Οι εκδηλώσεις του Δήμου Αχαρνών για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής από τις 23 έως τις 26 Απριλίου

Το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής είναι ένα από τα πλέον ιστορικά που πραγματοποιούνται στην Αττική. Ανέκαθεν συγκέντρωνε πλήθος κόσμου, καθώς αποτελούσε ορόσημο όχι μόνο για τις Αχαρνές, αλλά και για τους όμορους δήμους. Ο Δήμος Αχαρνών συνεχίζει να τιμά την παράδοση και να διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμό της πόλης, ενώ παράλληλα προσφέρουν μια ευκαιρία δωρεάν ψυχαγωγίας και διασκέδασης για όλους τους δημότες.

Τα τελευταία χρόνια ο εορτασμός συνδυάζεται με συναυλίες που συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες, καθώς έχουν φιλοξενηθεί σημαντικά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Έτσι για τρεις μέρες, από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή, η κεντρική πλατεία θα φιλοξενήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Αρχικά οι λαογραφικοί και εθνοτοπικοί σύλλογοι της πόλης μας θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τιμώντας την παράδοση συνοδεία ζωντανής μουσικής. Στο δεύτερο μέρος κάθε βραδιάς μια συναυλία θα γίνεται το επίκεντρο της γιορτής.

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Την Τετάρτη την αυλαία θα ανοίξει το Δημοτικό Ωδείο Αχαρνών «Μιχάλης Μενιδιάτης», που τιμώντας την επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την γέννηση των σπουδαίων συνθετών Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκη και Γιώργου Ζαμπέτα, μας ταξιδεύει με τα σπουδαία τραγούδια που μας άφησαν ως παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό πρόγραμμα από τον Αλέκο Ζαζόπουλο.

Την Πέμπτη τη σκυτάλη θα πάρει η Ρία Ελληνίδου. Η νεαρή τραγουδίστρια που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη με παραδοσιακές επιρροές και με καταγωγή της γιαγιάς της από τον Πόντο, πολύ γρήγορα κατάφερε να αποτελεί αγαπημένη της νεολαίας, καθώς τα τραγούδια της συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές στο τικ τοκ.

Το βράδυ της Παρασκευής, ανήμερα της εορτής, η κεντρική πλατεία θα φιλοξενήσει την Ιουλία Καλλιμάνη. Πλέον ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού, που γεμίζει ασφυκτικά κάθε χώρο που επιλέγει να τραγουδήσει.

Τέλος το βράδυ του Σαββάτου για μια ακόμη χρονιά στήνεται ένα μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία Δημαρχείου. Φέτος κοντά μας θα είναι ο Κώστας Σαφέτης, ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος και η Ξένια Βέρρα.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα των συλλόγων

Συνολικά 14 σύλλογοι των Αχαρνών θα εμφανιστούν στη σκηνή της κεντρική πλατείας Αγίου Βλασίου. Αναλυτικά οι μέρες εμφάνισης των συλλόγων:

Τετάρτη 23/04/2025

1) Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Αχαρνών

2) Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Αχαρνών «Ο Άγιος Κωνσταντίνος»

3) Παραδοσιακή Αναβίωση – Αχαρναϊκή Κληρονομιά

4) Κέντρο Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών «Χορού Ενθύμισης»

Πέμπτη 24/04/2025

1)  Σύλλογος Γυναικών Θρακομακεδόνων

2)  Σύλλογος Πελοποννησίων Αχαρνών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»

4)  Σύλλογος Θεσσαλών Αχαρνών

5)   Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Αχαρνών «Ο Κόκκινος Μύλος»

Παρασκευή 25/04/2025

1) Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Αχαρνών

2) Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών

3) Όμιλος Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης Αχαρνών «Χρήστος Τσεβάς»

4)  Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»

5)  Σύλλογος Κρητών Αχαρνών

Παράλληλες εκδηλώσεις την Παρασκευή 25/04

Ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής θα πραγματοποιηθεί και μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις. Αρχικά αμέσως μετά τη Λιτανεία στον προαύλιο χώρο του Αγίου Βλασίου θα πραγματοποιηθεί «Ο Χορός των Γριζοφόρων» από το Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Αχαρνών.

Αμέσως μετά εγκαίνια της έκθεσης «Αχαρνές: Μία πόλη γένους θηλυκού» που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αχαρνών και ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης «Χρήστος Τσεβάς» στη Δημοτική Πινακοθήκη. (Διάρκεια Έκθεσης: 24-25 Απριλίου 2025, Ώρες έκθεσης: 10:00 – 13:30 & 18:30 – 21:00).

Στις 12:30 ο Δήμαρχος Αχαρνών θα εγκαινιάσει την έκθεση σκηνοθετημένης φωτογραφίας «Αχαρνές: Αγγίζοντας Τον Χρόνο» από τον Αναστάσιο Σωτηρίου. (Διάρκεια Έκθεσης:  22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – 11 ΜΑΪΟΥ  2025, Καθημερινά (και Σαββατοκύριακα): 10:00-13:00 & 18:00-20:00).

Θα πραγματοποιηθούν επίσης τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «….μνήμες» που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αχαρνών, το καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ζωγραφικής της Φανής Μίχα και η Φιλότεχνη Λέσχη Αχαρνών. (Διάρκεια Έκθεσης: 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – 11 ΜΑΪΟΥ 2025, Καθημερινά (και Σαββατοκύριακα): 10:00-13:00 & 18:00-20:0). Οι δύο τελευταίες εκθέσεις θα φιλοξενηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αχαρνών «Πέτρινο».

Τέλος πριν το απογεματινό πρόγραμμα στην κεντρική πλατεία, θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης των Νικητών Διαγωνισμού Έκθεσης από το Επισκήνιο. Πρόκειται για τον διαγωνισμό που συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Αχαρνών με στόχο την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών.

Recommended For You

About the Author: efoni