Τον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίσει στην αναμόρφωση της συνολικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης το σχέδιο νόμου για το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου ανέδειξε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι θεσπίζεται πλέον ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου, το οποίο έχει ως στόχο την απόλυτη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος μέσα από την εφαρμογή δικλείδων ασφαλείας, προληπτικού χαρακτήρα προκειμένου να εμπεδωθεί μία κουλτούρα ακεραιότητας στο ελληνικό Δημόσιο.
Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε ο Υπουργός, δημιουργείται ένα εγχειρίδιο εφαρμογής των διαδικασιών του Δημοσίου, προκειμένου να μπορεί ο Εσωτερικός Ελεγκτής να διαπιστώσει αν αυτές έχουν ακολουθηθεί πιστά.
Ο Υπουργός απέκρουσε την κριτική της αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί ήδη νομοθετημένου σημείου, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα στον υπάρχοντα νόμο δεν προβλεπόταν μονάδες εσωτερικού ελέγχου για όλους τους φορείς, δεν υπήρξε πρόνοια για προσωπικό που θα επιφορτιζόταν με το συγκεκριμένο έργο και δεν υπήρξε μέριμνα για πιστοποίηση ελεγκτών.
Επ’ αυτού μάλιστα, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι εισάγεται για πρώτη φορά διαδικασία πιστοποίησης ελεγκτών Εσωτερικού Ελέγχου οι οποίοι θα πιστοποιούνται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης
(ΕΚΔΔΑ).
Παράλληλα, ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στον νευραλγικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας, τον οποίο εισάγει για πρώτη φορά το εν λόγω νομοσχέδιο στη Δημόσια Διοίκηση, ο οποίος αποτελεί επιτυχημένη διεθνή πρακτική και έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία επιχειρείται να αντιμετωπιστούν ζητήματα ακεραιότητας όπως φαινόμενα διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, σοβαρής αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ακόμα και σεξουαλικής παρενόχλησης. Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα, ο Υπουργός τόνισε ότι περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αυτό και δυο διατάξεις οι οποίες αφορούν στην ενοποίηση ζητημάτων παρενόχλησης, καθώς μέχρι σήμερα μόνο μέρος αυτών αντιμετωπιζόταν, από πλευράς πειθαρχικού κώδικα και προβλέπεται η συνολική αυστηροποίηση του πλαισίου.
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας του κ. Βορίδη για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης στην κατεύθυνση διασφάλισης της διαφάνειας και της αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο Έλληνας πολίτης από το ελληνικό Δημόσιο.