
Ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά που έχουν αυτήν την στιγμή οι Κινέζοι στα χέρια τους είναι το γεγονός ότι κατέχουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής στα είδη πολυτελείας. Gucci, Hermes, Dior, Chanel, Ferragamo, Ralph Lauren, Tom Ford, Jimmy Choo και ων ουκ έστιν αριθμός εταιρειών κατασκευάζουν εξ ολοκλήρου στην Κίνα από ρούχα, μέχρι τσάντες και αξεσουάρ και στην συνέχεια τα στέλνουν στη Γαλλία ή την Ιταλία, για να μπουν μόνον τα logos.
Τώρα λοιπόν επειδή όλες αυτές οι φίρμες κινδυνεύουν με φόρους 145% να χάσουν την αμερικανική αγορά και επειδή… περνάει από το μυαλό των CEO τους να μεταφέρουν μέρος ή όλη την παραγωγή εκτός Κίνας, το Πεκίνο τους προειδοποιεί πως, όποιος μεταφέρει την παραγωγή του εκτός, θα δει τα προϊόντα του να τα πωλούν απευθείας οι ίδιοι οι Κινέζοι κατασκευαστές που τα φτιάχνουν, στο κόστος παραγωγής τους, στα πανέρια…

Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να αφήσει ελεύθερο πεδίο των αντιγραφών, ιδίως σε εκείνους που στοχεύουν σε αμερικανικές μάρκες πολυτελείας, ως απάντηση στους νέους σκληρούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.
Έτσι, Κινέζοι κατασκευαστές έχουν βγει στο TikTok και αναρτούν βίντεο που αποκαλύπτουν από τη μία τα υπερκέρδη των εταιρειών πώλησης προϊόντων πολυτελείας, αλλά και από την άλλη το πόσο εξαρτώνται από την κινεζική παραγωγή και το φθηνό εργατικό δυναμικό για την παραγωγή των προϊόντων τους. Προτρέπουν, δε, τον κόσμο να αγοράζει τα προϊόντα απευθείας από αυτούς.
Οι Κινέζοι, στα βίντεό τους, αποκαλύπτουν ότι όλα τα προϊόντα πολυτελείας παράγονται στο 1/10 και 1/20 της τιμής που πωλούνται στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μπουτίκ. Οι τσάντες Birkin της Hermes έχουν κόστος κατασκευής 1.400 δολάρια και πωλούνται από 38.000 μέχρι 2 εκατομμύρια στο Παρίσι. Nike, Adidas και Puma κατασκευάζουν αθλητικά παπούτσια με 10 δολάρια το ζευγάρι στην Κίνα και τα πωλούν στα 150 δολάρια στην Αμερική. Michael Kors, Calvin Klein, Ralph Lauren, Tom Ford, Jimmy Choo βρίσκονται επίσης στην λίστα 1 προς 20.
Πως η πρόταση του Li Qiang που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang παρουσίασε στις 4 Απριλίου στο Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας μια σειρά μέτρων ως απάντηση στους νέους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές. Ανάμεσα στα μέτρα που παρουσίασε, αυτό ανησύχησε ιδιαίτερα την αμερικανική βιομηχανία ειδών πολυτελείας, είναι το μέτρο που λέει ότι είναι πλέον δυνατό για τις κινεζικές εταιρείες να αντιγράφουν αμερικανικές μάρκες και πατέντες.
Η ανακοίνωση αυτή έβαλε τέλος σε περισσότερα από πέντε χρόνια προόδου στον αγώνα κατά των απομιμήσεων στην Κίνα. Η χώρα, αντιμέτωπη με επαναλαμβανόμενες επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από μεγάλες ξένες εταιρείες, είχε τα τελευταία χρόνια επεκτείνει σημαντικά το νομικό της οπλοστάσιο για την καλύτερη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Κίνα έχει αναθεωρήσει από το 2019 τους νόμους της για τα εμπορικά σήματα, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα πνευματικά δικαιώματα, εισάγοντας ποινικές αποζημιώσεις, βαρύτερες κυρώσεις και ειδικές νομικές διαδικασίες. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήρθαν ως απάντηση στις πιέσεις των ΗΠΑ, ιδίως μέσω της λεγόμενης συμφωνίας «πρώτης φάσης» το 2020 υπό την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ.
Το Πεκίνο δεσμεύτηκε επίσης να προστατεύσει καλύτερα τα βιομηχανικά μυστικά. Πίεσε κινεζικούς κολοσσούς όπως οι Alibaba, Taobao και JD.com να ενισχύσουν τα εργαλεία τους για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των προϊόντων-απομιμήσεων. Ορισμένες ξένες μάρκες πολυτελείας, όπως η γαλλική Louis Vuitton και η Cartier, υπέγραψαν ακόμη και συμφωνίες συνεργασίας με τις κινεζικές πλατφόρμες για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων και της ανταπόκρισης στις απομιμήσεις.
Η απότομη στροφή της Κίνας οδήγησε αμερικανικούς κολοσσούς πολυτελείας, όπως οι Ralph Lauren, Tom Ford, Calvin Klein, Coach (Tapestry), Jimmy Choo (Capri) και The Row, που είναι ιδιαίτερα θύματα των απομιμήσεων, να φοβούνται ότι θα υπάρξει αύξηση του εύρους των απομιμήσεων των σημάτων τους στην κινεζική αγορά. Οι μάρκες ομορφιάς, όπως η Estée Lauder, στην οποία ανήκει και η πολυτελής μάρκα La Mer, επηρεάζονται επίσης.
Ο φόβος είναι ακόμη πιο έντονος δεδομένου ότι η Κίνα, στην οποία οι περισσότερες από αυτές τις μάρκες έχουν αναθέσει μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, «έχει πλέον τη δυνατότητα να παράγει μεγάλες ποσότητες προϊόντων απομίμησης από τα ίδια εργοστάσια και με τα ίδια υλικά που κατασκευάζονται τα αυθεντικά, ιδίως στον τομέα της μόδας». Ο πρωθυπουργός Li τόνισε κυριώς αυτό το σημείο στην παρουσίασή του στο Κρατικό Συμβούλιο στις 4 Απριλίου. «Δεν μιλάμε για β’ ποιότητας απομιμήσεις, αλλά τα ίδια ακριβώς προϊόντα, με τα ίδια υλικά, από τους ίδιους τεχνήτες και από το ίδιο εργοστάσιο που κατασκευάζονται τα αυθεντικά».
Όταν η Ρωσία δέχθηκε κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, χρησιμοποίησε επίσης ως όπλο την παραχάραξη νομιμοποιώντας τις παράλληλες εισαγωγές. Έκτοτε, τα αγαθά που εισέρχονται στη ρωσική αγορά δεν απαιτούν πλέον απόδειξη της κυριότητας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτό ισοδυναμεί ουσιαστικά με λευκή επιταγή για τους παραχαράκτες, τα προϊόντα των οποίων κατακλύζουν τις χώρες της ΕΕ μέσω της Τουρκίας.
Τα βίντεο που κατέκλυσαν το ΤικΤοκ
Ένας χρήστης του X (πρώην Twitter) μοιράστηκε ένα βίντεο με έναν άνδρα να διαφημίζει απομιμητικά προϊόντα δημοφιλών εμπορικών σημάτων πολυτελείας και δήλωσε: «Το κινεζικό TikTok παίζει ένα βρώμικο παιχνίδι αυτή τη στιγμή, επειδή τώρα που η κινεζική κυβέρνηση νομιμοποιεί τα απομιμητικά προϊόντα όλων των αμερικανικών προϊόντων λόγω των δασμών εκθέτουν τώρα πολλές μεγάλες μάρκες και τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων τους και σας ενθαρρύνουν να τα αγοράσετε από το εργοστάσιο παραγωγής….»
Στο βίντεο, ένας άνδρας, ενώ δείχνει διάφορες τσάντες που μοιάζουν με στιλ πολυτελών εμπορικών σημάτων, λέει: «Για περισσότερα από τα τελευταία 30 χρόνια, είμαστε το εργοστάσιο OEM για τα περισσότερα από τα πολυτελή εμπορικά σήματα από όλο τον κόσμο. Μπορείτε να το ονομάσετε…. Αλλά γι’ αυτό, δεν είμαι περήφανος, επειδή βγάζαμε μόνο τους μισθούς μας και το περιθώριο κέρδους για όσους πραγματικά φτιάχνουν τις τσάντες είναι πολύ χαμηλό….»
Και συνεχίζει: «Έχουμε τον καλύτερο ποιοτικό έλεγχο. Έχουμε την καλύτερη δεξιοτεχνία, ξέρετε ότι η κινεζική δεξιοτεχνία είναι πάντα έξυπνη και επιμελής. Έχουμε επίσης την πιο ολοκληρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού. Παίρνουμε πάντα αυτό που θέλουμε, όπως φερμουάρ, αξεσουάρ κάθε είδους, κάθε χρώμα και δέρμα αμέσως».

«Τώρα, καθώς οι ΗΠΑ και τα μικρά ευρωπαϊκά αδέρφια τους προσπαθούν να αρνηθούν τα κινεζικά προϊόντα, δεν νομίζετε ότι οι μάρκες πολυτελείας δεν προσπαθούν να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός της Κίνας. Ναι, το προσπάθησαν, αλλά απέτυχαν, καθώς τα εργοστάσια εκτός Κίνας δεν έχουν καλή ποιότητα και δεν έχουν την δεξιοτεχνία που έχουν οι Κινέζοι», είπε ακόμη, προτού παροτρύνει τον κόσμο να αγοράζει τις τσάντες απευθείας από τον ίδιο.
Τα αυθεντικά Dior κατασκευάζονται στο Hangzhou
Ένα άλλο βίντεο δείχνει μια γυναίκα να μιλάει για τους προμηθευτές πίσω από την πολυτελή μάρκα Dior. Είπε: «Τα πλεκτά και οι ζακέτες τους είναι από την Beyond Garments από το Hangzhou, η οποία είναι επίσης ο προμηθευτής πίσω από πολλές πολυτελείς μάρκες όπως Sandro, Maje, Versace….».
Η τσάντα Birkin από τα 1.000 δολάρια στο 2 εκατομμύρια
Σε ένα βίντεο που δόθηκε από το News Nexus Official, ένας Κινέζος κατασκευαστής ανέλυσε το ακριβές κόστος του κάθε εξαρτήματος της πολυπόθητης τσάντας Birkin και εξήγησε πώς μεμονωμένα, τα εξαρτήματα είναι φθηνά. Από το υλικό μέχρι το δέρμα και την κλωστή, η τσάντα κοστίζει μόνο λίγο πάνω από 1.000 δολάρια για να κατασκευαστεί – παρόλο που η Hermes τις πουλάει για 10.000 έως 2 εκατομμύρια δολάρια.
Dior, Lancome και L’Oréal από την Thai Ho Group
«Τα καλλυντικά προϊόντα του Dior παράγονται στην πραγματικότητα από την Thai Ho Group, η οποία είναι επίσης ο προμηθευτής πίσω από τη Lancome και τη L’Oréal…», πρόσθεσε.
Σε ένα ακόμη βίντεο, μια γυναίκα είπε ότι οι πολυτελείς μάρκες θα τη μισήσουν επειδή αποκάλυψε το μυστικό πίσω από τους προμηθευτές τους. Στη συνέχεια κατονόμασε μερικές μάρκες και αποκάλυψε το όνομα του προμηθευτή τους.
Ως απάντηση στα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας χρήστης του X έγραψε: «Ω, ας πάρω τότε μια τσάντα LV φτηνά».
Μόνον 5 δολάρια για καλλυντικά Chanel
Σε ένα παρόμοιο βίντεο που αποκαλύπτει πώς κατασκευάζονται τα καλλυντικά Chanel, μια άλλη Κινέζα χρήστης στο TikTok αποκάλυψε το γεγονός ότι η κατασκευή τους κοστίζει στους κατασκευαστές στη χώρα της μόνο 5 δολάρια και ότι το πολυτελές λογότυπο απλώς προστίθεται στα προϊόντα στη Γαλλία. Εξήγησε επίσης ότι πρόκειται απλώς για «πλύση εγκεφάλου της μάρκας», επειδή οι περισσότεροι καταναλωτές θα πίστευαν ότι η πολυτελής μάρκα θα αισθανόταν φθηνότερη αν έγραφε πάνω της «made in China».
«Ποιος φτιάχνει τα καλλυντικά Chanel; Το 42% κατασκευάζεται από Κινέζους τεχνίτες. Δεν κάνουμε «φτηνά προϊόντα», κάνουμε διακριτική πολυτέλεια», δήλωσε η γυναίκα.
Ένας πέμπτος σχολίασε: «Οι κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες που πωλούν προϊόντα σχεδιαστών που παράγουν απευθείας στους πελάτες χωρίς το status cache και τη σπανιότητα των πολυτελών εμπορικών σημάτων για τα οποία συνήθως παράγουν, είναι σαν να άρχισε το Twitter/X να πουλάει μπλε μάρκες ελέγχου».
@future8jewelryChina Exposes Luxury Brands part 3. Who’s next? The Jewelry Brands? 🤯😆#chinaexposesluxurybrands @China @ctv @CBC News
«Βλέπω τον Τραμπ να έρχεται σύντομα για το TikTok», αστειεύτηκε ένας χρήστης του Διαδικτύου.
Ένας άλλος δήλωσε: «Είμαι διχασμένος σε αυτό το δράμα του TikTok που εκθέτει τις μάρκες πολυτελείας. Είναι άγριο να βλέπω κινεζικά εργοστάσια να αποκαλύπτουν πώς φτιάχνουν τσάντες Gucci για πενταροδεκάρες, ενώ εμείς εδώ πληρώνουμε χιλιάδες. Ένα μέρος του εαυτού μου καταλαβαίνει την αντίδραση του εμπορικού πολέμου, αλλά ανησυχώ για την ποιότητα και την ηθική με τις απομιμήσεις. Ακόμα, αν είναι το ίδιο εργοστάσιο, τα ίδια υλικά, γιατί η τεράστια αύξηση; Σε κάνει να σκέφτεσαι διπλά για την ετικέτα «Made in Italy». Θα προτιμούσα οι μάρκες να είναι διαφανείς παρά να παίζουν αυτά τα παιχνίδια. Τι πιστεύετε όλοι σας; Ας μιλήσουμε».