Οι 12 φορολογικές εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν οι πολίτες

Φορτωμένος με φορολογικές υποχρεώσεις και πληρωμές είναι ο Δεκέμβριος.

Εκτός από τους φόρους και τα τέλη που θα πρέπει να πληρωθούν πριν από την εκπνοή του 2022, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν το Δεκέμβριο και τις εκκρεμότητες που έχουν με την εφορία.

Οι εκκρεμότητες πληρωμών έως το τέλος του Δεκεμβρίου:

  • Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ.
  • Πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2023.
  • Καταβολή της 8ης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
  • Εξόφληση της 6ης δόσης του φόρου εισοδήματος.
  • Πληρωμή της 6ης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Πληρωμής δόσης ή δόσεων ρυθμίσεων.

Παράλληλα, μισθωτοί και συνταξιούχοι που εισέπραξαν αναδρομικά, όσοι εντοπίστηκαν ύστερα από διασταυρώσεις να έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν εισοδήματα, φορολογούμενοι που απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία και θέλουν να καλύψουν τεκμήρια αλλά και κάτοικοι εξωτερικού καθώς και κληρονόμοι θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν δηλώσεις μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου για να αποφύγουν περιπέτειες με την Εφορία.

 

Ποιες είναι οι 12 φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν από τους φορολογούμενους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου:

1. Η υποβολή αίτησης στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, για επίλυση διαφοράς από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων κατά τη φορολογική νομοθεσία, για υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

2. Η υποβολή δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Α.Α.Δ.Ε., από επιχειρήσεις – δικαιούχους που δεν έχουν υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

3. Η υποβολή δήλωσης και απόδοση ετήσιου τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα για το επόμενο έτος.

4. Η υποβολή αίτησης και σχετικών δικαιολογητικών, για την υπαγωγή στον ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

5. Η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

6. Η υποβολή αίτησης χορήγησης αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, υπό προϋποθέσεις, σε νομικά πρόσωπα.

7. Η κατάρτιση φακέλου τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών και η υποβολή του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

8. Η διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData, από τους λήπτες αντικριζόμενων παραστατικών ημεδαπής, σε περιπτώσεις είτε μη τήρησης της υποχρέωσης διαβίβασης των οριζόμενων δεδομένων από τους εκδότες, ή διαβίβασης αυτών με απόκλιση, δεδομένων εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης, από τους εκδότες λόγω παράλειψης διαβίβασης από μέρους
τους, κ.λπ., για το φορολογικό έτος 2021.

9. Η διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData, εγγραφών τακτοποίησης εσόδων και τακτοποίησης εξόδων, για το φορολογικό έτος 2021.

10. Η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, για τη δήλωση των ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας φορολογικού έτους 2020, για τα οποία δεν προσκομίστηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης
φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

11. Η υποβολή αποδείξεων λιανικής πώλησης στην ψηφιακή πλατφόρμα myData της Α.Α.Δ.Ε., από τους πωλητές αγαθών προς μη εγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας ή στο εσωτερικό άλλου Κ-Μ της Κοινότητας ταξιδιώτες που αναχωρούν για χώρα εκτός Κοινότητας, από την Ελλάδα ή μέσω άλλου Κ-Μ, για τα αγαθά που παραδίδονται και μεταφέρονται στις προσωπικές τους αποσκευές και απαλλάσσονται από τον Φ.Π.Α. (taxfree).

12. Η υποβολή στοιχείων στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, για πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί ή θα διενεργηθούν εντός του 2022.

Recommended For You

About the Author: efoni