Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας στην απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Νικολάι Τσιούκα, στο Βουκουρέστι.
Κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σημαντικό χρόνο αφιερώσαμε στα θέματα διεθνούς ασφάλεια, στη σκία της απόφασης της Ρωσίας να αναγνωρίσει τη ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και να στείλει στρατεύματα στο Ουκρανικό έδαφος». Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «είναι εκφράσεις αναθεωριτισμού που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα».
«Καταδικάζουμε απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν στους διεθνές Δίκαιο και στις αξίες μας και ως κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε για κοινή και ουσιαστική αντίδραση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα πως «η χώρα μας στηρίζει τους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία και το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι δίπλα τους.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι εγείρονται και πρόσθετες απειλές, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, με τον ίδιο να στέλνει μήνυμα πως η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία στη χώρα μας με φυσικό αέριο να συνεχιστεί απρόσκοπτα.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις με τη Ρουμανία, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η Ρουμανία είναι μια φίλη χώρα, εταίρος και σύμμαχος, με σχέσεις που χάνονται στο βάθος των αιώνων. Όπως ανέφερε «οι πρώτες σπίθες για την ελληνική επανάσταση άναψαν στη Ρουμανία».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η Αθήνα στηρίζει ένθερμα το αίτημα του Βουκουρεστίου, ώστε η Ρουμανία να εισέλθει στο σύστημα Σένγκεν, ενώ -όπως είπε χαρακτηριστικά- «δεν ξεχνώ πως η Ρουμανία ανταποκρίθηκε από τους πρώτους στο αίτημα μας για βοήθεια κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού».
Τσιούκα για Αν. Μεσόγειο: Η Ρουμανία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα
Από την πλευρά του ο Νικολάι Τσιούκα μίλησε για την κοινή ιστορία Ρουμανίας και Ελλάδας, σημειώνοντας πως η ανάπτυξη επωφελείται από τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις.
Παράλληλα, τόνισε πως η ελληνική κοινότητα στη Ρουμανία και η ρουμανική κοινότητα στην Ελλάδα συμβάλλουν ουσιώδως στην ανάπτυξη των πολιτιστικών και κοινωνικών σχέσεων.
«Υπάρξει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης του διμερούς διαλόγου, μέσω αμοιβαίων επενδύσεων, ενώ τόνισε ότι συμφωνήθηκε να εξετάστουν και άλλοι τομείς για ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό, θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας για την Πολιτική Προστασία και τις Έκτακτες Ανάγκης, σε συνέχεια -όπως είπε- της βοήθειας της ρουμανικής πυροσβεστικής στις φωτιές της Ελλάδας, «σπεύσαμε σε έναν φίλο που ήταν σε ανάγκη».
Ο κ. Τσιούκα καταδίκασε απερίφραστα την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα για τις προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου.