Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλάει στην « Φωνή της Ανατολικής Αττικής» για όλα όσα αφορούν το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα και την πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας, αλλά και για την μεταναστευτική δομή στην Μαλακάσα Ωρωπού.
Συνέντευξη στην Άρτεμις Γκούρλια
–Κ. Υπουργέ, σε ό,τι αφορά τη δομή στην Μαλακάσα Ωρωπού, έχουν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και συνεχή αιτήματα της Δημοτικής Αρχής για την άρση της λειτουργιάς της. Θα υπάρξει λοιπόν κάποια αλλαγή στην παρούσα κατάσταση;
Οι κάτοικοι της Μαλακάσας έχουν επιδείξει οξυμένα εθνικά αντανακλαστικά, όπου χρειάστηκε και παρ’ όλες τις αντιδράσεις τους. Το Μάρτιο του 2020, όταν τα χερσαία σύνορα του Έβρου παραβιάστηκαν. Την εποχή δηλαδή, που η γείτονα χώρα αποφάσισε να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό. Σήμερα, η δομή της Μαλακάσας διέρχεται μια περίοδο συνεχών εργασιών και βελτιώσεων. Ήδη, έχει τοποθετηθεί νέα περίφραξη και τα πρώτα συστήματα εισόδου/εξόδου. Στόχος μας η Μαλακάσα να αποτελέσει την πρώτη κλειστή ελεγχόμενη δομή της ενδοχώρας.
Μια δομή που θα προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους διαμένοντες, αλλά και το απαραίτητο αίσθημα ασφαλείας στην τοπική κοινωνία. Μια δομή, πλέον, διάστικτη
με τα σημάδια της καλής διοίκησης και οργάνωσης. Μια δομή, τέλος, που θα καταστεί πρότυπο ως προς τη λειτουργία της για ολόκληρη τη χώρα.
–Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών, στα νησιά και την ενδοχώρα. Αυτό θα συνεχιστεί;
Η σταθεροποίηση του χαμηλού ρυθμού αφίξεων, με τη μείωση ύψους 82% στις αφίξεις στα νησιά, ενισχύει την ολοένα και μεγαλύτερη αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και των δομών της ενδοχώρας. Αυτό οφείλεται και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, χάρη σε στοχευμένες παρεμβάσεις και την αναδιάρθρωση της διοικητικής μας πυραμίδας. Μέχρι το τέλος του χρόνου, ευελπιστούμε ότι η Υπηρεσία Ασύλου θα έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της. Τον Φεβρουάριο του 2020 ζούσαν στα νησιά του Αιγαίου 42.414 αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ενώ πλέον ζουν 13708. Αντίστοιχα, σε όλη τη χώρα, το εθνικό σύστημα υποδοχής φιλοξενούσε τον Φεβρουαρίου του 2020 93.563 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ενώ πλέον ζουν 65.224 (μείωση 36%). Παράλληλα, και το Α Τρίμηνο του 2021 έφυγαν περισσότεροι από όσους ήρθαν στη χώρα. Συγκεκριμένα, έφτασαν 1.597 άτομα, ενώ αναχώρησαν 3.072. Η προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας έχει συμβάλει σημαντικά στην ευόδωση του έργου μας.
Την ίδια στιγμή, έχουμε κλείσει 57 δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, κλείσαμε ήδη μια μεγάλη δομή στα Γρεβενά μέσα στο 2021 και ετοιμαζόμαστε να κλείσουμε και μια δεύτερη
δομή μέσα σε αυτό το τρίμηνο. Πλέον, έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού. Η εικόνα της χώρας και η διεθνής αξιοπιστία της βελτιώνονται συνεχώς.
–Τους τελευταίους έξι μήνες είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Με ποιες θέσεις προσέρχεται η Ελλάδα και ποια είναι η βασική διαφωνία μας;
Το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως παρουσιάστηκε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μία πρώτη βάση συζήτησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει το δύσκολο έργο, να συμβιβάσει τις διαφορετικές απόψεις που κατατίθενται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και να βρει τις ισορροπίες που χρειάζονται ώστε η εφαρμογή του νέου Συμφώνου να είναι επιτυχής.
Η Ελλάδα, έχει καταφέρει να χτίσει ισχυρές συμμαχίες και στοχεύει στην εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας για τη χώρα μας. Στη διαπραγμάτευση αυτή δεν προσερχόμαστε μόνοι, έχουμε συγκροτήσει ένα κοινό μέτωπο με τις χώρες πρώτης υποδοχής, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο και τη Μάλτα. Οι χώρες πρώτης υποδοχής προστατεύουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, σηκώνουν δυσανάλογο βάρος ειδικά στις ακριτικές περιοχές, εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου, φιλοξενούν τους αιτούντες άσυλο, παράσχουν προστασία στους ευάλωτους, επιστρέφουν όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ενσωματώνουν τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες.
Έχουμε εξαντλήσει τις δικές μας ευθύνες και βάσει των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητάμε την έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη των εταίρων στη δίκαιη κατανομή των βαρών της μεταναστευτικής κρίσης. Ειδικότερα, ζητούμε έμπρακτη αλληλεγγύη στην κατανομή των μεταναστευτικών βαρών και κοινό Ευρωπαϊκό μηχανισμό απελάσεων όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ζητούμε ενίσχυση της συνεργασίας της Ε.Ε. με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για τη μείωση των ροών και ειδικά, την ορθή και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης & Ασύλου, πρέπει να εξασφαλίζει έμπρακτα την ισορροπία μεταξύ της ευθύνης που αναλαμβάνουν τα κράτη -μέλη στην πρώτη γραμμή του Μεταναστευτικού και της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδεικνύουν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλληλεγγύη που θα είναι ουσιαστική και υποχρεωτική για όλους.
–Η Κοινή Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας είναι ακόμα σε εφαρμογή ; Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο συμφωνηθέν κείμενο;
Το πρωταρχικό για εμάς, είναι να εφαρμοστεί η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και εν συνεχεία να αλλάξουν κάποια σημεία που επιδέχονται βελτίωσης. Όπως το θέμα του γεωγραφικού προσδιορισμού που δημιούργησε τεράστιο βάρος σε 5 νησιά του Αιγαίου. Η αποτελεσματική και αποδοτική συνεργασία Ε.Ε. – Τουρκίας στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μείζονος σημασίας.
Η Τουρκία, είναι μία ασφαλής χώρα διέλευσης όχι μόνο για αυτούς που έρχονται από τη Συρία, αλλά και για πολλούς άλλους πρόσφυγες. Γι’ αυτό, η απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας είναι το μόνο λειτουργικό εργαλείο, πρέπει να συνεχιστεί και να αντιμετωπίσουμε έτσι αποφασιστικά, συνθήκες που βιώσαμε πριν από έναν χρόνο στον Έβρο και τα θαλάσσια σύνορά μας.
Ενόψει των νέων συζητήσεων που ήδη διεξάγονται ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, προσβλέπουμε σε μία συνεργασία που θα πρέπει να συνδέεται στη σωστή εφαρμογή των υποχρεώσεων και της Τουρκίας αλλά και της ΕΕ, όπως αυτές απορρέουν από την κοινή δήλωση.
–Πώς πετυχαίνετε να ισορροπήσετε ανάμεσα σ’ εκείνους που προτείνουν να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες σε ακατοίκητα νησιά και στους δικαιωματιστές ;
Από την πρώτη στιγμή, εφαρμόζουμε μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική. Μια πολιτική δίκαιη, αλλά ταυτοχρόνως αυστηρή. Έχουμε ξεκαθαρίσει προς πάσα ιδεολογική κατεύθυνση ότι τα σύνορα μας φυλάσσονται με αποφασιστικότητα και με σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Οι πολιτικές που οδηγούν σε ανοιχτά σύνορα και καταστάσεις σαν αυτές που βιώσαμε την περίοδο 2015-2019, έχουν χάσει κάθε ψήγμα αξιοπιστίας. Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει αποφασιστικά στο διαχωρισμό προσφύγων από παράτυπους μετανάστες, καθώς και επικαιροποιήσαμε τον κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής. Οι φωνές που εξισώνουν όλους τους παράτυπα εισελθόντες σε πρόσφυγες και παρεμβαίνουν με επιπολαιότητα στην διαδικασία ασύλου, δεν έχουν καμία απήχηση.
Παράλληλα, όμως, δίνουμε καθημερινά μάχη για την καταπολέμηση fake news και ευφυολογημάτων, όπως το ακατοίκητα νησιά. Τέτοια σενάρια έχω απορρίψει με επιχειρήματα σχετικά με το κόστος και το ανέφικτο της υλοποίησης τους, τόσο από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, όσο και στο δημόσιο λόγο.
Η χώρα μας έχει αλλάξει ριζικά την εικόνα του Μεταναστευτικού. Και το έχει πετύχει, κρατώντας μακριά ιδεοληψίες και τον λαϊκισμό του πεζοδρομίου.
-Ποιο το μήνυμα σας για το Πάσχα που έρχεται;
Το φετινό Πάσχα θα είναι ασφαλώς καλύτερο από το περσινό, καθώς έχουμε κάνει πολλά βήματα πιο κοντά στην “Ελευθερία”. Ωστόσο, παραμένει ένα Πάσχα που προϋποθέτει προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας, ώστε να μην απολέσουμε τις θυσίες μηνών. Ένα Πάσχα που θα γιορτάσουμε με τις οικογένειες μας και τους εμβολιασμένους ηλικιωμένους συγγενείς μας. Καλή Ανάσταση!
Πηγή: Εφημερίδα «Φωνή της Ανατολικής Αττικής»