Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου

Το πρωί της Πέμπτης (07/12) φτάνει στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το επίσημα πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο στις 12:15 στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη λεγόμενη δυτική ατζέντα, στην εμπέδωση του θετικού κλίματος των τελευταίων μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποτελεί σημαντικό προόδου για τις συζητήσεις των δύο χωρών.

Οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, όπως αναφέρει το Mega, είναι γνωστές καθώς δεν συζητά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία.

 

Τι θα πει ο Ερντογάν

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» λίγο πριν από την έλευσή του στην Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος -μεταξύ άλλων- αποκαλεί «φίλο» τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και απαντά σχετικά με τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας στα διεθνή δικαστήρια αλλά και πιθανές έρευνες για ενέργεια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα πει στον κ. Μητσοτάκη, μετά την ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας και τις σκληρές δηλώσεις του, είπε: «Με ρωτήσατε τι θα πω. Θα πω: Φίλε Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε».

Εν συνεχεία, ο Ερντογάν ζήτησε ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε μία σειρά από ζητήματα, αλλά και επίδειξη «αμοιβαίας φροντίδας» στην «ιστορική και πολιτιστική περιουσία» μας.

«Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν τη νεολαία. Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας. Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης» είπε, ειδικότερα.

Προσφυγή στη Χάγη

Ερωτώμενος σχετικά με την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα».

Ειδικότερα, είπε: «Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μην μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω απ΄όλα, όμως, πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη».

Κοιτάσματα ενέργειας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν υπάρχουν αποθέματα ενέργειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εξήγησε πως είναι κάτι που επαφίεται σε έρευνα και όχι την προσωπική του άποψη.

«Το αν υπάρχουν ή όχι αποθέματα είναι ένα ζήτημα που μπορεί να διαπιστωθεί ως αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και όχι ως αποτέλεσμα δικής μου, προσωπικής άποψης. Από ό,τι βλέπουμε, έχει γίνει και γίνονται ελπιδοφόρες μελέτες όσον αφορά αυτό το θέμα. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες, σε φυσικούς πόρους, λεκάνες. Στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία, η διασφάλιση και η διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας, από στρατηγική άποψη, έχει καταστεί βασικό ζήτημα. Υπό αυτή την έννοια, ειδικά στη Μεσόγειο, υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και στο Αιγαίο. Όλα είναι για την ειρήνη και την ευημερία των λαών αλλά και των μελλοντικών μας γενεών» επεσήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

 

Recommended For You

About the Author: efoni