Νηστεία : Oι καλύτερες τροφές που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας

Η περίοδος της νηστείας έφτασε και είμαι εδώ για να σας δώσω λύσεις και προτάσεις στο καθημερινό σας διαιτολόγιο , αλλά και για να σας μιλήσω για τα ωφέλη της νηστείας στη ζωή μας!

Η νηστεία βοηθά σημαντικά στην πνευματική αλλά και τη σωματική μας υγεία .

Θεωρείται ότι ένας από τους βασικούς λόγους , για τους οποίους οι μεσογειακοί πληθυσμοί είχαν τόσο καλή υγεία, έχει άμεση σχέση με την περίοδο της νηστείας μέσα στο χρόνο . Η αποχή από ζωικές τροφές έχει ως αποτέλεσμα την καλή υγεία , αφού η διατροφή μας την περίοδο της νηστείας στηρίζεται κατά βάση στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Έτσι , τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που προσλαμβάνουμε αυτή την περίοδο συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης , των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης .

Επιπλέον ,τα όσπρια δρουν ευεργετικά στο πεπτικό μας σύστημα καθώς περιέχουν βιταμίνες B12 αλλά και σίδηρο, εξίσου απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό μας.

Επιπρόσθετα , η βιταμίνη D συμβάλλει δραστικά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου αλλά οι βασικές τροφές που την περιέχουν είναι οι ομάδες των ζωικών προϊόντων που πρεπει να αποφύγουμε την περίοδο της νηστείας , μπορούμε όμως να βρούμε εναλλακτικές πηγές της στα μανιτάρια και φυσικά στον μαγικό  ήλιο που σαν χώρα έχουμε απεριόριστο .

Τέλος , το ταχίνι είναι μία από τους καλύτερες και πιο θρεπτικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε την περίοδο αυτή. Καταφέρνει να συνδυάσει μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών, ασβεστίου, αλλά και βιταμινών.

Προτεινόμενες ιδέες

Νιφάδες βρώμης με σπόρους, ξηρούς καρπούς και ωμά ή ξηρά φρούτα

Ψωμί πολύσπορο με ταχίνι με μέλι

Σαλάτα με κινόα ή ρύζι ή πέννες ή πατάτα και λαχανικά

Πίτσα λαχανικών

Ρυζογκοφρέτες με γεύσεις

Σπιτικές μπάρες δημητριακών

Σε μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, βάλε 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι. Πρόσθεσε 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο καρύδι και άλλο ένα αμύγδαλο!

Πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, και Ω3 λιπαρά οξέα!

Σπιτικό ταχίνι

Υλικά: -1 κούπα βιολογικό σουσάμι -1/4 της κούπας βιολογικό ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στου 180 βαθμούς C.

– Απλώνουμε το σουσάμι σε μια λαδόκολλα και το ψήνουμε για περίπου 6 λεπτά

– Ανακατεύουμε και ξανααπλώνουμε το σουσάμι για να το ψήσουμε για 6 με 8 λεπτά ακόμη, έως ότου αρωματιστεί και ροδίσει.

– Τοποθετούμε το ψημένο σουσάμι στο μπλέντερ και το αφήνουμε να αλεστεί για περίπου ένα λεπτό ή έως ότου δούμε ότι οι σπόροι έχουν σπάσει.

– Με το μπλέντερ ενεργοποιημένο, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και το αφήνουμε να δουλέψει για ακόμα περίπου δυο λεπτά, έως ότου γίνει αλοιφή.

Τοποθετούμε το ταχίνι σε ένα βάζο και αποθηκεύουμε στο ψυγείο, στο οποίο διατηρείται για περισσότερο από ένα μήνα.

-Εάν το μείγμα μας βγει ξηρό, συμπληρώνουμε σταδιακά λίγο λάδι .

Μην ξεχνάτε ότι η νηστεία είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για αδυνάτισμα !!

Της Χριστίνα Μουστάκη Σύμβουλος διατροφής/Υγείας

Recommended For You

About the Author: efoni