Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αναμφισβήτητα να δουλέψει η αγορά και να κινηθεί η οικονομία. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει υποθηκεύοντας την τεράστια προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους δύο μήνες που οδήγησε στην αποφυγή μέχρι τώρα τρίτου κύματος πανδημίας και στην επακόλουθη ύφεση της υγειονομικής κρίσης. Πρακτικά πως μεταφράζονται τα παραπάνω;
Στην κυβέρνηση θέλουν πρώρα να δουν πως θα λειτουργήσει το άνοιγμα της αγοράς στο υγειονομικό σκέλος, αν θα τηρηθούν δηλαδή τα μέτρα από πολίτες και επιχειρηματίες. Αν συμβεί αυτό και δεν υπάρξει έξαρση της πανδημίας τότε σε δύο εβδομάδες από τώρα είναι ανοικτό ένα περαιτέρω άνοιγμα, αρχής γενομένης από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στην «Κ» πως νωρίτερα δεν διαφαίνεται αυτή την στιγμή να «ανοίξει» κάτι, καθώς προέχει να περάσουν οι δύο εβδομάδες που είναι απαραίτητες σύμφωνα με τους ειδικούς ώστε να φανεί η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου. Όπως ειπώθηκε παραπάνω εάν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει επιβάρυνση τότε η συζήτηση για μία επιπλέον άρση των μέτρων θα γίνει ακόμα πιο έντονη. Ηδη χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης έβαλε στ τραπέζι το θέμα του ανοίγματος των χιονοδρομικών και ως επακόλουθο και της άρσης της μετακίνησης από νομό σε νομό.
Πράγματι είναι κάτι που θα εξεταστεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του MR αυτό θα γίνει από τον Φεβρουάριο. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το ίδιο που ισχύει και μετα σχολεία: πρέπει να παρέλθουν οι δύο εβδομάδες ώστε να φανεί το αποτέλεσμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου. Κατά τα λοιπά το θέμα της εστίασης είναι πολύ πρόωρο και σε αυτή την φάση είναι το προτελευταίο χρονικά που θα συζητηθεί. Το τελευταίο πάντως μέτρο που δεν πρόκειται να φύγει από την ζωή μας είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ που είναι βέβαιο πως θα μας συνοδεύει μέχρι την Ανοιξη.
Καθυστερήσεις στα εμβόλια
Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των χωρών του COVID-19 Management Group, που πήγαν καλά στην πανδημία. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εμβολιασμοί καθώς οι καθυστερήσεις προβληματίζουν όλες τις ηγεσίες της Γηραίας Ηπείρου. «Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των υπόλοιπων εταιρειών.
Την ερχόμενη Πέμπτη μάλιστα στην τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε. για το εμβόλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz και η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με επιστολή στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του Πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27, την Πέμπτη. Κατά πληροφορίες του MR η πρόταση ήδη συζητιέται έντονα στις Βρυξέλλες και μένει να φανεί η τελική ανταπόκριση αλλά και η δυνατότητα εφαρμογής του.