Μητσοτάκης: Δεν μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει εισοδήματα μικρότερα από τον βασικό μισθό

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης». 

«Κατ’ αρχάς να ευχηθώ καλή αρχή στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς», σημείωσε αφού ανέβηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός, πριν ξεκινήσει την ομιλία του για το νομοσχέδιο. «Ενας είναι ο δρόμος, η αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που εμποδίζουν τον εθνικό βηματισμό του μέλλοντος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι «στη δεύτερη τετραετία μας έχει έρθει ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές».

«Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις, να κρατήσουμε ψηλά την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να πυκνώσουμε το δίχτυ προστασίας των πιο ευάλωτων απέναντι στις έκτακτες δυσκολίες. Αυτό είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα στο οποίο απαντά το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα».

Σκοπός είναι «να κλείσουν τα “παραθυράκια” φοροδιαφυγής σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι «αξίζει να σταθούμε στις παρεμβάσεις που αποκαθιστούν τη διαφάνεια των συναλλαγών, καταπολεμούν το λαθρεμπόριο, εμποδίζουν τη διακίνηση μετρητών άγνωστης προέλευσης και διευρύνουν δίκαια τη βάση όσων συνεισφέρουν στα φορολογικά έσοδα». «Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο εκσυγχρονίζει τις σχέσεις του κράτους και του πολίτη. Συγκροτεί, επίσης, ένα πλαίσιο το οποίο παρεμβαίνει και σε νέα δεδομένα της εποχής, κυρίως όμως συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης. Ετσι, από τους πρώτους μήνες του 2024, όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με POS, τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν υποχρεωτικά σε ολόκληρη τη λιανική. Αυτό σημαίνει ότι τελειώνουν οι επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων και περιορίζονται και οι πελάτες δύο δυνατοτήτων. Δυσκολεύει το ψευδεπίγραφο δίλημμα “με ή χωρίς απόδειξη”», συμπλήρωσε.

«Παράλληλα οι εισπράξεις και οι δαπάνες των επιχειρήσεων θα αναρτώνται στην πλατφόρμα myDATA», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια, εξηγώντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι «να ενθαρρύνουμε τη στροφή στη φορολογική συνέπεια», όπως είπε.

Ως προς το ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το μέτρο της «αυτόματης διακοπής της συνεργασίας κάθε εταιρείας που παρανομεί από τον κύκλο διακίνησης και εμπορίας του κλάδου. Στο εξής όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο εντοπίζεται θα παύει τη δραστηριότητά του για δύο χρόνια, οι εγκαταστάσεις θα σφραγίζονται ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προϊόντα που θα έχουν μετονομαστεί, αλλά και υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου θα υποχρεούνται να ελέγχουν αν οι συνεργάτες τους έχουν σύστημα εισροών και εκροών».

Η φοροδιαφυγή έχει αποδειχτεί Λερναία Υδρα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Με την ψήφιση του νομοσχεδίου απαγορεύεται η οποιαδήποτε αγορά ακινήτου με ρευστό, “χέρι-χέρι”, όπως λέγεται», τόνισε στη συνέχεια. «Από εδώ και στο εξής το τίμημα θα καταβάλλεται αποκλειστικά μέσω τραπέζης και, αν κάποιοι επιμένουν σε βαλίτσες με ύποπτα χαρτονομίσματα, θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο καταγράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά».

«Το ίδιο το κράτος πρέπει επίσης να αλλάξει τη μέθοδο των πληρωμών του. Το επόμενο διάστημα, οι περισσότερες κοινωνικές και προνοιακές παροχές θα καταβάλλονται μέσω καρτών», εξήγγειλε ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τόνισε: «Πρόθεσή μας είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διευκόλυνση χιλιάδων μικροιδιοκτητών (…) Από την άλλη, είναι χρέος της πολιτείας να καθορίσει κανόνες. Με αυτά τα κριτήρια, το νομοσχέδιο καλεί να καταβάλλουν το μερίδιο που τους αναλογεί τους ιδιοκτήτες που προσφέρουν παραπάνω από τρία ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση».

Οσον αφορά τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στηρίζει τον πυρήνα της μεταρρύθμισης. «Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη. Επίσης 3/10 επικαλούνται ζημιές επί μια πενταετία και 7/10 παρουσιάζουν έσοδα λιγότερα ακόμα από τον κατώτατο μισθό. Είναι κάτι που όλοι το συζητάμε μεταξύ μας, αλλά κανείς δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει», είπε.

«Αυτή η στρέβλωση επιβαρύνει και τους ίδιους τους επαγγελματίες, αν αναλογιστείτε ότι 4 στους 100 εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το σύνολο αυτής της επαγγελματικής κατηγορίαςΓια αυτό, πλέον, ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα μπορεί να φορολογείται για εισοδήματα μικρότερα από αυτά που δηλώνει ένας υπάλληλος με τον βασικό μισθό. Αυτό είναι το πόσο το οποίο κρίνουμε ότι αντανακλά την ελάχιστη αξία της προσωπικής εργασίας. Αν συντρέχουν λόγοι για να παραμένει στο επάγγελμα ενώ παρουσιάζει ζημιές, έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το δίκιο του. Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό».

«Αυτή δεν είναι μία οριζόντια παρέμβαση», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, απαριθμώντας τις κατηγορίες οι οποίες δύνανται να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. «Το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Συμφωνούμε τελικώς στο όριο του κατώτατου μισθού ή στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος; Πολύ φοβάμαι ότι συγκροτείται μία αντιπολίτευση του “Oχι σε όλα και Ναι στο τίποτα”. Ελπίζω να διαψευστώ», σημείωσε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:

 

 

Recommended For You

About the Author: efoni