Μπουρνούς: Προς θετική κατεύθυνση το νέο νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα ζώα

Θετικά αντιμετωπίζουν δήμοι της Αττικής το πρόγραμμα «Άργος» του νομοσχεδίου «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς», που το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (κυρίως σκύλων και γατών) και εισάγει ένα πλαίσιο υπεύθυνης διαχείρισης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία τους και η αρμονική συμβίωση με το περιβάλλον.

Καθοριστικός γίνεται ο ρόλος των δήμων σχετικά με τα αδέσποτα, μέσω του ειδικού προγράμματος με την επωνυμία «Άργος», όπου χρηματοδοτείται η παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού και η κάλυψη του κόστους σήμανσης και στειρώσεων. Κάθε δήμος υποχρεούται, μόνος ή σε συνεργασία με άλλους, ακόμη και με ιδιώτες, να εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων, που περιλαμβάνει περισυλλογή με εκπαιδευμένα συνεργεία, σήμανση και ηλεκτρονική καταγραφή, στείρωση και περίθαλψη, λειτουργία καταφύγιων, υιοθεσία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθώς και λειτουργία αποτεφρωτηρίων, ενώ για πρώτη φορά εισάγονται δείκτες απόδοσης, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη λογοδοσία για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Ακόμη, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να παρέχουν κίνητρα για τη στείρωση, τα οποία μπορούν να είναι μείωση οικιακών δημοτικών τελών για τους συνεπείς ιδιοκτήτες ζώων, αλλά και παροχή voucher για στείρωση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

«Επί της ουσίας η Τοπική Αυτοδιοίκηση το έχει αναλάβει αυτό το κομμάτι, αφού εδώ και χρόνια πέφτει πάνω της όλο το βάρος, όμως είναι γεγονός πως το νομικό πλαίσιο χρειάζεται εκσυγχρονισμό και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς.

Και συνεχίζει: «Δεν γίνεται στην εποχή μας να μην υπάρχει ειδική νομοθέτηση για το θέμα της υιοθεσίας ζώων για παράδειγμα, ώστε να λυθεί και το μεγάλο ζήτημα της εγκατάλειψης, που είναι τόσο σοβαρό. Υπήρχε κενό και το νομοσχέδιο έρχεται να καθορίσει αυτό το νομικό πλαίσιο. Περιέχει διατάξεις που σαφώς και βελτιώνουν το προηγούμενο καθεστώς. Πρέπει να ελεγχθεί ο πληθυσμός, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Για μένα προσωπικά, ακόμη και στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να ενταχθεί. Δεν γίνεται στο θέμα, τόσο των δεσποζόμενων ζώων, όσο και των αδέσποτων, να έχουμε συμπεριφορά τριτοκοσμικής χώρας».

Πάνω στο θέμα της συμπεριφοράς και κατά πόσο υπάρχει γενικότερα η σχετική κουλτούρα στη χώρα μας, ο κ. Μπουρνούς απαντά: «Η κουλτούρα διαμορφώνεται. Το θέμα είναι ότι έχουμε Νόμους που οι πολίτες δεν τους εφαρμόζουν. Θεωρώ λοιπόν πως και το πρόστιμο που θα επιβάλλεται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί θα βοηθήσει στο να εφαρμοστεί ο Νόμος».

Στο τέλος, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου θέτει μια παράμετρο: «Έχει σημασία να χρηματοδοτηθεί όλο αυτό που θα αναλάβουν οι δήμοι και παράλληλα να ελέγχεται αν η χρηματοδότηση πηγαίνει εκεί που πρέπει. Το 2003 και λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, ζητήθηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μαζευτούν τα αδέσποτα. Όμως το φορτώθηκαν όλο αυτό τότε οι δήμοι χωρίς χρηματοδότηση και αποδείχθηκε πολυέξοδο. Τότε έγινε και το πρώτο νομοθέτημα γύρω από τα αδέσποτα, όμως δεν υπήρχε καμία μέριμνα για τη χρηματοδότηση των δήμων».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Recommended For You

About the Author: efoni