Μητσοτάκης για απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ: «Μεγάλο βήμα προς τα πίσω»

Τον προβληματισμό του για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, εκφράζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για υποχώρηση στη μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Είμαι βαθιά προβληματισμένος από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω στη μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών», έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Την Παρασκευή, το πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο έθαψε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ, ακυρώνοντας την εμβληματική απόφασή του “Ρόου εναντίον Γουέιντ” του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης και επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις. Τουλάχιστον 7 πολιτείες έθεσαν σε ισχύ εντός της χθεσινής ημέρας την απαγόρευση αυτή.

Ηγέτες συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν τη λύπη τους για μια οπισθοδρόμηση με αυτήν την απόφαση που τοποθετεί τις ΗΠΑ ενάντια στο ρεύμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών.

Η απόφαση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τη Νέα Υόρκη ως την Καλιφόρνια, με αξιωματούχους, γιατρούς και πολίτες, να δεσμεύονται να αγωνιστούν, ώστε οι πολιτείες τους που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς να αποτελέσουν «καταφύγια» που θα εγγυώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο το δικαίωμα σε μια ασφαλή και νόμιμη άμβλωση.

Recommended For You

About the Author: efoni