Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής άρχισε η σταδιακή μεταφορά των μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο στην Πύλο, από την Καλαμάτα σε δομή στη Μαλακάσα. Από τους 104 που βγήκαν ζωντανοί από το μοιραίο πλοίο, οι 69 φιλοξενούνταν στην Καλαμάτα, οι 26 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ενώ οι εννέα έχουν κρατηθεί από την Αστυνομία καθώς φέρονται να είναι ανάμεσα στους διακινητές που οργάνωσαν αυτό το ταξίδι προς τον θάνατο. Πρόκειται για άνδρες από 20 ως και 40 ετών, όλοι με καταγωγή από την Αίγυπτο.
Την ίδια στιγμή, κι ενώ οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων εξανεμίζονται, οι έρευνες του Λιμενικού συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή. «Συνεχίζουμε κανονικά τις έρευνες. Δεν έχουμε μπει καν στην κουβέντα του να σταματήσουμε. Υπάρχουν πρωτόκολλα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου.
Τι λέει το Λιμενικό για τα σχοινιά στο σκάφος
Ο ίδιος κλήθηκε να σχολιάσει την πληροφορίες που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα «Καθημερινή» και ανέφερε πως οι λιμενικοί είχαν ρίξει σχοινιά στο μοιραίο σκάφος, αλλά οι μετανάστες τα έλυσαν. Σχολιάζοντας, λοιπόν, το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σχοινιά στο πλοίο εξήγησε ότι το λιμενικό δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους πέταξαν εφόδια.
10 ανήλικοι ανάμεσα στους διασωθέντες
Ανάμεσα στους 104 διασωθέντες οι οποίοι είναι όλοι άνδρες καθώς γυναίκα έχει ανασυρθεί μόλις μία κι εκείνη νεκροί, υπάρχουν και 10 ανήλικοι, οι έξι από αυτούς ασυνόδευτοι. Και για εκείνους θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως πλέον η διαχείριση των διασωθέντων πέρασε από το Λιμενικό Σώμα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής.
Από τους διασωθέντες οι 47 είναι Σύροι, οι 43 Αιγύπτιοι -εκ των οποίων οι 9 κατηγορούνται ως διακινητές-, οι 12 Πακιστανοί και οι 2 Παλαιστίνιοι. Επίσης οι ανήλικοι είναι πέντε Αιγύπτιοι και πέντε Σύροι.
Επιβεβαιώνουν για γυναικόπαιδα στο αμπάρι
Ο κ. Αλεξίου μιλώντας στην ΕΡΤ επιβεβαίωσε πως από την προανάκριση προκύπτει πως στα αμπάρια υπήρχαν κλειδωμένοι γυναίκες και παιδιά με τις πιθανότητες πλέον να βρεθούν ζωντανοί να έχουν εκμηδενιστεί. «Το παράσημό μας είναι οι 104 άνθρωποι που διασώθηκαν και 255 που διασώθηκαν καθ’ όλο το έτος» απάντησε στις καταγγελίες ότι το Λιμενικό δεν έκανε όσα έπρεπε για να διασώσει τα γυναικόπαιδα που πνίγηκαν κλειδωμένοι στα αμπάρια του σαπιοκάραβου.
«Μέχρι να συμβεί το μοιραίο προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε ότι πρέπει να τους βοηθήσουμε και πρέπει να δεχθούν τη βοήθειά μας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξίου αναφέροντας ότι οι άνδρες του λιμενικού προσπαθούσαν στις συνεχείς επικοινωνίες μαζί τους να τους εξηγήσουν ότι ήθελαν να συνδράμουν.
Δεν υπήρχε ένδεια μέσων
«Δεν υπήρχε ένδεια μέσων. Υπηρεσιακά ήμασταν εκεί» απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού για το ότι στο σημείο δεν έσπευσε για βοήθεια τις κρίσιμες ώρες το ναυαγοσωστικό Aigaion Pelagos που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο Γύθειο, υποστηρίζοντας ότι στο σημείο έφτασε πρώτο το σκάφος του λιμενικού που ήταν πιο γρήγορο.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν ήταν σε κίνδυνο το πλοίο γι’ αυτό δεν επενέβη το Λιμενικό. «Εφόσον δεν είχε ζητήσει βοήθεια δεν μπορούσαμε να επέμβουμε. Δεν μπορείς να επέμβεις στα διεθνή ύδατα σε ένα σκάφος που δεν κάνει λαθρεμπόριο ή κάποιο άλλο ειδικό έγκλημα. Το σκάφος μετέφερε -παρανόμως- ανθρώπους. Δεν είχαμε μπει στη φάση κινδύνου για να μπορέσουμε να κάνουμε την επέμβαση», σημείωσε.