Νέα μέτρα: Ξεκινάει η τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Nέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση του κορονοϊού. Ένα από αυτά είναι ότι επιστρέφει η υποχρεωτική τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό έως 50% των εργαζομένων. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά τι ισχύει:

  • Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
  • Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.
  • Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) και μέχρι ποσοστού 50%.
  • Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις εργασιακές ανάγκες και τις οδηγίες του εκάστοτε εργοδότη.
  • Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.].

Ειδικά για το Δημόσιο θα εφαρμοστεί και το μέτρο του κλιμακωτού ωραρίου, με τους υπαλλήλους να μην προσέρχονται ταυτόχρονα, στο ίδιο ωράριο εργασίας.

Συγκεκριμένα, θα προσέρχονται σε τρία «κύματα» οι εργαζόμενοι. Στις 7.00 π.μ, 8.00 π.μ και 9.00 π.μ με αντίστοιχη ώρα αποχώρησης 15.00, 16.00 και 17.00 έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός τόσο κατά την μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή των υπαλλήλων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στην υπηρεσία κατά τις ώρες αυτές της αιχμής.

Recommended For You

About the Author: efoni