Ο Ιωάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε αρχικά πως «εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, δεν γνωρίζουμε πόσο χειρότερο είναι το στέλεχος όμικρον σε σχέση με τα τρία ήδη γνωστά στελέχη κορονοιού».
«Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε κάποιες σοβαρές ενδείξεις, κατά βάση όσον αφορά την δυναμική που έχει το συγκεκριμένο στέλεχος να υπεκφεύγει της προσοχής των εμβολιακών αντισωμάτων» πρόσθεσε ο κ. Πρασσάς και σημείωσε πως η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει να το καταφέρνει αυτό, καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα.
«Πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή το υπερμεταδοτικό, όπως λέγαμε, δέλτα» και εξήγησε πως μέχρι τώρα οι επιστήμονες παρατηρούν πως οι μεταλλάξεις του κορονοϊού άνηκαν σε δυο σχολές.
Η πρώτη αφορούσε υπερματαδοτικές μεταλλάξεις και η δεύτερη μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο. Με βάση το παραπάνω αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η παρατήρηση πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι υπερμεταδοτική και ταυτόχρονα ανθεκτική στο εμβόλιο.
Ο καθηγητης Πρασσάς ανέφερε επίσης πως αν τελικά τα στοιχεία που δείχνουν πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και αν αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Ελλάδα είναι κοντά στο 1, είναι εθνικής σημασίας η προσπάθεια να ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας αρκετά κάτω από αυτό το νούμερο.
«Ώστε να έχουμε ένα μικρό παραθυράκι σε περίπτωση που έρθει το όμικρον να μην πλημμυρίσει ακόμη περισσότερο το σπίτι μας», είπε.
«Είναι μια κρίση συλλογικής υγείας», κατέληξε.