Ξεκίνησε από την Αν. Αττική, ο κύκλος των Workshops για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων από την Περιφέρεια Αττικής

Τα σημαντικά έργα που έχουν υλοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια σε όλη την Αττική αλλά και ειδικά στην Ανατολική Αττική αλλά και τη βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας να αξιοποιήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ από το νέο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 για έργα και δράσεις προς όφελος των πολιτών, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, κατά την τοποθέτησή του στο workshop για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κορωπίου.

Ο κύκλος των σχετικών θεματικών ημερίδων με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου» που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, ξεκίνησε σήμερα από την Αν. Αττική και θα ολοκληρωθεί, μετά από ένα μήνα, στη Δυτική Αττική στις 28 Ιουλίου.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Κορωπίου Χ. Κιούσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Αθ. Αυγερινός. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Κορωπίου εστίασε στα σημαντικά έργα που εκτελούνται από την Περιφέρεια στην Αν. Αττική μέσω ΕΣΠΑ, με έμφαση το έργο της αποχέτευσης των ακαθάρτων-ένα έργο που ζητούσαν οι κάτοικοι επί 30 χρόνια όπως ανέφερε- και ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για την εποικοδομητική συνεργασία. «Η Αν. Αττική για χρόνια ήταν η πίσω αυλή της Αττική αλλά τα τελευταία χρόνια με τη διοίκηση Πατούλη αυτό αλλάζει ουσιαστικά» ανέφερε ο κ. Αυγερινός και πρόσθεσε πως σήμερα η Αν. Αττική είναι ένα εργοτάξιο με υπό εκτέλεση έργα που αλλάζουν τις ζωές των πολιτών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Παιανίας I. Μάδης, Παλλήνης Θ. Ζούτσος, Διονύσου Ι. Καλαφατέλης, Ραφήνας-Πικερμίου Ε. Μπουρνούς, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλος, Σπάτων-Αρτέμιδος Δ. Μάρκου, Ωρωπού Γ. Γιασημάκης, Σαρωνικού Π. Φιλίππου, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας Κ. Αλαγιάννης, Μαραθώνα Σ. Τσίρκας, Αχαρνών Σ. Βρεττός, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος μητροπολιτικών υποδομών, χωρικού σχεδιασμού και τεχνικών έργων Θ. Κατσιγιάννης, η περιφερειακή σύμβουλος Ε. Κοσμίδη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, η Χ. Γαλανοπούλου σύμβουλος άθλησης του Περιφερειάρχη, υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων της Αν. Αττικής, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων και επαγγελματικών ομάδων της Περιφερειακής Ενότητας της Αν. Αττικής και άλλοι.

Γ. Πατούλης: «Αυξήσαμε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ από το 34 άνω του 90% – Συνολικά στην Αττική εκτελούνται 2.000 έργα με προϋπολογισμό άνω των 2 δις ευρώ»

«Συνολικά, μέσω ΕΣΠΑ, στην Αττική εκτελούνται 2.000 έργα με προϋπολογισμό άνω των 2 δις ευρώ» τόνισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να μην μείνει πίσω κανένας Δήμος, να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες των πολιτών και αυτό θα το πετύχουμε με σχέδιο, διεκδίκηση, μεθοδικότητα, λογική και ευθύνη», αναφερόμενος στα έργα που έχουν υλοποιηθεί μέσω ΕΣΠΑ αλλά και στη νέα Προγραμματική Περίοδο.

«34% ήταν η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ όταν μας παρέδωσαν. Σήμερα, ξεπερνά το 90%» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εμείς είμαστε αυτοί που εξασφαλίσαμε, μετά από ισχυρή διαπραγμάτευση, αυξημένους πόρους 60%, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ. Από 1 δις που ήταν το προηγούμενο ΕΣΠΑ,  οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ θα ανέλθουν στο 1,6 δις. Χρήματα από το ΕΣΠΑ για την Αττική, τους Δήμους και τους πολίτες. Εμείς επίσης είμαστε αυτοί  που έχουμε  εξασφαλίσει μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από 200 εκ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022. Εμείς είμαστε μπροστά και διεκδικούμε, να έχει η αυτοδιοίκηση ρόλο και λόγο στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

«Δεν θα κάνουμε μία νέα Φυλή στο Γραμματικό»

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης και αναφερόμενος στα σημαντικά αναπτυξιακά έργα που αφορούν άμεσα την Ανατολική Αττική, εστίασε στο νέο σχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. «Σε αυτή την Περιφερειακή Ενότητα, στο Δήμο Μαραθώνα, στο Γραμματικό, θα κατασκευαστεί, αντί για ΧΥΤΥ, το πρώτο ολοκληρωμένο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας. Μια μονάδα που δεν θάβονται σκουπίδια, όπως κάποιοι ψευδώς ισχυρίζονται, αλλά θα γίνεται επεξεργασία απορριμμάτων και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών που θα προέρχονται αποκλειστικά και μόνον από την περιοχή σας» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Στους δικαιολογημένους φόβους κι ανησυχίες των πολιτών της Ανατολικής Αττικής απαντάμε με απόλυτη ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Δεν δημιουργούμε μια ακόμη Φυλή στο Γραμματικό. Δεν θέλουμε να θάβουμε σκουπίδια στο Γραμματικό. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει στην Αττική , ούτε μια χωματερή, και να μην θάβονται καθόλου σκουπίδια, χωρίς επεξεργασία, όπως γίνεται σήμερα.

Στο σχέδιο μας είναι να κλείσει η Φυλή με ορίζοντα το 2025 και στη θέση της να δημιουργήσουμε εκατοντάδες γωνιές ανακύκλωσης, πολλά Πράσινα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας ,αλλά και αποκεντρωμένες Μονάδες επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Αττικής. Σήμερα ήδη ετοιμάζονται οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δύο μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Ανατολική Αττική.Σε Ραφήνα- Πικέρμι και στο Λαύριο. Και ακολουθούν κι άλλες. Ο σχεδιασμός μας εξελίσσεται ομαλά και μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Δεν θα στηριχθούμε λοιπόν μόνο στο Πάρκο του Γραμματικού. Αλλά θα δώσουμε βάρος στην ανακύκλωση και τον καφέ κάδο. Ήδη το προηγούμενο διάστημα έχουμε μοιράσει στους Δήμους της Ανατολικής Αττικής,μέσω του ΕΔΣΝΑ, 14 καφέ απορριμματοφόρα και μερικές χιλιάδες καφέ κάδους,για να λειτουργήσει χωριστό σύστημα συλλογής.

«Η Ανατολική Αττική έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο»

Διατρέχοντας τα σημαντικά έργα που υλοποιούνται στην Αν. Αττική μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020 τόνισε ότι εκτελούνται 1358 έργα και δράσεις ,με προϋπολογισμό 140 εκ.  ευρώ περίπου. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, στην Ανατολική Αττική ολοκληρώνεται ως τον Ιούνιο του 2023 το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική, το ΚΕΛ Κορωπίου- Παιανίας και η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων , που αφορά 90.000 κατοίκους των Δήμων. Άλλα σημαντικά περιβαλλοντικά έργα αφορούν:

  • Aποχετεύσεις ακαθάρτων σε Ραφήνα- Πικέρμι και Σπάτα- Λούτσα, που χρηματοδοτούνται με 206 εκ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής.
    • Την αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων του Δήμου Μαραθώνα με 125 εκ. ευρώ.
    • Το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων σε Παλλήνη, Μαρκόπουλο , Παιανία και Γλυκά Νερά.

Επίσης με τα χρήματα του ΠΕΠ κατασκευάζονται νέες σχολικές υποδομές. Σε Νέα Μάκρη, Καπανδρίτι, Διόνυσο, Μαρκόπουλο – Πόρτο Ράφτη, Κρυονέρι και Αχαρνές. Παράλληλα πραγματοποιούνται ενεργειακές αναβαθμίσεις σε Δημοτικά Κτίρια, ενώ δόθηκαν 33 εκ. ευρώ σε 1.293 επιχειρήσεις, ως δωρεάν κεφάλαιο κίνησης για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του covid. Επίσης χρηματοδοτήθηκαν με 15 εκ. ευρώ, κοινωνικές δομές και 29 παρεμβάσεις κοινωνικής προστασίας, για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Δόθηκαν επίσης μέσω του ΠΕΠ Αττικής 40 εκ. ευρώ ,για 8 αντιπλημμυρικά έργα περίπου 100 έργα, προϋπολογισμού 190 εκ. ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους ή το ΠΔΕ ,έχουν ολοκληρωθεί , εκτελούνται , έχουν δημοπρατηθεί ή βρίσκονται υπό δημοπράτηση κι αφορούν την ύδρευση, την οδοποιία, αστικές αναπλάσεις, αποχέτευση, τον αθλητισμό, κτιριακές υποδομές , την αντιπλημμυρική προστασία αλλά κι εκπόνηση μελετών.

«Δεσμεύομαι ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για τη δημιουργία Νοσοκομείου στην Αν. Αττική»

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης εστίασε στα δύο εμβληματικά έργα που προωθούνται μέσα από το νέο ΕΣΠΑ. Την κατασκευή του παραολυμπιακού αθλητικού κέντρου Ραφήνας, προϋπολογισμού 36 εκ.€, που αναπτύσσεται σε μια έκταση 65 στρεμμάτων εντός του Δ. Ραφήνας και το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει μεταξύ άλλων ομαδικά αθλήματα για αθλητές με αμαξίδιο. «Ένα έργο που αναδεικνύει την Αττική, σε Περιφέρεια Ίσων Ευκαιριών», όπως ανέφερε και το δεύτερο εμβληματικό έργο, αφορά την Κατασκευή του διευρυμένου Κέντρου Υγείας Ανατολικής Αττικής, επαυξημένης δυναμικότητας και με δυνατότητα βραχείας νοσηλείας ασθενών. «Μια διαχρονική απαίτηση των κατοίκων της Αν. Αττικής. Ένα έργο για το οποίο η Περιφέρεια μας, εξασφάλισε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του από πόρους του νέου ΕΣΠΑ. Τώρα είναι ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας να καθορίσει τις ειδικές προδιαγραφές υλοποίησης του. Δεσμεύομαι ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για τη δημιουργία Νοσοκομείου στην Αν. Αττική», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

«Προτεραιότητά μας να διορθώσουμε αδικίες του παρελθόντος και να κατανείμουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ δίκαια και ισότιμα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του ο Περιφερειάρχης

Ευχαριστίες Δημάρχων για την πρωτοβουλία διοργάνωσης των workshops

Στο πλαίσιο της ημερίδας τοποθετήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι Δήμαρχοι της Αν. Αττικής οι οποίοι αφού συνεχάρησαν τον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία διοργάνωσης των θεματικών ημερίδων και τον ευχαρίστησαν για την αρμονική συνεργασία, επισημαίνοντας πως η Αττική αλλάζει με έργα, έθεσαν μία σειρά θεμάτων με στόχο την καλύτερη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ αυτών, η ανάγκη στελέχωσης του προσωπικού των Δήμων και της Περιφέρειας, η σημασία περιχαράκωσης των πόρων της Αυτοδιοίκησης με στόχο την υλοποίηση υποδομών και έργων υπέρ των πολιτών, η ανάγκη αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ σε περισσότερες υποδομές με κοινωνικό πρόσημο και συγκοινωνιακά έργα άλλα.

Τοποθετήσεις υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Αττικής

Ακολούθως τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής εξειδίκευσαν το έργο που έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων αλλά και των πόρων της Περιφέρειας, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα ο κ. Δημήτρης Δρόσης, Προϊστάμενος ΕΥΔΕΠ παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης των έργων που εκτελούνται μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και προσδιόρισε τους στόχους και τις προκλήσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Η κ. Μαίρη Μίσκα, από την Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού αναφέρθηκε στην «Πορεία υλοποίησης έργων στην Ανατολική Αττική που εκτελούνται μέσω προγραμματικών συμβάσεων από τους Δήμους», ενώ στη συνέχεια ο κ. Ιωάννης Ασπρουλάκης,  Διευθυντής  Τεχνικών Έργων, παρουσίασε τα τεχνικά έργα που γίνονται στην Αν. Αττική, η κ. Αμυγδαλιά Δεληγιώργη, Διευθύντρια Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας παρουσίασε τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που υλοποιούνται την περίοδο 2019-2022, ο κ. Αλέξανδρος Καλογερόπουλος, Διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Α. τα διαδημοτικά έργα που εκτελούνται στην Περιφέρεια, η κ. Ευαγγελία Μικράκη, Διευθύντρια  Χωρικού Σχεδιασμού αναφέρθηκε στον πολεοδομικό σχεδιασμό στην Περιφέρεια, ο κ. Παναγιώτης Καριώτης, Διεθυντής Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών Π.Α. παρουσίασε τα έργα οδικής ασφάλεια που εκτελούνται στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας και τέλος ο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Δ.Σ. Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Αττικής «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» – Περιφερειακός Σύμβουλος στη συμβολή του Αναπτυξιακού Οργανισμού στην αναπτυξιακή στρατηγική της διοίκησης της Περιφέρειας.

Τα επόμενα θεματικά workshops

Ο προγραμματισμός των επόμενων workshops, τα οποία θα έχουν τετράωρη διάρκεια (10.00 – 14.00) έχει ως εξής:

– Π.Ε. Δυτικής Αθήνας: Παρασκευή 8 Ιουλίου – ΚΥΒΕ Περιστερίου
– Π.Ε. Νότιου Τομέα: Τρίτη 12 Ιουλίου – Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου
– Π.Ε. Νήσων: Πέμπτη 14 Ιουλίου – Κτήριο Αντιπεριφέρειας Πειραιά
– Π.Ε. Κεντρικού Τομέα: Τρίτη 19 Ιουλίου – Μουσείο Ακρόπολης
– Π.Ε. Βόρειου Τομέα: Πέμπτη 21 Ιουλίου – Δημαρχείο Αμαρούσιου
– Π.Ε. Πειραιώς: Τρίτη 26 Ιουλίου – Αίθουσα ΕΒΕΠ, Πειραιάς
– Π.Ε. Δυτικής Αττικής: Πέμπτη 28 Ιουλίου – Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας

Δείτε σχετικό βίντεο από την εκδήλωση στο παρακάτω link:

https://youtu.be/ZVla47NZGR0

 

Recommended For You

About the Author: efoni