

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι από τον Ιούνιο θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται και οι ενήλικες κάτω των 30 ετών, ανοίγοντας ουσιαστικά ο δρόμος για τους 20άρηδες.

Πότε αναμένονται οι επόμενες παραδόσεις

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε έναν αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Recommended For You

About the Author: efoni