Με πυραύλους προς το Ισραήλ απαντά η Τεχεράνη

Διπλή πυραυλική επίθεση πραγματοποίησε πριν λίγο το Ιράν στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 150 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ από την «καρδιά» της πρώτης χώρας.

Οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν σε εθνικό επίπεδο καθώς συνεχίζονται οι συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων και οι πύραυλοι διασχίζουν επί του παρόντος τα σύνορα Ιράκ-Συρίας- αναφέρθηκαν ήδη εκρήξεις πάνω από την ανατολική Συρία.

Τα ισραηλινά πυραυλικά αμυντικά συστήματα Arrow και David’s Sling ενεργοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με το Associated Press, πριν λίγο η  Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του ισραηλινού στρατού έδωσε εντολή στους πολίτες να μετακινηθούν σε καταφύγια ενόψει μιας αναμενόμενης ιρανικής πυραυλικής επίθεσης.

Ο στρατός λέει ότι το Ιράν έχει εκτοξεύσει πυραύλους και η εντολή ασφαλείας ισχύει για ολόκληρη τη χώρα.

Το ισραηλινό κανάλι 13 TV λέει ότι οι πύραυλοι αναμένεται να φτάσουν σε περίπου 10 λεπτά.

Αιφνιδιαστική διακοπή ομιλίας εκπροσώπου του Ισραήλ

Η ομιλία του εκπροσώπου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ για τις επιχειρήσεις στο Ιράν, που μεταδιδόταν απευθείας από την τηλεόραση, διακόπηκε αιφνιδιαστικά απόψε, επειδή είναι σε εξέλιξη μια ιρανική επίθεση στο κεντρικό Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος ΄Έφι Ντέφριν πρόλαβε να δηλώσει ότι μέχρι στιγμής το Ισραήλ έχει πλήξει περισσότερους από 200 στόχους στο Ιράν, μεταξύ των οποίων και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν.

Ο Ντέφριν διαμήνυσε ότι το Ισραήλ έχει την ικανότητα να αμυνθεί απέναντι σε οποιαδήποτε ιρανικά αντίποινα, χωρίς τη βοήθεια των συμμάχων του.

Πούτιν: Ανοιχτός στο να μεσολαβήσει στην κρίση Ιράν – Ισραήλ

Σε μια διπλωματική κίνηση τακτικής ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε σήμερα τόσο με τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν όσο και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και δήλωσε «έτοιμος» να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της κρίσης.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, ο Πούτιν εξέφρασε στον Πεζεσκιάν τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς και δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ παραβιάζουν τον Χάρτη του ΟΗΕ. Ο Ιρανός πρόεδρος από την πλευρά του επανέλαβε ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

Στην επικοινωνία του με τον Νετανιάχου, ο Πούτιν του είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να επιλυθούν δια της διπλωματικής οδού. Ανέφερε επίσης ότι «είναι έτοιμος να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ώστε να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση της έντασης» που θα είχε «καταστροφικές συνέπειες για όλη την περιοχή». Mέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η αντίδραση των δύο ηγετών.

Ιράν: Αναφορές για επιθέσεις από το Ισραήλ στα κεντρικά της χώρας

Υπενθυμίζεται ότι συνεχείς εκρήξεις πλήττουν τα κεντρικά του Ιράν, όπως αναφέρουν σχετικά διεθνή ΜΜΕ σαν το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ώρα που το σφυροκόπημα του Ισραήλ, από χθες τα ξημερώματα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ειδικότερα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζει πως μία «τεράστια έκρηξη» ακούστηκε την Παρασκευή στο Ισφαχάν, μια μεγάλη πόλη στο κεντρικό Ιράν, σε μια επαρχία που φιλοξενεί αρκετές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Recommended For You

About the Author: efoni