Νέα μέτρα: Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους;

Μπορεί μέσα στις επόμενες μέρες να αποφασίζεται αν οι κλειστοί χώροι στην εστίαση θα ανοίξουν μόνο για εμβολιασμένους, αλλά η εφαρμογή επαλήθευσης των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID 19 είναι σχεδόν έτοιμη. Και θα είναι διαθέσιμη από τις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την εφαρμογή επαλήθευσης των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID 19 θα μπορεί να «κατεβάσει» εύκολα και απλά ο ιδιοκτήτης του χώρου εστίασης ή ο υπεύθυνος του καταστήματος για να μπορεί να ελέγχει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού, το οποίο θα δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και κανένα άλλο στοιχείο.

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

Το πιστοποιητικό θα σαρώνεται και αυτόματα η εφαρμογή θα δείχνει το αντίστοιχο χρώμα. Ανάλογα με το τι διαβάζει θα υπάρχει και το αντίστοιχο χρώμα.

Το πράσινο θα αφορά τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει, το κίτρινο θα «πιάνει» την περίπτωση των τεστ και το κόκκινο θα αφορά τα μη έγκυρα πιστοποιητικά.

Σημειώνεται, ότι κάθε επιχείρηση με βάση τη δήλωσή της θα δέχεται πράσινο και κίτρινο, ενώ -όπως έχει ξεκαθαριστεί- ο έλεγχος θα γίνεται χωρίς να κρατούνται δεδομένα ή ιστορικό ελέγχων, καθώς υλοποιείται σε απόλυτη συνεννόηση και με βάση τις κατευθύνσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Τα σενάρια για νέα μέτρα

Η εκτόξευση των κρουσμάτων και η μετάλλαξη Δέλτα που, όπως δήλωσε ο Νίκος Σύψας, μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και αν κανείς περάσει δίπλα από κρούσμα και δεν φοράει μάσκα, φαίνεται ότι θα… φέρουν πίσω τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, μέτρο που είχε μερικώς καταργηθεί, αφού η σύσταση ήταν να τις φοράει κανείς μόνο σε συνωστισμό κι όχι αν περπατά μόνος του.

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει ξανά και πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση μάλλον θα είναι για ολική επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Υπάρχουν όμως και σκέψεις για άλλα μέτρα. Μέσα στις επόμενες μέρες θα παρθεί η οριστική απόφαση για το αν οι κλειστοί χώροι στην εστίαση θα ανοίξουν στις 15 Ιουλίου ΜΟΝΟ για πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά όλα δείχνουν πως οι κλειστοί covid free χώροι είναι… πολύ κοντά.

Recommended For You

About the Author: efoni