Μητσοτάκης: Ψευτοδίλημμα η στροφή προς δεξιά ή κέντρο – «Oχι» σε αυτούς που θέλουν μια μικρή Ν.Δ.

Το μήνυμα ότι οι πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση περισσότερη προσπάθεια και πως «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια δυναμική επανεκκίνηση» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην πρώτη Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ενώ από την τοποθέτησή του δεν έλειψαν και οι έμμεσες πλην σαφείς αναφορές προς το εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης. 

«Οι πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν και μας έδωσαν ένα ακόμα μεγάλο ποσοστό. Μας έδωσαν εντολή για μια Ελλάδα δίκαιη, και αυτή η εντολή ισχύει στο ακέραιο και μετά τις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα μπορεί να μην ήταν ο στόχος που είχαμε θέσει. Να ερμηνεύσουμε σωστά τη στάση των ψηφοφόρων και να προχωρήσουμε σε μία δυναμική επανεκκίνηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά και στο υψηλό ποσοστό αποχής.

Συμπλήρωσε ότι «οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς, λιγότερα λάθη, περισσότερα αποτελέσματα και όχι ανέξοδα λόγια», ενώ εκτίμησε ότι «στην Ευρώπη αναμένονται σημαντικές αναταράξεις, ενώ στη γειτονιά μας υπάρχουν πόλεμοι με αβέβαιη έκβαση».

Οσον αφορά το στίγμα της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι θα επιμείνει στο ζήτημα των πολυεθνικών, καθώς και «στην πρότασή μας για μία από κοινού προστασία του εναερίου χώρου από όλες της χώρες της Ε.Ε.».

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε πράξεις τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις: Καλύτεροι μισθοί, μείωση φόρων, να θωρακίζουμε την πατρίδα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μείνει μακριά από διλήμματα «περί δήθεν στροφής προς το κέντρο ή προς τα δεξιά». «Ο δρόμος μάς οδηγεί μόνο μπροστά», είπε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι τέτοιες «παρωχημένες ταμπέλες» έχουν ξεπεραστεί. 

«Ποτέ δεν αρνηθήκαμε (σ.σ. τις ρίζες της Ν.Δ.), αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλωθεί, σημαίνει πως έχει ξεραθεί. Οι ρίζες υπάρχουν για να κρατούν το δέντρο γερό και ακμαίο. Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς εξέλιξη», συμπλήρωσε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας το εξής μήνυμα:«Οχι σε όσους θέλουν μία μικρή και φοβική Νέα Δημοκρατία, όταν μεγαλώσαμε, κερδίσαμε».

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι όσοι υμνούν τη συμφωνία ας δουν στη σημερινή συμπεριφορά των Σκοπίων τα δικά τους προβληματικά πειράματα.

«Είναι παγίδες που είχαμε προειδοποιήσει όπως προειδοποιούμε τώρα τους Σκοπιανούς: δεν ξεκινήσατε καλά παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις σας πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Ισχύει και για την Αλβανία αφού η απόφαση για Μπελέρη φέρνει την Αλβανία αντιμέτωπη με το ευρωκοινοβούλιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε ότι ο Φρ. Μπελέρης πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντα του ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής και να μην εμποδιστεί.

«Γνωρίζουν τα Τίρανα ότι οτιδήποτε άλλο θα δυσχεράνει τον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας» είπε.

Ως προς την καθημερινότητα και το κυβερνητικό έργο, αντέκρουσε τις κατηγορίες περί εξυπηρέτησης συμφερόντων και είπε ότι «με τις πράξεις μας υπηρετούμε τα συμφέροντα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας». Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο λαϊκισμός δεν έχει υποχωρήσει και έκανε λόγο για υποσχέσεις τις αντιπολίτευσης «από ανύπαρκτα λεφτόδεντρα». Είπε ότι οι εξελίξεις στην αντιπολίτευση και οι αναταράξεις οφείλονται σε έλλειψη πολιτικών ρεαλιστικών θέσεων και αξιοπιστίας, και όχι τόσο λόγω έλλειψης ηγεσίας.

«Οι αρχηγικές φιλοδοξείς κάποιων είναι δική τους υπόθεση. Χρέος μας είναι να είμαστε σε επιφυλακή. Έχουμε μια τριετία μπροστά μας, αρκετό πολιτικό χρόνο. Μας επιτρέπει να διορθώσουμε λάθη και να προωθήσουμε το κυβερνητικό έργο. Οι πολίτες ζητούν άμεσα αποτελέσματα. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο σε σχέση με ότι συνέβαινε πέρσι» είπε.

Υπογράμμισε ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις επειδή η κυβέρνηση πολεμάει τη φοροδιαφυγή «αλλά αυτό υποσχεθήκαμε και θα το κάνουμε» είπε. Επισήμανε ότι «οφείλουμε να δούμε κατάματα τα μηνύματα των πολιτών. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε» και έστειλε ένα μήνυμα στο εσωτερικό της ΚΟ.

Σημείωσε ότι «διαθέτουμε την προωθητική δύναμη της αυτοκριτικής που δεν πρέπει να οδηγεί σε αδιέξοδη εσωστρέφεια, ούτε στην εμμονή σε προσωπικές επιδιώξεις, αλλά θα είναι έναυσμα στο έργο μας».

Παραδέχθηκε ότι «η επίμονη ακρίβεια» έκανε ζημιά στην κυβέρνηση όπως και σε όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ, ενώ απέδωσε τη στροφή στην αποχή -μεταξύ άλλων- στο ότι «έγιναν επιλογές που ενόχλησαν ψηφοφόρους μας». Και συνέχισε: «Είχαμε κάποιες άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που ίσως απομάκρυναν κάποιους, είχαμε ανεπάρκεια, αδυναμίες και ενίοτε αφωνία ενώ έπρεπε να απαντήσουμε στη μεθοδική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης».

Επισήμανε ότι πρέπει να αναλυθεί η διαφορά ποσοστών από περιοχή σε περιοχή και να βρεθούν οι αιτίες, ενώ προσέθεσε ότι έχει φροντίσει να κάνει πιο αισθητή την παρουσία βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα.

«Πρέπει να είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προσφέρετε για τον κοινό μας στόχο, το εννοώ και το έχω αποδείξει, η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε εσάς» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές, ενώ αναφερόμενος σε «υπουργούς και γενικούς γραμματείες υπουργείων» που δεν βοηθούν τους βουλευτές, είπε πως «όταν κάποιοι μένουν μακριά από τα προβλήματα των εκλεγμένων βουλευτών μένουν και μακριά από τα προβλήματα των πολιτών».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κάθε εκλογική μάχη είναι μια αφορμή για το που θέλουμε να πάμε, αλλά και μια ευκαιρία να δούμε από που ξεκινήσαμε.

«Πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα σήμερα, το 2019 ήταν προσδοκίες και σχέδια. Είχαμε μια Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης, έρμαιο των μεταναστευτικών ροών. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα του σήμερα. Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά δεν ήταν εύκολα όλα αυτά ούτε αυτονόητα».

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι «δεν θα αλλάξει τροπάριο» θα δίνουν-όπως είπε- ακοστολόγητες υποσχέσεις «και θα θεωρούνται προοδευτικοί αυτοί που δεν ψήφισαν ούτε μια μεταρρύθμιση».

Τόνισε επίσης ότι ο γόνιμος διάλογος μέσα στο κόμμα δεν είναι εσωστρέφεια. «Γνωρίζουμε τι σημαίνει δεν είμαστε σε αυτή τη φάση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε λέγοντας: «Εκλογές θα έχουμε πάλι το 2027 και αυτή η νίκη θα είναι νίκη όλων μας. Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη, κανένας πολίτης και κανένα ποσοστό δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη και σταθερή διάρκεια. Αντίθετα η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται ή χάνεται κάθε μέρα με τη δική μας δράση παντού. Χρωστάμε στο κόμμα μας να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι».

Recommended For You

About the Author: efoni