Με πάνω από 300 drones και πυραύλους επιτέθηκε το Ιράν στο Ισραήλ

Το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις. Το Ισραήλ δηλώνει πως θα απαντήσει στο Ιράν για την επιθετική ενέργεια, που έρχεται σε συνέχεια της επίθεσης στην πρεσβεία της Τεχεράνης στη Δαμασκό.

Παράλληλα, τόνισαν, ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια. Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις ενέργειες του Ιράν και δήλωσε ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση».

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους που μίλησαν στη New York Times, το Ιράν εκτόξευση 185 drones και 36 πυραύλους Κρουζ. Οι περισσότερες εκτοξεύσεις έγιναν από το Ιράν αν και υπήρξαν ορισμένες από Ιράκ και Υεμένη. Το Ιράν εκτόξευσε και 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους.

Συνδρομή αμερικανικών δυνάμεων

Πέρα από καταρρίψεις ιρανικών drones, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν δεκάδες ιρανικών πυραύλων που κατευθύνονταν κατά στόχων στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας στο Ισραήλ.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ εκδηλώθηκε μετά από τις εκτοξεύσεις ιρανικών drones φορτωμένων με εκρηκτικά, αλλά και πυραύλων κατά του Ισραήλ.

Νετανιάχου: Θα νικήσουμε

Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου.

«Δεν θέλουμε πόλεμο», αλλά «δεν θα διστάσουμε να δράσουμε»

Από την πλευρά του o Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν καταδίκασε την επίθεση του Ιράν και κάλεσε την Τεχεράνη «να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αξίωσε το Ιράν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».

Ρουκέτες στο Ισραήλ από την Χεζμπολάχ

Ταυτόχρονα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε νέα ομοβροντία ρουκετών, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ώρες, εναντίον ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

Στην ανακοίνωσή της. η Χεζμπολάχ, παράταξη προσκείμενη στο Ιράν που εμπλέκεται σε εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό καθημερινά τους τελευταίους έξι και πλέον μήνες, από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, διευκρίνισε πως εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες τύπου Κατιούσα» εναντίον τριών ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

Άνοιξε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ

Το Ισραήλ άνοιξε σήμερα τον εναέριο χώρο του στις 07:30 το πρωί (τοπική ώρα), όπως ανακοίνωσε η αρχή αεροδρομίων της χώρας, μετά την ιρανική επίθεση με εκατοντάδες drones και πυραύλους στην διάρκεια της νύχτας.

Ανακοινώθηκε επίσης, ότι οι πτήσεις από το Τελ Αβίβ αναμένεται ότι θα επηρεαστούν, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέχουν θα πρέπει να ελέγξουν τους χρόνους των πτήσεών τους.

Recommended For You

About the Author: efoni