Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Αμυνας

Σε μετωπική αντιπαράθεση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Μητσοτάκης: Ειδικό μισθολόγιο για τις Ενοπλες Δυνάμεις το 2024

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο και για τις Ενοπλες Δυνάμεις από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στους καταστροφικούς σεισμούς της Τουρκίας, στην ελληνική βοήθεια προς τη γείτονα χώρα, αλλά και στην επικοινωνία που είχε τόσο ο ίδιος όσο και η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή καταστροφή. Ηδη το πρώτο C-130 έχει φτάσει στην Τουρκία, είναι σίγουρο όμως πως θα απαιτηθεί μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας» είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «κάθε τέτοια μεγάλη φυσική καταστροφή μας υπενθυμίζει πως, ως Πολιτεία, πρέπει να επενδύουμε στις δομές της Πολιτικής Προστασίας».

Στη συνέχεια -και αφού αναφέρθηκε και στον χαμό των δύο πιλότων της Ελληνικής Αεροπορίας με το μοιραίο Φάντομ, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο συζητιέται στη σκιά αυτού του θλιβερού δυστυχήματος- τόνισε: «Βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω για δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα έπρεπε να ενώνουν τις πολιτικές δυνάμεις». «Η μία ρυθμίζει σημαντικά ζητήματα των στελεχών των Ε.Δ., η δεύτερη έρχεται να θωρακίσει τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της. Η πρώτη έρχεται να ρυθμίσει κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη σταδιοδρομία και τα μισθολογικά ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» συμπλήρωσε.

Εξειδικεύοντας τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο πρωθυπουργός είπε πως σε ό,τι αφορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, «στις οικονομικές ενισχύσεις, που έχουν ήδη δοθεί, προστίθενται και η αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά καταργείται και η παλιά παρακράτηση υπέρ των στρατιωτικών». «Οι απόφοιτοι ακαδημιών εμπορικού ναυτικού θα μεταφέρονται αυτόματα στο Πολεμικό Ναυτικό για να υπηρετούν εκεί τη θητεία τους, ενώ και η εθνοφυλακή εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση των μελών της, με τις τάξεις της να ανοίγονται και στις γυναίκες. Σύντομα θα καταθέσουμε πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση για τους ΕΠΟΠ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτές οι παρεμβάσεις καθρεφτίζουν την επιτελική κυβερνητική αντίληψη για τους ένστολους, από την υγεία έως την οικονομική τους ανακούφιση» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Μιλώ για συγκεκριμένες και χειροπιαστές ενέργειες με στόχο τη θωράκιση των αμοιβών τους, που βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σχετικά με την αποστολή που επιτελούν. Αυτή η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη μη φορολόγηση πτητικών και άλλων επιδομάτων. Εν μέσω των πολλών κρίσεων, κάνουμε αυτά που μπορούμε και αυτά που επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας μας. Προσπαθούμε για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ναι, θα υπάρξει αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο και για τις Ενοπλες Δυνάμεις από την 1/1/24».

 

«Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς»

Απευθυνόμενος, στη συνέχεια, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε: «Κύριε Τσίπρα, καταψηφίσατε τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, έτσι δεν είπατε; Ούτε τα σημερινά θα ψηφίσετε, γιατί έχετε πάρει μία πρωτοφανή απόφαση να μη μετέχετε στις ψηφοφορίες, που ενδιαφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Είναι μια επιλογή που δεν προσβάλλει μόνο Δημοκρατία και Σύνταγμα, αλλά εκείνους που σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε. Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Η απόφασή σας σηματοδοτεί και μια πρόωρη αποδοχή ήττας εν όψει των εκλογών. Εύχομαι να είναι μια απεγνωσμένη κίνηση φυγής και όχι ένα προοίμιο σε μία αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Προτιμάτε συνθήματα αντί επιχειρημάτων. Τελικά δίνετε τροφή στα πιο ακραία αντισυστημικά στοιχεία, είναι ολέθριες επιλογές που η χώρα πλήρωσε. Είχα προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δίσταζε να ρίξει τη χώρα στον βούρκο, παραμένετε αδιόρθωτοι».

Συνεχίζοντας την κριτική του στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «Πού είναι ο κ. Σπίρτζης, που λέει με το καλό ή με το άγριο», για να συμπληρώσει, απευθυνόμενος στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Θα σας καλέσω να επανέλθετε στον ρόλο σας και τη δημοκρατική ομαλότητα, αντί να τάζετε τα πάντα στους πάντες. Θα σας θυμίσω πως εσείς ήσασταν που πήρατε τα πάντα στους πάντες», ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα, του είπε: «Διαλέξτε άλλη μουσική στο ξεκίνημα των συγκεντρώσεών σας από τον ύμνο του ΕΑΜ».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στη νομοθετική πρωτοβουλία για τη συμμετοχή κομμάτων στις επόμενες εκλογές, είπε: «Η συγκεκριμένη τροπολογία ισχύει με διάφορες εκδοχές και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» και εξήγησε πως «το Σύνταγμά μας επιτάσσει την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία. Αυτήν επιχειρεί να ενισχύσει αυτή η ρύθμιση εμποδίζοντας συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς».

Οπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «η κυβέρνηση κατέθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα εδώ και τρεις μήνες με στόχο να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση. Είμαστε ανοιχτοί σε τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, πρέπει η διάταξη να ψηφιστεί και από τους 300 του ελληνικού κοινοβουλίου εάν είναι αυτό εφικτό».

«Το δίλημμα των εκλογών είναι: προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω;»

«Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην τροπολογία της και είναι ανοιχτή σε σημειακές αλλαγές» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις εκλογές. «Η κυβέρνηση φτάνει στο τέλος της συνταγματικής της θητείας» σημείωσε, και τόνισε πως «οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν μια τετραετία της Ν.Δ. και μια δικιά σας. Αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε πολλές διεθνείς προκλήσεις. Δεν δειλιάσαμε και δεν μπήκα στον πειρασμό να αξιοποιήσω την εμπιστοσύνη της κοινωνίας» είπε αναφέροντας ότι δεν το έκανε όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν μεγάλο προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα.

«Δεν το έκανα γιατί επιμένω στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τον συνταγματικό τους κύκλο. Είμαι θεσμικά συνεπής σε αυτό που έλεγα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν τον τετραετή κύκλο τους» συνέχισε. «Προσπαθούμε να οδηγήσουμε την πατρίδα μας σε πιο ήρεμα νερά» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος ότι κάθε ενσυνείδητος πολίτης αναγνωρίζει αυτή την προσπάθεια που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2019. Μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε ότι αυτά που σας υποσχεθήκαμε τα κάναμε».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Αυτή η συνέχεια μάς δίνει αξιοπιστία να μιλήσουμε με περισσότερη σιγουριά για το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία. Για μια Ελλάδα με καλύτερους μισθούς και καλύτερη καθημερινότητα για όλους». «Αν ξεκινήσαμε με το σύνθημα Μένουμε Ευρώπη, σήμερα γινόμαστε Ευρώπη και αύριο διεκδικούμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες σύντομα θα κρίνουν. Οι πολίτες θα κρίνουν. Εμείς έχουμε όραμα για την Ελλάδα του 2030, από εσάς δεν έχω ακούσει τίποτα».

«Κύριε Τσίπρα, το πραγματικό ερώτημα των εκλογών δεν είναι Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία. Και να είστε πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για την παράταξή μας. Δημοκρατία έχουμε και τη θωρακίζουμε. Το δίλημμα είναι άλλο: Προχωράμε μαζί μπροστά, ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω; Θέλουμε κυβέρνηση Ν.Δ. ή θέλουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θέλουμε πρωθυπουργό Μητσοτάκη με κυβέρνηση Ν.Δ. ή πρωθυπουργό Τσίπρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;» τόνισε ο πρωθυπουργός. Κλείνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα\, είπε: «Αναθεωρήστε τη στάση σας και γυρίστε στα έδρανα της Βουλής. Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να αναμετρηθούμε στα μάτια των πολιτών».

Τσίπρας: Βάζετε τις Ενοπλες Δυνάμεις στην αρένα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης

Κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι βάζει τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα εθνικά θέματα στην «αρένα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης», ότι παριστάνει τον μοναδικό πατριώτη και τον προστάτη της εθνικής άμυνας και ότι κουνά το δάχτυλο στους πολιτικούς αντιπάλους του εγκαλώντας τους για έλλειμμα πατριωτισμού, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό.

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης -αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους πολίτες της Τουρκίας και της Συρίας- έκανε λόγο για νομοσχέδιο που αποτελεί «προεκλογική» εξαγγελία της κυβέρνησης και αφορά αποσπασματικά μόνο ένα κομμάτι των ενόπλων δυνάμεων, τον στόλο. Τόνισε, δε, πως η «εθνική ασφάλεια» απαιτεί «ενότητα» και τον κατηγόρησε ότι «εξαπέλυσε επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους» αφήνοντας αιχμές ότι είναι «μειοδότες» προκειμένου να εξυπηρετήσει «μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Συγκεκριμένα, του καταλόγισε ότι επιχειρεί να παριστάνει «τον μόνο πατριώτη» και «προστάτη της Εθνικής Αμυνας», κουνώντας το δάχτυλο στους πολιτικούς του αντιπάλους και εγκαλώντας τους για «έλλειμμα πατριωτισμού». «Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Με αυτά θα πορευτείτε;», διερωτήθηκε, ενώ σχολίασε πως «από την πολλή προστασία είχε καλωδιωμένους τους Αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων». «Πατερούλης και μεγάλος αδελφός, ταυτόχρονα», δήλωσε, αποδίδοντας στον πρωθυπουργό, «μεγάλες κορώνες» και «υποκρισία», προκειμένου να αποφύγει τις απαντήσεις. Έκανε, δε, αναφορά, στην πρόσφατη τραγωδία με το θάνατο των δύο Ικάρων, υποστηρίζοντας πως ενώ θα έπρεπε να μας ενώνει”, ακόμα και γι’ αυτό κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ. επιχειρούν να κάνουν «διαχωρισμό πατριωτισμού» και χαρακτηρίζοντας «έσχατη καπηλεία» να βάζουν τις ένοπλες δυνάμεις «στην εκλογική αντιπαράθεση».

Αντιπαραβάλλοντας τα 15 δισ. των δαπανών για εξοπλιστικά και την «υπεροκοστολόγηση του αεροπορικού κέντρου της Καλαμάτας» με την μέριμνα για το έμψυχο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ» στους άνδρες και τις γυναίκες που χειρίζονται τα όπλα. «Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση προεκλογικά δεν λύνει κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα, παρά μόνο ένα δίκαιο αίτημα που αφορά το στόλο» είπε, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα αποτελούν «υποσχέσεις» για μετά τις εκλογές.

Παραπέμποντας στη συνέχεια στην προηγούμενη διακυβέρνηση επί ΣΥΡΙΖΑ,, επισήμανε ότι «μέτραγαν και το τελευταίο ευρώ» και παρά τη «διεθνή επιτροπεία» έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να κρατήσουν υψηλό ηθικό στις ένοπλες δυνάμεις και να ενισχύσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα, σε αντίθεση με τις προμνημονιακές κυβερνήσεις, στις οποίες καταλόγισε ότι είχαν «κάνει τα εξοπλιστικά προγράμματα όχημα για σπατάλες, πλουτισμό και μίζες» και γι΄ αυτό, μεταξύ άλλων «χρεοκοπήσαμε και μπήκαμε σε μνημόνια».

Επισήμανε, μάλιστα, ότι παρά τους περιορισμούς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να γίνει το έργο της αναβάθμισης των F16 σε Viper στην ΕΑΒ, ενώ στις αντίστοιχες συμφωνίες της τωρινής κυβέρνησης «ούτε ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα» δεν εμπλέκεται.

Εξάλλου, έκανε λόγο για σειρά «ευνοϊκών ρυθμίσεων για θέματα μέριμνας των στρατιωτικών» που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένες από τις οποίες, όπως τόνισε, «ακύρωσε» η τωρινή κυβέρνηση, «όπως για παράδειγμα την πρόσθετη ασφαλιστική 5ετία για όλα τα στελέχη που καταργήθηκε με το νόμο διάλυσης της εργασίας, από τον κ. Χατζηδάκη».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε αναλυτικά και σε άλλες ρυθμίσεις για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η επιστροφή «εφάπαξ του 50% των περικοπών που αντισυνταγματικά παρακράτησε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014» ή η αποζημίωση νυχτερινής εργασίας για την οποία είπε πως η ΝΔ υπέγραψε «μια ΚΥΑ έκτρωμα», ενώ την κατηγόρησε, μεταξύ άλλων ότι έκανε «κόλπα» με τα ταμεία των στρατιωτικών και πήγε να αυξήσει επιπλέον τις «κρατήσεις» τους.

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό «αδιαφορία» για «το πως επιβιώνουν μέσα σε συνθήκες τρομακτικής ακρίβειας τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων» και έκανε επίσης λόγο για έλλειψη «βούλησης» από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για την πρόωρη αποστρατεία των ΕΠΟΠ, στην ηλικία των 50 ετών, οι οποίοι «θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο και χωρίς σύνταξη» αλλά και για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας που «ακόμα παίρνουν μισθό Ανθυπασπιστή», για τους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών που αδικούνται μισθολογικά σε σχέση σπουδαστές των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας, για τους στρατευσίμους, που παίρνουν «ψίχουλα», για τους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές όπως και γενικότερα «για τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν με προσωπικό, καθώς δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη πολιτικού προσωπικού».

Προέβλεψε, μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα εμφανίσει προεκλογικά το «πολυδιαφημισμένο ενιαίο μισθολόγιο για την κάλυψη των αδικιών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι κανείς δε θα πιστέψει μια κυβέρνηση που «δεν αναγνωρίζει αναδρομικότητα στις οφειλές της, που περικόπτει κάθε πιθανή απολαβή όπως τα νυκτερινά, που δεν αποζημιώνει στελέχη με διάφορες δικαιολογίες, που δίνει παροχές και ταυτόχρονα τις παίρνει με αντίμετρα, που απολύει Αξιωματικούς εκτός οργανικών θέσεων με τη δικαιολογία ότι θέλει να προσλάβει νέους ΕΠΟΠ, που θέτει αντισυνταγματικά σε αναστολή προσωπικό των νοσοκομείων, που δεν έχει ανακοινώσει καν ποια προβλήματα έχει εντοπίσει στο τρέχον μισθολόγιο». «Τα στελέχη και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων κύριε Μητσοτάκη, σας έχουν καταλάβει», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε σε αναφορές του πρωθυπουργού στα ζητήματα της επικαιρότητας, υποστηρίζοντας πως είναι οξύμωρο να μιλάει εκείνος για «εκτροπή» όσον αφορά την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απέχει από τις ψηφοφορίες. «Μιλάτε για εκτροπή εσείς που ακούγατε το μισό πολιτικό σύστημα και την ηγεσία του στρατεύματος;», διερωτήθηκε, ενώ εξήγησε πως πρόκειται για μία «θεσμική επιλογή» που έχει επιλέξει πολλές φορές και η παράταξή της ΝΔ και πιο πρόσφατα, όπως είπε, το 2019 όταν αποχώρησε από τη Βουλή μετά τις Ευρωεκλογές και μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, αλλά και παλαιότερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Αβέρωφ.

Υποσχέθηκε, δε, ότι αν ο πρωθυπουργός απαντήσει γιατί «έδωσε εντολή» να γίνουν αυτές οι παρακολουθήσεις, θα επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ψηφοφορίες. Σχολίασε, επίσης, ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στον Economist στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, οφείλεται στην έξοδο από τα μνημόνια και ότι η ίδια έκθεση για την οποία είναι «περήφανος» μιλάει για φίμωση δημοσιογράφων και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Τα πειστήρια του εγκλήματος Μητσοτάκη βρίσκονται στα ράφια των σούπερμάρκετ, στα πρατήρια βενζίνης, στους λογαριασμούς ρεύματος» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ επιστρέφοντας στο θέμα των ενόπλων δυνάμεων, έκανε λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. «Η εθνική ασφάλεια και το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν χτίζεται με κορώνες αλλά με σεβασμό» είπε και τον κάλεσε να αφήσει «τις Ένοπλες Δυνάμεις που τόσο πολύ έχει απαξιώσει έξω από τις προεκλογικές σκοπιμότητες».

 

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Για εσάς η άμυνα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα

«Με όσα μας είπατε αναρωτήθηκα αν την σημερινή σας ομιλία σας την έγραψε ο πρώην συνεργάτης σας ο κ. Καμένος. Μας είπατε ότι κάναμε κήρυγμα περί πατριωτισμού. Ότι είναι ανεπίτρεπτο να σας κατηγορούμε για μειωμένο πατριωτισμό. Δύσκολο να βαθμολογήσει κανείς τον πατριωτισμό των πολιτικών του αντιπάλων. Δύσκολο να γίνει αν δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία. Εδώ όμως κ. Τσίπρα μιλούν τα γεγονότα» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή.

 

«Δεν είπα ποτέ ότι υπάρχουν μέσα στην αίθουσα κάποιοι που είναι λιγότερο πατριώτες από άλλους» είπε και συμπλήρωσε: «Αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι και τόσο Έλληνες λέγατε κάποτε εσείς κ. Τσίπρα. Μας κατηγορούσατε ως γερμανοτσολιάδες. Για την κυβέρνηση τα λέγατε, όχι για την τρόικα» είπε και συνέχισε: «Όταν σας ασκήσαμε κριτική για στάση σας, την στοιχειοθετήσαμε:

  • Γιατί δεν ψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες.
  • Γιατί δεν ψηφίσατε τις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, που θωρακίζουν αμυντική θέση χώρας.
  • Γιατί δεν στηρίξατε τις σημαντικές επενδύσεις για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με Φρεγάτες και Ραφάλ και γνωρίζετε ότι έχουμε ήδη παραλάβει 10 από τα 24 Ραφάλ».

«Ο πατριωτισμός δεν είναι θεωρητική έννοια. Αποδεικνύεται στην πράξη και από τις προτεραιότητες. Για σας η άμυνα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα. Η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, το είπε και ο ξάδερφός σας που είναι δίπλα σας. Αυτά λέγατε και τώρα έρχεστε με την ομιλία σας να τα αλλάξετε αυτά» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Εμείς κ. Τσίπρα κάναμε συμφωνίες σε επίπεδο κράτους. Χωρίς μεσάζοντες. Χωρίς να διακινείται μαύρο χρήμα όπως γινόταν άλλες εποχές. Και αυτό ενόχλησε πολλούς…» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε κάποιες συγκρίσεις: «Πριν από τέσσερα χρόνια μας παραδώσατε την κυβέρνηση, ποια ήταν αλήθεια η ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας; Στην Αεροπορία η Τουρκία ετοιμαζόταν να παραλάβει 6 από τα 100 F-35 που είχε παραγγείλει. Εμείς ως χώρα, η δική σας κυβέρνηση, είχαμε συμφωνήσει την αναβάθμιση των βαϊπερ χωρίς να νομοθετήσουμε. Νομοθετήσαμε εμείς, η κυβέρνηση μας και την ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο του 2019. Σήμερα η Ελλάδα έχει αποκτήσει 24 Ραφάλ, που μας δίνουν υπεροχή, προχωρά αναβάθμιση των βάιπερ και έχουμε την πρόταση να προσθέσουμε μια μοίρα F 35 με ημερομηνία παραλαβής το 2028. Η Τουρκία είναι έξω από πρόγραμμα F35 και έχει τεράστιες δυσκολίες αναβάθμισης των F16 σε ένα βαθμό γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική έπαιξε σωστά τα χαρτιά της. Τυχαία έγιναν όλα αυτά;».

«Έχω υποχρέωση να θωρακίσω τις Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα και για εποχές που ίσως να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Τα ναυπηγεία. Παραλάβαμε δυο χρεοκοπημένα ναυπηγεία όπου το ΠΝ δεν είχε δυνατότητα να χρησιμοποιήσει. Εξυγιάναμε δυο ναυπηγεία και σήμερα το ΠΝ έχει τη δυνατότητα να έχει επιλογές. Και έρχομαι στο θέμα της ΕΑΒ. Αυτή που μας παραδώσατε ήταν στα όρια της χρεοκοπίας που δεν μπορούσε να επισκευάσει τα αεροπλάνα. Μας παραδώσατε μια ΕΑΒ διαλυμένη. Σήμερα έχουμε προσλάβει παραπάνω από 600 στελέχη. Νέα παιδιά, εξειδικευμένο προσωπικό με καλύτερες απολαβές. Και σήμερα η ΕΑΒ λειτουργεί. Εσείς τι κάνατε: Δώσατε 500 εκ. να αναβαθμίσετε αεροσκάφη που έχουν μεγαλύτερη ηλικία από μένα. Αναγκαστήκαμε να το τρέξουμε το πρόγραμμα γιατί είχαμε συμβατική υποχρέωση. Στο θέμα του προσωπικού. Πραγματικά δάκρυσα για το ενδιαφέρον σας για τα στελέχη. Αν μας κατηγορείτε γιατί τον Φεβρουάριο που υλοποιούμε κάτι που υποσχεθήκαμε πέρσι, εσείς τι να μας πείτε που είχατε τάξει 20 δισ. και τελικά βάλατε 50 φόρους. Επί δικών σας ημερών. Όλοι εκφράσαμε τη συγκίνηση για την πτώση του φάντομ. Όμως επί δικών σας ημερών το 50% του πτητικού επιδόματος ήταν φορολογητέο. Εμείς το αλλάξαμε και αυτό… Θα καταθέσουμε την πρόταση μας για το μισθολόγιο των ΕΔ. Ότι πούμε βέβαια εμείς, εσείς θα το δώσετε επί 3…».

Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και διδακτική για προηγούμενες κοινοβουλευτικές πρακτικές αποχώρησης από τη Βουλή. Και εγώ είχα αποχωρήσει κάποτε, το οποίο θεωρώ λάθος. Ωστόσο το 2019, το βράδυ των ευρωεκλογών, χάσατε με 10 μονάδες διαφορά και λέτε ότι υπάρχει δυσαρμονία, προκηρύσσω εκλογές. Έλα όμως που είχατε μια εκκρεμότητα. Τον Ποινικό κώδικα. Λέτε, δεν κρατάμε την Βουλή ανοικτή που μετατρέπει μεταξύ άλλων, τις υποκλοπές από κακούργημα σε πλημμέλημα. Αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς, τα λέει και ο δικός σας υπουργός δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής. Θέλετε να απέχετε από τις ψηφοφορίες. Ωραία. Θα πρέπει όμως μετά να το εξηγήσετε όταν επιστρέψετε μετά από τις εκλογές. Τι θα πείτε για τους μισθούς των αξιωματικών. Ότι δεν το ψηφίσαμε γιατί απείχαμε. Είναι αυτή στάση υπεύθυνου κόμματος».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάληξε λέγοντας: «Επιλέγετε αυτή την ακραία πόλωση για να διαχειριστείτε καλύτερα την ήττα σας στις εκλογές. Έχετε πάρει διαζύγιο με αυτόν που λέτε κεντρώο χώρο. Μας λέτε για την έκθεση του Economist. Έλα όμως που παρά τις αδυναμίες μας, μας ανέβασε 9 θέσεις στην ποιότητα της δημοκρατίας. Δεν είπαμε ποτέ ότι οι υποκλοπές δεν είναι πρόβλημα. Είπαμε ότι η ανάδειξη των υποκλοπών είναι το πρόβλημα για την ποιότητα της δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, κ. Τσίπρα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές δεν έχω αμφιβολία ότι δεν θα αλλάξετε τροπάριο. Δεν μπορείτε να μιλήσετε για το μέλλον της χώρας. Αραδιάζεται μια σειρά από ανεδαφικές υποσχέσεις. Δεν έχετε μάθει τίποτα από όσα κάνατε το 2014-15. Τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει είναι 45 δισεκατομμύρια και όχι 6 όπως μας λέτε».

Τσίπρας: Γιατί δεν έρχεστε να πάμε αύριο σε τηλεμαχία;

«Δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης είναι αδαής, σίγουρα είναι πολύ αμήχανος σήμερα, αλαζών και ψεύτης σε πάρα πολλά από όσα είπε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του. Και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε :«Για να σπάσω την αμηχανία σας, για να συγκρίνουμε τα προεκλογικά προγράμματα μας που κατατίθενται στο λαό, είμαι ανοικτός για οποιαδήποτε σύγκριση και σύγκρουση, ελάτε να πάμε αύριο το πρωί σε μια τηλεμαχία να μιλήσουμε για το αύριο. Επτά χρόνια το αποφεύγετε. Γιατί αφού είστε τόσο σίγουρος δεν έρχεστε και κρύβεστε;».

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Recommended For You

About the Author: efoni