Νέοι στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο Θάνος Χρήστου

Η εποχή που ζούμε αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για την τοπική Αυτοδιοίκηση . Είναι γεγονός, ότι όλο και περισσότεροι νέοι επιθυμούν να ασχοληθούν με τα κοινά και αυτό εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς, από τη ραγδαία αύξηση των υποψηφιοτήτων  των νέων ανθρώπων όχι μόνο στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές του 2019 . Και είναι βέβαιο ότι, από εδώ και στο εξής, ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται συνεχώς στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτή η τάση των νέων ανθρώπων οφείλεται στην ανάγκη για καινοτόμες ιδέες  που θα αλλάξουν ριζικά  τον τόπο που γεννήθηκαν και ζούνε. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που πέρασε, αλλά και η κρίση της πανδημίας, που διανύουμε μέχρι σήμερα,  μας καταδεικνύουν την ανάγκη για μια κοινωνία με περισσότερη αλληλεγγύη και αλτρουισμό. Όσον αφορά τη χώρα μας ,το κοινωνικό παντοπωλείο , το κοινωνικό ιατρείο, η δημοτική βιβλιοθήκη και οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις κτλ., ήδη έχουν υλοποιηθεί και υπάρχουν ως υποδομές στους περισσότερους Δήμους αλλά σίγουρα χρειάζονται αρκετή βελτίωση και αποδοτικότερη διαχείριση. 

Οι νέοι άνθρωποι του σήμερα, έχοντας ένα καλύτερο μορφωτικό επίπεδο από τις προηγούμενες γενιές, όπως αποδεικνύουν στατιστικές μελέτες, αντιλαμβάνονται αυτήν την ανάγκη καλύτερα  και συνεπώς επιθυμούν έναν ισχυρό  θεσμικό ρόλο που θα τους δώσει  τη δυνατότητα να συνεισφέρουν για τις ζωές των ίδιων και των συνανθρώπων τους. Στοχεύουν να αναπτύξουν δράσεις για μια οργανωμένη και ισχυρή τοπική Αυτοδιοίκηση  που  θα  λειτουργεί  ως  μοχλός κοινωνικής και πολιτισμικής τοπικής ανάπτυξης . Άλλωστε η τοπική Αυτοδιοίκηση εκτός από θεμελιώδη θεσμό, συνιστά  παράλληλα, και ένα σοβαρό δείκτη ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Και στην πραγματική Δημοκρατία όλοι οι άνθρωποι έχουν φωνή και πρέπει να εκπροσωπούνται. 

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για τους νέους υποψήφιους αλλά και τους εκλεγμένους νέους αυτοδιοικητικούς, είναι να κερδίσουν πραγματικά την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας. Και φυσικά ,η επιτυχία της εκλογής του νέου υποψηφίου είναι μια αισιόδοξη αρχή , δεν είναι όμως αρκετή.   Στην Ελλάδα, αρκετοί συμπολίτες μας, είναι αρκετά διστακτικοί  και επιφυλακτικοί με τους νέους . Δεν πρέπει να τους αδικούμε φυσικά, γιατί  το χάσμα των γενεών και τα απομεινάρια του παλιού πολιτικού συστήματος  έχουν συμβάλλει ,δυστυχώς, αρκετά σε αυτό . Θεωρώ όμως, ότι έφτασε ο καιρός να αφήσουμε στην άκρη το παλιά στερεότυπα και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της υπόλοιπης Ευρώπης , όπου όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι καταλαμβάνουν καίριες θέσεις ευθύνης και διοίκησης, πλαισιώνοντας ένα ιδανικότερο μοντέλο Αυτοδιοίκησης  που θα ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες του αύριο.

  *Μαθηματικός (ΕΚΠΑ), Τοπικός Σύμβουλος Δήμου Αχαρνών.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni