Παράλληλα χαρακτήρισε «χρέος» την στήριξη των πολιτών απέναντι στην «εισαγόμενη ακρίβεια», αποκάλυψε ότι αν και χρησιμοποιεί το TikTok για να έρθει σε επαφή με τους νέους δεν έχει την εφαρμογή στο κινητό του, εξομολογήθηκε ότι «ίσως και να έκλαψα ιδιωτικά» για την τραγωδία στα Τέμπη ενώ όσον αφορά την τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη τόνισε ότι «εμείς κάναμε το κάθηκον μας, τώρα είναι η ώρα της δικαιοσύνης» για την οποία δήλωσε σίγουρος ότι θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Από τη συνέντευξη δεν έλειψαν και πιο προσωπικές αναφορές του Κυριάκου Μητστοτάκη τόσο όσον αφορά την περιπέτεια με τον καρκίνο που περνούν οι δύο αδερφές του, η Κατερίνα και η Ντόρα, όσο και για τη σύζυγό του, Μαρέβα, αλλά και τα παιδιά του.
Δείτε τη συνέντευξη
Η συνέντευξη ξεκίνησε με την Ελεωνόρα Μελέτη να ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για για τις εκλογές και πώς βλέπει τα πράγματα: «Κάθε προεκλογική περίοδος έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι μια κάλπη εξαιρετικά κρίσιμη και τα διλήμματα θα διατυπώνονται με σαφήνεια. Το βασικό ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω. Είμαστε σε μια συγκυρία που η κοινωνία αντιμετωπίζει δυσκολίες από την εισαγόμενη ακρίβεια. Είναι το πρώτο που απασχολεί τους Έλληνες. Χρέος μας αν ο κόσμος μας εμπιστευτεί πάλι είναι να στηρίζουμε τους Έλληνες.
«Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα αλλά και πρωθυπουργό και γι’ αυτό δημιούργησε σύγχυση η θέση του ΠΑΣΟΚ» προσθέτοντας ότι «μου αρέσει να συγκρίνομαι με τον εαυτό μου».
«Εγώ θα ήθελα η ψήφος και στο πρόσωπό μου και στο κόμμα που ηγούμαι να είναι θετική ψήφος. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι παρότι αντιμετωπίσαμε αρκετές κρίσεις, στις βασικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις ήμασταν συνεπείς. Προσελκύσαμε επενδύσεις, δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, θωρακίσαμε τα σύνορά μας. Δεν λέω ότι δεν έκανα λάθη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τη συνέντευξη στην Nefeli Megg είπε οτι «ήθελα να εκτεθώ στις ερωτήσεις ενός νεαρού ατόμου» παρατηρώντας ότι η κόρη του είναι 25 ετών. Είπε, επίσης, ότι ακούει τα παιδιά του δίνοντας το παράδειγμα της μικρής του που ασχολείται πολύ με θέματα δημόσιας υγείας και του έθεσε το θέμα της εμμηνόπαυσης. «Δεν είναι θέμα άδειας, είναι ότι έχουν πρόσθετο κόστος που εμείς δεν το έχουμε, δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε; Η Ισπανία έχει κάνει ενδιαφέροντα βήματα σε αυτό και νομίζω ότι και εμείς σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις γι’ αυτό».
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το TikTok είπε ότι δεν έχει την εφαρμογή στο κινητό του και έχει απαγορεύσει στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να το έχουν αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιώ. Έχει μεγάλη απήχηση στους νέους, μπορώ με αυτό να μιλάω αδιαμεσολάβητα για σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα κανάλια που χρησιμοποιούν οι νέοι». Το tik tok είναι ένα εργαλείο με πολύ μεγάλη δύναμη, αλλά γεννά και πολλά ερωτήματα, είπε σχετικά.
Η τραγωδία στα Τέμπη
Ερωτηθείς αν του άσκησαν κριτική τα παιδιά του για την τραγωδία από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη απάντησε «ήταν πολύ δύσκολη η τραγωδία αυτή. Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη γι’ αυτό. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Το σύστημα έπρεπε να είναι έτοιμο σε όλη του την έκταση. Υπάρχει ένα ερώτημα σε όλους: Γιατί έγινε; Και τα παιδιά μου, μου λένε “τι θα κάνεις για να μην ξαναγίνει;”. Δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος σε μέσο μεταφοράς και να νιώθει ανασφάλεια».
«Αισθάνθηκα πίεση και ιδωτικά μπορεί να έκλαψα για τα Τέμπη. Εγώ μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματα μου αλλά πρέπει να διαχειριστώ την κρίση την επόμενη ημέρα. Από τον Έβρο μέχρι την πανδημία έπρεπε να διαχειριστώ τη συναισθηματική φόρτιση με τρόπο δημιουργικό» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο Έβρος, η ελληνοτουρκική κρίση, η εισαγόμενη ακρίβεια, η πανδημία είναι κρίσεις στις οποίες το κράτος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Με άγγιξε η ιστορία του συνοριοφύλακα όταν παρουσιάσαμε τον φράχτη στον Έβρο και είπε ότι έμεινε άυπνος επτά ημέρες στα σύνορα. Όμως υπάρχει και το κράτος του ωχαδερφισμού που είδαμε στον ΟΣΕ. Σήμερα είμαι ακόμα πιο αποφασισμένος να συγκρουστώ. Είχα συγκρουστεί με συνδικαλιστές από τη ΝΔ, δεν με βοήθησε στο εκλογικό μου ακροατήριο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Κάναμε πανελλαδικό διαγωνισμό για το ΑΣΕΠ και θα έχουμε μια λίστα επιτυχόντων που θα προσλήφθούν με αντικειμενικά αξιολογικά κριτήρια. Για πρώτη φορά κάνουμε αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς. Δεν είναι εύκολα αυτά. Είναι ένα από τα στοιχήματα της επόμενης 4ετιας και δεσμεύομαι ότι θα τα κάνω πράξη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Η περιπέτεια των αδερφών του με τον καρκίνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την περιπέτεια υγείας με τον καρκίνο που πέρασαν οι δύο αδερφές του και είπε: «Δύο από τις τρεις αδερφές μου περνούν μια δοκιμασία. Τα πράγματα πάνε καλά και για τις δύο. Η Κατερίνα ολοκλήρωσε την πρώτη φάση θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού. Είχα την ευκαιρία να τονίσω τη σημασία του προληπτικού ελέγχου. Με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά έχουμε πάνω από 100.000 γυναίκες που έχουν κάνει προληπτική μαστογραφία αφού πήραν ένα μήνυμα από το κινητό τους. Όταν μιλάμε λοιπόν για τη δημόσια υγεία και είναι ένα προσωπικό στοίχημα, δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Ο προσυπτωματικός έλεγχος που επεκτείνεται είναι βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας. Αν αθλούμαστε, δεν καπνίζουμε, τρώμα σωστά κερδίζουμε χρόνια».
Όπως είπε «ένα από τα ζητήματα της επόμενης 4ετιας είναι αυτό της παιδικής παχυσαρκίας. Όπως ένα μεγάλο πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι το ζήτημα της ψυχικής υγείας των εφήβων».
Οι γυναίκες
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις δράσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τις γυναίκες και αν θα είναι παρούσες στο Επικρατείας της ΝΔ. «Βεβαίως, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα δείτε γυναικεία παρουσία απόλυτα ισοροπημένη» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε» είπε για το θέμα της προστασίας των γυναικών ο κ. Μητσοτάκης αλλά πρόσθεσε ότι «γίνονται βήματα». Με αφορμή, δε, τη συνάντηση που είχε με τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη είπε ότι «καλά κάνουμε και χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία γιατί έτσι στρέφουμε το βλέμμα μας σε ένα πρόβλημα που υπήρχε και υπάρχει».
Όταν ρωτήθηκε για τα συναισθήματά του κατά τη συνάντηση με γονείς τέτοιων θυμάτων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αισθάνεται μόνο συντριβή κανείς όταν μιλάει με αυτούς τους ανθρώπους όπως το ίδιο ένιωσα όταν μίλησα με συγγενείς θυμάτων από τα Τέμπη. Οι γονείς ζητούν δικαιοσύνη που πολλές φορές τους ταλαιπωρεί. Το δικαιικό σύστημα έχει καθυστερήσεις. Μου γύρισαν τα άντερα όταν άκουσα για τις καθυστερήσεις». «Με προληπτικές πολιτικές προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν τέτοια κρούσματα. Υπάρχουν γείτονες που ξαφνικά λένε “α, τα ξέραμε και δεν λέγαμε”» κατέληξε για το θέμα με τις γυναικοκτονίες.
Η Μαρέβα βλέπει πράγματα που εγώ δεν βλέπω
Όσον αφορά τη σύζυγό του και τον ρόλο της στις δύσκολες στιγμές είπε ότι «με την Μαρέβα γνωριζόμαστε 30 χρόνια, πέρασαμε ένα διάστημα που δεν ήμασταν μαζί, όταν βρεθήκαμε μαζί η σχέση μας ήταν πιο δυνατή. Είναι ένας υποστηρικτικός άνθρωπος που με κρατά γειωμένη, μου θυμίζει ότι η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Με είχαν ρωτήσει “ποιος σου λέει την αλήθεια;”. Η Μαρέβα θα μου πει την άποψή της, θα μου πει τι κάνω λάθος, είναι πεισματάρα και πολλές φορές έχει δίκιο. Έχει συναισθηματική ευφυία που είναι σημαντική. Βλέπει πράγματα που εγώ δεν βλέπω».
Στην ερώτηση, δε, αν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη μοιάζει με τη μητέρα του είπε ότι «σίγουρα η μάνα μου είχε ισχυρή προσωπικότητα και έλεγε την άποψή της. Έζησε μια ζωή στην πολιτική και τα πάνω και τα κάτω στο πλευρό του πατέρα μου»
O πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τους γονείς του και τις τις συμβουλές που θα του έδιναν και είπε ότι «ναι μου λείπουν και πάντα όταν είμαι στην Κρήτη, στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο πάντα σταματώ στο νεκροταφείο και αφήνω ένα λουλούδι. Οι γονείς έχουν κάνει καλή δουλειά όταν αναζητάς τη γνώμη τους και ξέρεις ήδη τι θα σου έλεγαν
Το τένις με τη Σάκκαρη, η σχέση με τα παιδιά του και το τατουάζ δελφινάκι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε, μετά από σχετική ερώτηση, ότι έχει παίξει τένις με τη Μαρία Σάκκαρη και είπε ότι «ήταν ευγενική μαζί μου» προσθέτοντας ότι «μου ήταν αδύνατο να επιστρέψω το δεύτερο σερβίς της».
Όσον αφορά τη σχέση του με τα παιδιά του, δε, είπε ότι «το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Είμαστε ανοιχτή οικογένεια, μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας. Μου αρέσει να περνάω χρόνο με τους συντρόφους τους. Έχω τουλάχιστον ένα παιδί που ό,τι του πώ να κάνει θα κάνει το αντίθετο».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την άποψή του σχετικά με τα τατουάζ και αν σκέφτεται να κάνει ένα: «Ίσως, αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «η σύζυγός μου έχει ένα δελφινάκι και μου αρέσει ως ιδέα». Όπως είπε «η συμβουλή προς τα παιδιά του ήταν «προσέξετε ότι αυτό θα είναι για πάντα εκεί, να είστε σίγουροι ότι αυτό που θα κάνετε θα σας αρέσει για μια ζωή».
Πρέπει να έχουμε αντικειμενικές διαιτησίες στο ποδόσφσαιρο
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την κάθαρση στο πόδοσφαιρο και αρχικά παρατήρησε ότι «είναι τόσο σημαντικό το ποδόσφαιρο που αυτό (σ.σ. η κάθαρση) είναι απολύτως επιβεβλημένο».
«Το ποδόσφαιρο έχει διοικητική ανεξαρτησία. Ορισμένα πράγματα που έχουν γίνει τελευταία με έχουν ενοχλήσει πολύ. Δεν γίνεται να μην έχουμε κορυφαίους διαιτητές από το εξωτερικό. Υπάρχει και από την UEFA και από τη FIFA σχέδιο εξυγίανσης. Οι αγώνες πρέπει να γίνονται στο γήπεδο. Έχουμε κάνει βήματα στο κομμάτι της οπαδικής βίας αλλά οι αγώνες πρέπει να γινονται στο γήπεδο και πάνω από όλα να έχουμε αντικειμενικές διαιτησίες και να κερδίζει ο καλύτερος» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έχει σημασία να υπάρχουν και υποδομές. Ο ΠΑΟ αποκτά το γήπεδό του, ο ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις της πολιτείας για τη χωροθέτηση της νέας Τούμπας. Όταν έχει κάποιος νέο γήπεδο αλλάζουν οι συμπεριφορές».
Η τελευταία ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αφορούσε τους νέους και την ψήφο τους στις εκλογές με τον πρωθυπουργό να τους καλεί «να φροντίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους και να μην το αφήνουν σε κάποιον άλλο. Να μην ψάχνουν το τέλειο, να κλείσουν τα μάτια και αυτιά σε ακραίες φωνές κυρίως από τον χώρο της άκρας δεξιάς, της πολιτικής βίας, μιας αποκρουστικής κουλτούρας μιας εγκληματικής δράσης που ταυτίζει την πολιτική με τη βία. Η πολιτική δεν είναι σε καμία περίπτωση βία και γι’ αυτό έχει σημασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να υψώνουμε αναχώματα. Κάναμε το καθήκον μας, ψηφίσαμε τις διατάξεις και πλέον το θέμα είναι στη δικαιοσύνη για την οποία είμαι σίγουρος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.