Αυξήσεις στο 55% των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο, με τη μέση αύξηση να ανέρχεται στο 19,5%. Οι νέες τιμές τίθενται σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2022, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους αγοραστές αλλά και πωλητές να μελετήσουν τις αξίες και να πράξουν ανάλογα. Δηλαδή είτε να προβούν άμεσα σε αγοραπωλησία είτε να περιμένουν εφόσον μειώνεται η τιμή το νέο έτος.
Το σημαντικό της νέας αναπροσαρμογής των ακινήτων είναι η ένταξη σχεδόν του συνόλου της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Συγκεκριμένα, 13.808 περιοχές έχουν πλέον τιμή ζώνης και με βάση αυτή θα υπολογίζεται σχεδόν το σύνολο των φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο γενικός γραμματέας Χρ. Τριαντόπουλος, αυτό είναι το πρώτο βήμα, καθώς ήδη σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο προχωράει η διαδικασία επαναχάραξης των τιμών ζώνης, η τροποποίηση των συντελεστών εμπορικότητας και ενδεχομένως και των συντελεστών παλαιότητας. Το τελευταίο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα περισσότερα ακίνητα είναι μεγάλης ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ακίνητα άνω των 25 ετών φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή.
Στις νέες τιμές ζώνης που ανακοινώθηκαν, στο 55% έρχονται μέσες αυξήσεις 19,5%, στο 21% η μέση μείωση φτάνει το 14,7%, ενώ για το 24% των ζωνών οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες. Συνολικά και στις 13.808 περιοχές η μεσοσταθμική αύξηση ανέρχεται στο 8% και, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, οι αυξήσεις αυτές δεν συνεπάγονται αυτόματη αύξηση του ΕΝΦΙΑ, προαναγγέλλοντας μείωση συντελεστών του φόρου.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2022, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι όποιες μεταβολές δεν θα φέρουν αύξηση του φόρου, καθώς σχεδιάζονται αλλαγές συντελεστών. Ανέφερε ότι θα επιβαρυνθούν περιοχές που υποφορολογούνταν τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ζώνης στη Μύκονο, όπου η τιμή ήταν 1.200 ευρώ και αυξάνεται τώρα κατά 229%.
Οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται κυρίως στις περιοχές που θεωρούνται «τουριστικά φιλέτα», αλλά και σε περιοχές των νοτίων προαστίων με έντονη οικοδομική δραστηριότητα, όπως είναι, για παράδειγμα, το Ελληνικό.
Οπως προαναφέρθηκε, το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων αποτελείται πλέον από 13.808 ζώνες, αντιπροσωπεύοντας το 98% του πληθυσμού από 85% που ήταν μέχρι πριν από τη μεταρρύθμιση, καθώς πολλές περιοχές της επικράτειας ήταν εκτός συστήματος.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Χίος, η Σάμος, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Ηλεία, η Ναύπακτος, τα Κύθηρα και άλλες περιοχές με σημαντική τουριστική δραστηριότητα, όπως η Μύκονος, η Κέρκυρα και η Κως, ήταν –με διαφοροποίηση ως προς τον βαθμό– εκτός του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, με αποτέλεσμα ο ΕΝΦΙΑ να υπολογίζεται βάσει της κατώτερης τιμής ζώνης της δημοτικής ενότητας ή δήμου ή περιφερειακής ενότητας, στην οποία ανήκουν οι εν λόγω περιοχές. Σε περίπτωση που δεν είχε καθοριστεί η τιμή ζώνης της δημοτικής ενότητας, λαμβανόταν υπόψη η κατώτερη τιμή ζώνης του οικείου δήμου ή σε περίπτωση που δεν είχε καθοριστεί η τιμή ζώνης του οικείου δήμου, η κατώτερη ζώνη της περιφερειακής ενότητας. Η ένταξη των περιοχών αυτών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών σημαίνει ότι ο καθορισμός της τιμής ζώνης βασίζεται στα χαρακτηριστικά της.
Παράλληλα, η επέκταση του συστήματος σε όλη την επικράτεια, εκτός από την εξασφάλιση ενιαίας αντιμετώπισης όλων των περιοχών, ικανοποιεί το πάγιο αίτημα πολιτών και τοπικής αυτοδιοίκησης για ενιαία φορολογική αντιμετώπιση όλων των ακινήτων αποκαθιστώντας το αίσθημα δικαίου, διευρύνοντας τη φορολογητέα βάση και κατανέμοντας τα φορολογικά βάρη δικαιότερα.
Πηγή: kathimerini.gr