Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Καμία συμφωνία με Ουκρανία, δεν θα υπέγραφα τίποτα εν κρυπτώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν έχει υπογράψει καμία συμφωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν θα μπορούσα να υπογράψω εν κρυπτώ, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

«Καμία συμφωνία. Είναι κάτι που έχουμε διευκρινίσει με απόλυτη σαφήνεια. Δεν θα ήταν εξάλλου δυνατόν να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ κάποια συμφωνία. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Θα επαναλάβω όμως ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει σταθερά τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Αυτό είναι κάτι που είναι προφανές. Και σίγουρα αφορά και τα ζητήματα της αεράμυνας, που τόσο ευαίσθητα είναι.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ακρίβειας, λέγοντας:

«Η μόνη απάντηση είναι η αύξηση των μισθών. Κατανοώ ότι μέχρι να αυξηθούν οι μισθοί υπάρχει μια απόσταση. Λίγη υπομονή ακόμα, θα ακούσετε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο της προσεχούς Τετάρτης (27/3)».

Για τα Τέμπη, σημείωσε: «Αναρωτιέμαι αυτοί που μιλούν για συγκάλυψη, σε τι ακριβώς αναφέρονται. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν. Να μη γίνεται πολιτική σπέκουλα για την τραγωδία αυτή».

Ευρωομόλογο αμυντικής θωράκισης

Μιλώντας για το ευρωομόλογο για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τη διαρκή ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία, έχει πια δρομολογηθεί ένα επίπεδο συζήτησης που αφορά την ενίσχυση της αμυντικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Της δυνατότητας της δηλαδή να επενδύσει περισσότερο στην ευρωπαϊκή άμυνα, κάτι το οποίο καθίσταται επιτακτική ανάγκη αν λάβει κανείς υπόψη τις γεωπολιτικές κρίσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε.

Κι αυτό θα έλεγα ότι είναι μία καινούργια προσθήκη στη συζήτηση την οποία κάνουμε, κυρίως γιατί πρώτη φορά αρχίζουμε και ακουμπάμε – χωρίς να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες – το ζήτημα της χρηματοδότησης αυτής της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία τόσο απαραίτητη είναι – τουλάχιστον σε αυτό συμφωνούμε όλοι όταν συζητάμε.

Κατά συνέπεια η δυνατότητα εξέτασης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης μιας μεγάλης κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ενίσχυση της άμυνας, θεωρώ ότι έχει μπει πια στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η Ελλάδα το είπα τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής, ενδεχομένως μέσα από την έκδοση ευρωομολόγων, που θα είναι όμως αποκλειστικά στοχευμένα για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και τη δυνατότητα βεβαίως να ενισχύσουμε τη δική μας, την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, για να μην αναγκαζόμαστε πάντα να κάνουμε σημαντικές αγορές εκτός Ε.Ε.»

Μέση Ανατολή και αγρότες

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Καταφέραμε μετά από μεγάλη προσπάθεια και μετά από 5 μήνες ουσιαστικά να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο συμπερασμάτων σχετικά με αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα.

Ένα πλαίσιο το οποίο καλεί ανοιχτά σε ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε μια μόνιμη εκεχειρία προφανώς συνοδευόμενη από την απελευθέρωση των ομήρων.

Θέτει όμως θα έλεγα και το Ισραήλ προ των ευθυνών του, λέγοντας ξεκάθαρα ότι πρέπει να αποφευχθεί μία εισβολή στη Ράφα, που μπορεί να οδηγήσει σε μία ακόμα πιο εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση.

Και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι ως ΕΕ ενωμένοι στέλνουμε αυτό το μήνυμα ότι η προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί αυτή τη στιγμή μια κεντρική προτεραιότητα για την Ε.Ε.

Θεωρώ επίσης σημαντικό ότι επαναφέρουμε σε κάθε συζήτησή μας το επιχείρημα ότι μόνη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα είναι η δημιουργία δύο κρατών

Για το αγροτικό ζήτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Να σταθώ στο γεγονός ότι συζητήσαμε τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουμε την ανάγκη να περιορίσουμε την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία για την πράσινη μετάβαση και να ενισχύσουμε το εισόδημα των αγροτών μας και να τους διευκολύνουμε σε αυτή τη μετάβαση, που κανείς δεν αρνείται αλλά κάποιοι αμφισβητούν την ταχύτητα με την οποία αυτή θα επιτευχθεί».

Recommended For You

About the Author: efoni