Μητσοτάκης – Ερντογάν: Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 18:40 ώρα Ελλάδος, με τους δύο ηγέτες να συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και τους διπλωματικούς τους συμβούλους και διήρκησε μισή ώρα.

Το κλίμα ωστόσο εντάθηκε αφού λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα της συνέλευσης του ΟΗΕ μίλησε για δύο κράτη και δύο έθνη, ώστε να υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

«Τι κάνεις;» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ταγίπ Ερντογάν. «Είμαι πολύ καλά», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. «Μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χειραψία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Τούρκου προέδρου (…)

Είχαμε χειραψίες από την πλευρά του κυρίου Ερντογάν τόσο προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, όσο και προς την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Άννα Μαρία Μπούρα.

Οι διευρυμένες συζητήσεις των δύο ηγετών έχουν στενό χρονικό πλαίσιο, καθώς λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πρώτος στόχος είναι η επιβεβαίωση των ήρεμων νερών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στην πρώτη γραμμή επίσης βρίσκονται η επισκόπηση των διμερών σχέσεων, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι περιφερειακές εξελίξεις με αιχμή την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης, όπως έχει διαμηνύσει, θα θέσει επί τάπητος και το Κυπριακό

Recommended For You

About the Author: efoni