Μωυσής Ελισάφ: Πέθανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων

Εφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, σε ηλικία 68 ετών.

Ο Δήμος Ιωαννιτών είχε γνωστοποιήσει πως ο δήμαρχος αντιμετώπιζε κάποιο «απρόβλεπτο πρόβλημα υγείας, που προέκυψε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ταξιδιού», και βρισκόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Πολιτικός, πανεπιστημιακός και γιατρός, ο Μωυσής Ελισάφ είχε γεννηθεί το 1954 στα Ιωάννινα. Οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που κατάφεραν να ξεφύγουν από τη συγκέντρωση κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Αουσβιτς.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην Παθολογία.

Εξελέγη δήμαρχος Ιωαννίνων στις δημοτικές εκλογές του 2019. Αυτή ήταν η πρώτη εκλογή δημάρχου εβραϊκής καταγωγής στην Ελλάδα. Στην εκλογική αναμέτρηση, στα 161 εκλογικά τμήματα του Δήμου Ιωαννιτών, το ποσοστό της παράταξης του Μωυσή Ελισάφ έφτασε το 50,33%, ενώ ο πρώην δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας είχε συγκεντρώσει 49,67%.

Ο Μωυσής Ελισάφ, διετέλεσε επί πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο. Επί δύο δεκαετίες ήταν πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979 και εργάστηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Λιπιδίων και Αθηροσκλήρωσης, του Ιατρικού Κέντρου Sheba, στην ιατρική σχολή Sackler του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ.

Διετέλεσε καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ. Ηταν επίσης υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας, όπου παρακολουθούνται πολυάριθμοι ασθενείς.

Υπήρξε ενεργό μέλος 27 Επιστημονικών Εταιρειών, ενώ διετέλεσε κατ’ επανάληψη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και μέλος του Δ.Σ.

Επίσης, υπήρξε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης, Ερευνας και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Συμμετείχε σε πολλές διεθνείς κλινικές μελέτες που σχετίζονται με τη θεραπεία των υπερλιπιδαιμιών, της υπέρτασης, του διαβήτη και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διετέλεσε επανειλημμένως δημοτικός σύμβουλος και ήταν πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Ιωαννιτών από το 2011 έως το 2014. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.

Με το που ορκίστηκε δήμαρχος, ο Μ. Ελισάφ έθεσε σε κίνηση το σχέδιό του για εξωστρέφεια με σκοπό «να ανοίξει παράθυρα στον κόσμο για μια πόλη όπως τα Γιάννενα, με έντονο το άρωμα μιας άλλης, περασμένης, κοσμοπολίτικης εποχής και προικισμένη με φυσικές ομορφιές».

Recommended For You

About the Author: efoni