Μητσοτάκης για Κτηματολόγιο: «Δεύτερη ευκαιρία για δήλωση – Η μεταρρύθμιση έπρεπε να γίνει»

Στο νομοσχέδιο που αφορά τη μεταρρύθμιση του Κτηματολόγιο αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε ομιλία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

«Η περιουσία δεν θα μένει παγιδευμένη σε έναν λαβύρινθο με χαρτιά», ανέφερε ο πρωθυπουργός και είπε πως με το νέο νομοσχέδιο θα ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και θα μπουν κανόνες δόμησης.

«Όσα συζητάμε οικοδομούν το αύριο» σημείωσε και αναφέρθηκε στις τρεις μεταρρυθμίσεις που εισάγονται προς ψήφιση και έχουν δύο κοινά:

  1. Χρήση τεχνολογίας και επιτάχυνση διαδικασιών
  2. Κοινωνική ευαισθησία και κυρίως εμπιστοσύνη στους πολίτες

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη χρησιμότητα της τεχνητής νοημοσύνης που θα κάνει τον πρώτο έλεγχο των συμβάσεων ενώ τον τελικό έλεγχο θα έχει ο προϊστάμενος του Κτηματολογίου.

«Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους υπουργούς και τους προγραμματιστές για την τεχνητή νοημοσύνη που έχει σαν αποτέλεσμα πράξεις που χρειάζονταν δύο ώρες να εκτελούνται σε 15 λεπτά.

«Η δεύτερη αλλαγή αφορά τη δυνατότητα στον πολίτη να συνδέει στοιχεία του. Θα λειτουργεί από τον Ιανουάριο η πλατφόρμα metaboles.ktimatologio.gr. Υπάρχουν πολλές μεταβολές από το παρελθόν αλλά κατά κανόνα έχουν μικρές αποκλίσεις. Αλλαγές τέτοιου είδους θα μπορούν να γίνονται μονομερώς», ανέφερε.

Δεν θα ακυρώνονται συμβόλαια για αυθαιρεσίες προηγούμενων ιδιοκτητών

«Υπάρχει η δυνατότητα να μην ακυρώνονται τα κανονικά συμβόλαια εφόσον αφορούν αυθαιρεσίες προηγούμενων ιδιοκτητών», είπε.

«Η τρίτη παρέμβαση αφορά σε όσους αμέλησαν να δηλώσουν την περιουσία τους και εμφανίζονται ακίνητα χωρίς ιδιοκτήτη. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να τα δηλώνουν στο Κτηματολόγιο», ανέφερε.

«Οι ρυθμίσεις δεν κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα», τόνισε. «Μιλάμε για μια δυναμική διαδικασία σε χώρα με τίτλους κτίσης από τον 19ο αιώνα. Τα πράγματα δεν ήταν και δεν είναι εύκολα. Οι ενστάσεις και οι προσφυγές δεν θα εκλείψουν εύκολα. Η μεταρρύθμιση έπρεπε να γίνει», είπε.

«Από τη φύση της, κάθε οριοθέτηση περιουσίας φέρνει ασυμφωνίες και συγκρούσεις που θα πρέπει να λύνονται εξωδικαστικά» επεσήμανε.

Όσο προχωρά η διαδικασία θα αυξάνονται και οι απαιτήσεις, έτσι ο φορέας θα ενισχύεται με μηχανικούς και δικηγόρους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Μίλησε για τον «αναπτυξιακό, κοινωνικό και τεχνολογικό χαρακτήρα της μεταρρύθμισης» που «θα ορίσει με κανόνες το περιβάλλον της καθημερινότητας όλων, θα προστατεύσει τις περιουσίες, θα φέρει επενδύσεις ανοίγοντας και την αγορά ακινήτων».

Recommended For You

About the Author: efoni