Αφού οι εκδρομές είναι απαγορευμένες αυτή την εποχή, ας ταξιδέψουμε από το σπίτι μας πίνοντας ένα μπουκάλι κρασί.
Του Τάκη Μαύρου, sommelier του Hytra Restaurant
Η διαδρομή μας θα έχει στάσεις σε διάφορες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, και τα κρασιά που θα γνωρίσουμε μπορείτε να τα βρείτε σε κάβες της γειτονιάς σας, διαδικτυακά και όχι μόνο.
*Οι τιμές που θα δείτε είναι ο μέσος όρος των τιμών λιανικής αγοράς.
Κρήτη:
Οινοποιείο Στραταριδάκη (Ηράκλειο), Μοσχάτο Σπίνας 2019 Μοσχάτο Σπίνας (λευκό)
Ένα τόσο φρέσκο και αρωματικό κρασί που όταν το πίνετε πάντα θα σας θυμίζει καλοκαίρι. Από το νοτιότερο οινοποιείο της Ευρώπης. Συγγενική ποικιλία του μοσχάτο. -11,00€
Οινοποιείο Δουλουφάκη (Ηράκλειο), Άσπρος Λαγός 2019 Βιδιανό (λευκό)
Μια βαρελάτη εκδοχή βιδιανού. Με βερικοκένιο χαρακτήρα στη μύτη και στο στόμα που θυμίζει κάτι από Viognier. Ένα βουτυράτο και ενδιαφέρον κρασί λόγο του ζωηρού στόματος που διαθέτει. -15,76€
Κτήμα Λυραράκη (Ηράκλειο), Κέδρος 2017
Λιάτικο (ροζέ)
Ένα διαφορετικό ροζέ από τα κλασικά ροζέ που συναντάμε στην αγορά, και αυτό γιατί προέρχεται από έναν ιστορικό αμπελώνα Λιάτικου, με την ηλικία του να ξεπερνά τον ένα αιώνα. Συναντάμε ώριμο φρούτο, οξύτητα και ορυκτότητα. -17,50€
Πελοπόννησος:
Κυδωνίτσα 2019 Οινοποιητική Μονεμβασιάς (Μονεμβασιά),Τσιμπίδης Κυδωνίτσα (λευκό)
Τοπική σπάνια ποικιλία της Λακωνίας. Εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής που θα σας κάνει την καλύτερη συντροφιά δίπλα σε θαλασσινά. -11,30€
Κτήμα Τσέλεπου (Τρίπολη), Blanc De Gris 2019
Μοσχοφίλερο (λευκό)
Ένα λίγο διαφορετικό Μοσχοφίλερο από τα συνηθισμένα που μας εκπλήσσει ευχάριστα. Όλα αυτά γιατί ένα μέρος του οίνου περνάει από ανοξείδωτη δεξαμενή, το άλλο από αμφορείς και το υπόλοιπο από δρύινα βαρέλια. Τέλος το κρασί παραμένει για 3 μήνες με τις οινολάσπες του και αποκτά πλούσιο σώμα, χωρίς όμως να χάνει αυτό το λουλουδένιο και φρουτώδη χαρακτήρα του. -11,50€
Κτήμα Σκούρα (Άργος), Peplo 2019
Syrah, Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο (ροζέ)
3 διαφορετικές ποικιλίες από υψόμετρο άνω των 600 μέτρων, 3 διαφορετικά “δοχεία” ζύμωσης και ωρίμανσης , έρχονται να δώσουν ένα αποτέλεσμα με πολυπλοκότητα και αρκετό ενδιαφέρον. -16,70€
Κτήμα Παπαργυρίου (Κορινθία), Don Giovanni 2017 Nebbiolo (ερυθρό)
Μπορεί η Κορίνθια να μην έχει τις ομίχλες του Piemonte όπου είναι και ο τόπος καταγωγής του Nebbiolo, αλλά η οινοποίηση του κύριου Παπαργυρίου κάνουν ένα ξεχωριστό κρασί. Συνδυάστε το με κόκκινα μαγειρευτά κρέατα και η επιτυχία θα είναι σίγουρη. –17,30€
Κτήμα Σκούρα (Άργος), Grande Cuvee Nemea 2015 Αγιωργίτικο (ερυθρό)
Ένα Αγιωργίτικο φυτεμένο σε πιο υψηλούς αμπελώνες, εκεί που κάνεις θα περίμενε ροζέ κρασί. Αλλά οι καλοδουλεμένοι αμπελώνες και η σωστή οινοποίηση δίνουν ένα κρασί με κύρος. –18,80€
Στερεά Ελλάδα:
Κτήμα Παπαγιαννάκου (Μαρκόπουλο Αττικής), Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα 2019
Σαββατιανό (λευκό)
Ένα φίνο, φρουτώδες κρασί, από μια ποικιλία με πολύ ωραία πολυπλοκότητα και καλό δυναμικό παλαίωσης που από το κόσμο του κρασιού έχει αδίκως “παρεξηγηθεί”. -8,40€
La Tour Melas (Αχινός Φθιώτιδας), Idylle d’ Achinos 2019 Grenache, Syrah, Αγιωργίτικο (ροζέ)
Ένα κρασί που στο χρώμα θυμίζει το ροζέ της Προβηγκίας. Πολύ εμπορικό και νόστιμο κρασί, που μπορεί να μπει στη μέση και να συνδυαστεί με τα φαγητά ενός Κυριακάτικου τραπεζιού. -14,30€
Κτήμα Αβαντίς (Μύτικας Ευβοίας), Syrah 2017
Syrah (ερυθρό)
Ο μάστερ του Syrah Απόστολος Μούντριχας μας δίνει ίσως το πιο Value For Money Ελληνικό Syrah από την περιοχή της Εύβοιας. –11,90€
Κτήμα Χατζημιχάλη (Αταλάντη), Cabernet Sauvignon 2015 Cabernet Sauvignon (ερυθρό)
Από τις πρώτες ετικέτες του κτήματος, αυτό το τυπικό
Cabernet Sauvignon θα ταιριάζει τέλεια με ότι κρέας βγάλετε από το μπάρμπεκιου σας. –15,40€
Θεσσαλία:
Κτήμα Ζαφειράκη (Τύρναβος), Πρόποδες 2018
Chardonnay (λευκό)
Ένα βουτυράτο, ξηροκαρπάτο Chardonnay από ένα και μόνο αμπελοτόπι στον Παλιόμυλο Τυρνάβου. Η τιμή του είναι εξαιρετική για ένα κρασί τέτοιου είδους. –15,40€
Οινοποιείο Καραμήτρου (Καρδίτσα), Μεσενικόλα 2015 Μεσενικόλα, Carignan (ερυθρό)
Το ΠΟΠ Μεσενικόλας είναι μια από τις δύο ΠΟΠ ζώνες που στη σύνθεση των κρασιών τους περιλαμβάνονται και ξένες ποικιλίες. Επίσης η ποικιλία μαύρο Μεσενικόλα καλλιεργείται μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή. –15,00€
Κτήμα Ζαφειράκη (Τύρναβος), Limniona 2018
Λημνιώνα (ερυθρό)
Εδώ συναντάμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα μιας ποικιλίας που ο κύριος Ζαφειράκης κατάφερε και αναβίωσε. Ένα φινετσάτο κόκκινο κρασί με έντονο το στοιχείο του κόκκινου φρούτου στην μύτη και στο στόμα. Πολλοί την χαρακτηρίζουν ως το Pinot Noir της Ελλάδος. –19,80€
Βόρεια Ελλάδα:
Οινοποιείο Θωμαΐδη 3 Γενιές (Πιπεριά Αριδαίας), Αμάσσι 2019 Αμάσσι (λευκό)
Μια σπάνια ποικιλία που πήρε το όνομα της από την περιοχή Αμάσεια στον Πόντο και η οικογένεια Θωμαΐδη την καλλιεργεί στην περιοχή του Πόζαρ. Συναντάμε ένα πολύ αρωματικό κρασί στην μύτη, με φρέσκα φρούτα στο στόμα και μακρά επίγευση που μπορούμε να το πιούμε εύκολα με ή χωρίς φαγητό. -11,00€
Μαλαγουζιά, Κτήμα Γεροβασιλείου (Επανομή) 2019 Μαλαγουζιά (λευκό)
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι ο άνθρωπος που διέσωσε και αναβίωσε μια από την πιο διάσημη και αρωματική ποικιλία στην Ελλάδα, που ακούει στο όνομα Μαλαγουζιά. Η συγκεκριμένη Μαλαγουζιά είναι μια ετικέτα που εξαντλείται πολύ γρήγορα. -14,00€
Κτήμα Βιβλία Χώρα (Κοκκινοχώρι Καβάλας), Όβηλος 2019 Semillon, Ασύρτικο (λευκό)
Έχουμε ένα blend από μια Γαλλική και μια Ελληνική ποικιλία, δουλεμένες τόσο σωστά ώστε να μας δίνουν ένα λευκό κρασί, που η σωστή χρήση βαρελιού έρχεται και συμπληρώνει το ώριμο και τροπικό φρούτο. –21,90€
Κτήμα Τάτση (Γουμένισσα), Negoska 2017
Νεγκόσκα (ροζέ)
Ένα ροζέ εντελώς διαφορετικό, που κάποιος θα το μπέρδευε με κόκκινο, λόγω του βάθους στο χρώμα και τον ήπιο τανικό χαρακτήρα που έχει. –11,70€
Κτήμα Θυμιόπουλου (Τρίλοφο Ημαθίας), Γη και Ουρανός 2018 Ξινόμαυρο (ερυθρό)
Ένα Ξινόμαυρο της “νέας σχολής” χωρίς να έχει χάσει τα τυπικά του στοιχεία. Είναι εύκολο στο να το πιεις όλες τις εποχές του χρόνου με ή χωρίς φαγητό. –16,10€
Ιόνιο:
”Vino Di Sasso” 2019, Κτήμα Σκλάβος (Κεφαλονιά) Ρομπόλα (λευκό)
Ένα κρασί που εκφράζει την τυπικότητα που θέλει να δείξει ο κύριος Σκλάβος στα κρασιά του, μέσα από την βιοδυναμική του
καλλιέργεια. -14,40€
Οινοποιείο Πετρακόπουλος (Κεφαλονιά), Mavro 2018 Μαυροδάφνη (ερυθρό)
Βγάλτε από το μυαλό σας ότι η μαυροδάφνη μας δίνει μόνο γλυκά κρασιά και ξεκινήστε να δοκιμάζετε τις ξηρές εκδοχές της. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η μαυροδάφνη του κύριου Πετρακόπουλου από τα 40 ετών αμπέλια του. -21,00€
Αιγαίο:
Κτήμα Αβαντίς Σαντορίνη (Σαντορίνη), Άφουρα 2018 Ασύρτικο (λευκό)
Το Άφουρα έχει πάρει το όνομα του από τα μεγάλα δρύινα βαρέλια που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν στην Σαντορίνη. Ένα ώριμο και πολύπλοκο ασύρτικο που το πέρασμά από το βαρέλι του έχει δώσει πολύ ενδιαφέρον χαρακτήρα. -37,00€
Οινοποιείο Χατζηδάκη (Σαντορίνη), Mavrotragano 2017 Μαυροτράγανο (ερυθρό)
Η Σαντορίνη δεν έχει μόνο λευκά κρασιά και το Μαυροτράγανο ( μαύρο και τραγανό) είναι ένα ερυθρό κρασί από ηφαιστειογενή εδάφη που πρέπει να δοκιμάσετε. –37,20€
Απολαύστε τα!