Στην κρισιμότητα της κατάστασης όσον αφορά στη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρονται οι ειδικοί, κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες, ώστε να εμβολιαστούν, προκειμένου να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας, που θα επιτρέψει να έχουμε περισσότερες ελευθερίες. Χαμηλά τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων, απογοητευτικά τα ποσοστά εκείνων που έχουν λάβει την πρώτη δόση. Ποιους «χτυπά» περισσότερο και πόσο εκθετικά κινείται το νέο στέλεχος του ιού.
Σε δηλώσεις της το πρωί της Τετάρτης στο Open, η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, γεγονός που σημαίνει, ότι δεν υπάρχει τείχος ανοσίας.
Ειδικότερα, σημείωσε, ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις το 31,8% των πολιτών, ενώ για το τείχος ανοσίας χρειάζεται να έχουν εμβολιαστεί το 50%-70%.
Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Παγώνη επεσήμανε, πως «χτυπά» ιδιαίτερα τους νέους και τους υπόλοιπους μη εμβολιασμένους και επέστησε την προσοχή, ώστε να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί να όσοι δεν το έχουν κάνει, να εμβολιαστουν πριν φύγουν για διακοπές. «Δεν υπάρχει άλλη λύση, αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Το θέμα της μετάλλαξης Δέλτα είναι περίπου 15 ημέρες, δεν είναι παραπάνω και προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, που έχουν ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικά, ενώ το ίδιο φαίνεται και για τα άλλα δύο εμβόλια, για τα οποία οι έρευνες ολοκληρώνονται.
Η κυρία Παγώνη σημείωσε ακόμη, ότι για να πούμε, ότι είμαστε ασφαλείς, χρειαζόμαστε ποσοστό 80% εμβολιασμένων. «Οι μεταλλάξεις δεν βοηθάνε, ώστε να είμαστε πολύ ελεύθεροι, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και δεν είναι όπως λέγαμε πρώτα, για τους μεγάλους σε ηλικία. Και οι νέοι νοσηλεύονται, διασωληνώνονται και είχαμε και θανάτους, ακόμη και μωρών»
Όσον αφορά δε στον εμβολιασμό των παιδιών, η κυρία Παγώνη είπε ότι από αρχές Σεπτέμβρη πρέπει να ξεκινήσει, πρώτα για τα Γυμνάσια και μετά για τα παιδιά 12 – 15. «Δεν εξαιρούμε ομάδες όταν πάμε να φτιάξουμε τείχος ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά.
Εξαδάκτυλος: 9 άνθρωποι με μετάλλαξη Δέλτα μολύνουν 81
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για τα νέα μέτρα, σημειώνοντας πως η συναναστροφή εμβολιασμένων δεν δημιουργεί πρόβλημα, η εφαρμογή τους δημιουργεί.
«Αν προσέλθουν οι πολίτες για εμβολιασμό, θα προλάβουμε, γιατί οι εμβολιασμοί μπορούν να τρέξουν με 1,5%, ενώ έχουμε και το μονοδοσικό εμβόλιο που προστίθεται». Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, μπορούμε ως τα τέλη του καλοκαιριού να φτάσουμε ένα ποσοστό 70%, αν συνεχίσουμε με το 1% την ημέρα.
Ειδικά ως προς τη μετάλλαξη Δέλτα, χρησιμοποίησε τον αριθμητικό τύπο, που μαρτυρά το πόσο εκθετικά προχωρά η μόλυνση και πόσο η μολυσματικότητα δημιουργεί πρόβλημα στην εξάπλωση της νόσου.
«Στη γρίπη η μετάδοση ήταν 1 προς 1,1. Στον κορονοϊό, στην πρώτη φάση ήταν 1 προς 4, στη βρετανική μετάλλαξη ήταν 1 προς 6. Τώρα έχουμε 1 προς 9, που σημαίνει ότι 9 άνθρωποι μολύνουν 81», σημείωσε χαρακτηριστικά.