Νερό ανακαλύφθηκε σε αστεροειδή

Όταν επιστήμονες πήραν δείγμα από το έδαφος ενός αστεροειδούς που απέχει 300 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, πιθανόν δεν περίμεναν να ανακαλύψουν σε αυτόν νερό. 

Κι όμως, αυτό ακριβώς έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε σχετικά με την αποστολή του Hayabusa 2 στον αστεροειδή Ριούγκου. Αυτή η ανακάλυψη, μάλιστα, είναι ενθαρρυντική για τη θεωρία ότι η προέλευση της ζωής στη Γη έρχεται από το απώτερο διάστημα. 

Στην ερευνητική ομάδα έλαβαν μέρος 150 επιστήμονες, από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία η Ιταλία και η Κίνα. Ο επικεφαλής της έρευνας, Τομόκι Νακαμούρα, σχολίασε πως «αυτή η σταγόνα νερού έχει τεράστια σημασία».

Το Hayabusa 2 εκτοξεύτηκε στον αστεροειδή το 2014 και επέστρεψε στην τροχιά της Γης πριν δύο χρόνια, μαζί με το παραπάνω δείγμα.

Όπως επιβεβαιώνει ο Νακαμούρα, το δείγμα νερού από τον Ριούγκου ήταν «ανθρακούχο νερό που περιέχει άλατα και οργανική ύλη». Συνεχίζοντας, ο ερευνητής λέει πως «Έχουμε ενδείξεις πως αυτό ίσως συνδέεται άμεσα, για παράδειγμα, με την προέλευση των ωκεανών ή την οργανική ύλη στη Γη». Και άρα, με τη ζωή στον πλανήτη μας.

Το δείγμα από το έδαφος του Ριούκου χωρίστηκε και δόθηκε σε διάφορες επιστημονικές ομάδες, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες να υπάρξει κάποια νέα ανακάλυψη.

Ο αστροβιολόγος Κενσέι Κομπαγιάσι, χαιρέτησε την έρευνα, αν και δεν έλαβε μέρος σε αυτή και δήλωσε: «Το γεγονός πως ανακαλύφθηκε νερό σε αυτό το δείγμα είναι από μόνο του εντυπωσιακό. Υποδηλώνει ότι ο αστεροειδής είχε νερό σε υγρή μορφή και όχι σε μορφή πάγου και οργανική ύλη μπορεί να έχει παραχθεί σε αυτό».

Με πληροφορίες από τον Guardian. 

Recommended For You

About the Author: efoni